Eerste Test: Opel Astra en Grandland GSe

donderdag, 23 februari 2023 09:11
Eerste Test: Opel Astra en Grandland GSe

Wie herinnert zich nog Opel-modellen met GSE als achtervoegsel ? Jawel, de Commodore GSE uit 1970 of Monza GSE uit 1983. GSE stond toen voor Grand Sport Einspritzung oftewel Grand Sport Inspuiting. Zeg maar de GTI onder de Opels.

Die benaming komt nu terug, met dat verschil dat de “e” nu staat voor “electric”. Wij mochten in de buurt van het Spaanse Malaga nagaan of de nieuwe GSe-reeks sportief genoeg is. De GSe-benaming kadert tevens in de strategie om Opel vanaf 2028 in Europa een volledig elektrisch merk te laten zijn.

Astra en Astra Sports Tourer

De Astra GSe komt meteen in twee koetswerkversies, de hatchback vijfdeurs en de Sports Tourer, de stationwagon. De beide versies combineren een 1,6 liter benzineturbomotor met een elektromotor, wat voor een gecombineerd vermogen zorgt van 225 pk (165 kW) en een koppel van 360 Nm. De batterij is 12,4 kWh groot en heeft officieel een elektrisch rijbereik van 64 km. Tijdens onze eerste kennismaking toonde de boordcomputer met volgeladen batterij net geen 40 km. Het verbruik is in hybridemodus wel prima, onze Astra ging in de bergen rond Malaga niet boven de 3.6 liter per 100 kilometer. Optrekken doet de Astra dan weer in 7,5 seconden naar 100 km/u en zijn topsnelheid bedraagt 235 km/u. Zeker correcte cijfers, rekening houdend met het gewicht van toch nog 1700 kilogram. Dat gewicht voel je vooral bij het remmen, een veel voorkomend kwaaltje bij plug-in hybrides.

De GSe onderscheidt zich met een directe en vrij levendige besturing. Verder pakt de Astra uit met de FDS-dempers (Frequency Selective Damping) van Koni, die voor meer dynamiek moeten zorgen. Deze met oliegevulde dempers moeten zorgen voor een sportieve en comfortabele rij-ervaring. In combinatie met de specifieke sportzetels, moet dat een prima rijgedrag opleveren. Ons viel op dat de Astra soms nogal stevig in de veren gaat bij dynamisch bochtenwerk en dat zal voor een stuk ook te wijten zijn aan het gewicht. De stoelen bij Opel hebben een reputatie hoog te houden dankzij hun AGR-certificering. Ons hoor je niet klagen. De stoelen zijn dan ook zowat het enige dat opvalt in het interieur, dat weinig onderscheidend is van de rest van het gamma. Er is veel zwart, enige frivoliteit zou wenselijk zijn om het label GSe nog wat meer te benadrukken. Aan de afwerking en het gebruik van infotainment valt verder niets op aan te merken.

Grandland

Ook de SUV Grandland profiteert van de GSe-opsmuk. Hij onderscheidt zich van zijn reguliere broertjes door specifieke velgen, wat trouwens ook voor de Astra geldt, sportzetels en een zwart dak. Zelfs een zwarte motorkap en bijhorende diffusor onderaan is beschikbaar. De 1,6 liter benzinemotor krijgt het gezelschap van twee elektromotoren die gecombineerd tot 300 pk beschikbaar stellen en een koppel van 520 Nm. Al dat vermogen maakt van deze Grandland een permanent elektrische vierwielaandrijver. Zijn spurtje naar 100 km/u haspelt hij af in 6,1 seconden en de topsnelheid is net als bij de Astra 235 km/u. In volledige elektrische modus haalt de Grandland GSe 135 km/u. Zijn batterij is iets groter dan bij de Astra en met een inhoud van 14,2 kWh brengt je dat officieel tot 66 elektrische kilometers.

