Test: Toyota bZ4X AWD Premium, Smaken en kleuren

maandag, 03 april 2023 15:52
Test: Toyota bZ4X AWD Premium, Smaken en kleuren

Een nogal vreemde naam voor Toyota’s eerste volledig elektrisch model. De “bZ” in de naamgeving staat voor “Beyond Zero”, want dit is de eerste in een reeks EV’s bij Toyota,.die telkens dat voorvoegsel zullen meekrijgen.

Tijdens de test van zijn neef de Subaru Solterra gaven wij al mee dat beide auto’s samen ontworpen zijn. En dat zie je duidelijk in het lijnenspel, er zijn weinig verschillen tussen de Subaru en deze Toyota. Het grote verschll ziet vooral vooraan, waar de Toyota zijn logo op de motorkap draagt, terwijl de Subaru dat iets lager op zijn voorkant plaatst. De grille vooraan oogt bij de Subaru wat massiever, terwijl de Toyota slanker overkomt. Het meest opvallende stylingelement zijn ongetwijfeld de zwarte uitgesproken wielkastranden rond de wielen, ongeacht het koetswerkkleur van de auto. Niet iedereen is fan, vandaar de titel hierboven. Maar het moet gezegd, je hebt auto’s die beter lijken in het echt dan op foto en deze Toyota is er daar ééntje van.

Copy paste
Het moderne interieur is evenzeer een kopie van dat van de Subaru. Het digitale instrumentenpaneel prijkt helemaal vooraan, waardoor je het stuurwiel heel precies dient in te stellen om dan vast te stellen dat de bovenste rand van het stuurwiel het zicht van de instrumenten wat onttrekt. Beetje vergelijkbaar met het specifieke stuurwiel in een Peugeot, al vinden wij dat hier minder erg. Het stuurwiel valt echter wel goed in de hand, maar bevat dan weer heel veel knoppen, die soms te klein zijn, zeker in het donker. En doordat het interieur heel donker afgewerkt is, zorgt de aanwezigheid van het glazen panoramadak – dat niet openschuift – voor extra lichtinval. Daarnaast is het plaatsaanbod zeker voldoende ruim, al kunnen personen groter dan 1,80 meter wat last hebben van te weinig hoofdruimte. Tot slot is dit zowat de eerste auto zonder handschoenkastje. Je mapje met autodocumenten dient dus een andere plaats te krijgen, een beetje atypisch.

Groot verbruiker
Voor de aandrijving heb je bij Toyota de keuze tussen een voorwiel- of een vierwielaangedreven versie. Wij kregen de AWD-versie mee, zoals hij op zijn achterklep meegeeft.  Dat betekent dat de twee motoren samen 218 pk naar de vier wielen sturen. En zoals wij van een elektrische auto gewoon zijn, gaat hij vlot van zijn plek. In dit geval is dat van 0 naar 100 km/u in 6,9 seconden. En dat in alle stilte en comfort. En dat laatste valt op, ondanks dit geen kleine auto is, is de afwezigheid van wind en/of bandengeruis opmerkelijk.

De batterijcapaciteit van onze Toyota bedraagt netto 71,4 kWh. Dat zorgt volgens Toyota en de officiële waarden voor een rijbereik van meer dan 500 km. Toen wij de auto volgeladen ophaalden stond er 384 km op de tellerpartij, maar al na zo’n 2 kilometer onderweg te zijn zakte dat tot zo’n 280 km. Nu is het algemeen geweten dat bij lage temperaturen – onze testperiode gebeurde bij 10 graden of minder – de batterijcapaciteit minder is, maar dit is toch wel opvallend. Komt nog bij dat het verbruik tijdens onze testrit nooit lager dan 28,2 kWh per 100 km zakte.Veel te hoog voor dit type auto, vinden wij. Zelfs de Eco-modus veranderde daar niet veel aan. Dit zorgde voor enige stress doorheen onze habitat West-Vlaanderen. Gelukkig wordt de bZ4X vanaf nieuwe bestellingen met een 3-fasige boordlader van 11 Kw geleverd voor het opladen aan openbare laadpalen of je eigen wallbox. Ons exemplaar had nog de lader van 7 kW en dat scheelt tot een pak in laadsnelheid. Snelladen kan dan weer tot 150 kW, waardoor wij in een halfuurtje toch 150 km konden bijtanken. Verder vinden wij het ook jammer dat de energierecuperatie geen verschillende standen heeft of in te stellen is via spatels achter het stuur, wat bij de Subaru wel het geval is. Een one-pedal-drive is er zeker niet bij. Wij hopen dat de tweewielaangedreven versie op verbruiksvlak wat beter doet, maar deze konden wij nog niet testen. 

Rijden
Ondanks zijn te groot verbruik, is de Toyota bZ4X best een aangenaam rijdende bolide