Maar is hij nu echt zo sportief als Opel laat uitschijnen ? Hij gaat strak door de bochten, maar ook hier weer voel je het gewicht dat 1800 kilogram op de weegschaal zet. Ook de Grandland GSe beschikt over de reeds eerder vermelde FSD-dempers, wat voor een goed compromis tussen sportiviteit en comfort zorgt. Ook de stuurinrichting is specifiek afgesteld, maar heel scherp insturen doet hij volgens ons niet. Dan deed de Astra dat iets beter. Of zou dat te maken hebben met het ontwerp van deze auto, de eerste Grandland (met toen nog de X achter zijn naam) was er al in 2017. Ja, zo snel gaat het nu éénmaal in autoland.

Wat kost dit?

De Astra GSe in zijn vijfdeursuitvoering is er vanaf 47.183 euro. Er zijn gelukkig weinig opties, wat de prijs nog net beneden de 50.000 euro houdt. Een GSe Sports Tourer kost zo’n 1.500 euro extra.
Kies je voor de Grandland GSe start je bij een basisprijs van toch al 56.256 euro en kom je na opnieuw enkele opties uit op net geen 60.000 euro.
Stevige prijzen, zeker voor de Grandland, vinden wij.

De nieuwe Astra GSe en Grandland GSe willen sportief nu ook elektrisch maken. Dat lukt slechts gedeeltelijk. De auto’s staan stevig op hun poten en vooral dempers, maar zouden iets meer frivoliteit aan de dag moeten leggen binnenin. Wij verkiezen de Astra boven de Grandland, ondanks het riante vermogen en de vierwielaandrijving van die laatste. Misschien moet Opel de Astra wel leveren met het pakket van de Grandland ? 300 pk in een Astra, we wish.

PLUS
verbruik in hybridemodus
sportstoelen
kofferruimte Astra Sports Tourer

MIN
te weinig onderscheidend binnenin
niet sportief genoeg
prijs

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Opel

Getagged onder:
opel
Laatst aangepast op donderdag, 02 maart 2023 10:22

Gerelateerde items (op tag)

Eerste blik op verbluffende Opel Experimental Vooruitkijken: Opel Experimental geeft inzicht in de toekomst van het merk

Rüsselsheim. Nadat het Duitse merk vorige week de naam van zijn nieuwe conceptcar, Opel Experimental, onthulde, geeft het nu een paar teaser shots vrij van deze designstudie. De foto's onthullen de extreme precisie en het oog voor detail van de Opel Experimental, die de toekomst van het merk Opel zal tonen met zijn meer technische en extreme interpretatie van de Bold and Pure designfilosofie.

Eerste Test: Opel Astra Electric

Nadruk op zuinigheid 
Opel wordt vanaf 2028 een volledig elektrisch merk en breidt zijn gamma geleidelijk aan uit. Momenteel zijn reeds 15 modellen beschikbaar als plug-in hybride of volledige elektrische versie, met bedrijfsvoertuigen inbegrepen. Ook de populaire hatchback Astra springt mee op de kar en krijgt een volledig elektrische aandrijving onder de naam Astra Electric. Later wordt ook de Sports Tourer leverbaar als Electric. Wij mochten naar Berlijn voor de eerste testritten.

Nieuwe Opel Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe onthuld

  • Opels sportieve toekomst is elektrisch met de nieuwe Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe
  • Beide nieuwkomers bieden een optimale balans tussen rijcomfort en prestatiegerichte rijkwaliteiten
  • Kenmerkend GSe-design: lichtmetalen 18-inch wielen, geïnspireerd op het befaamde Manta GSe-concept en exclusieve, AGR-gecertificeerde GSe-voorszetels

Verfijnde Opel Mokka viert Internationale Koffiedag

  • Wat is uw smaak: Keuze uit elektrische aandrijving of zeer efficiënte verbrandingsmotoren
  • Opvallende mix: Eerste Opel met nieuw design en Pure Panel digitale cockpit
  • Keuze van de klant: tweede meest populaire elektrische compacte SUV in Duitsland dit jaar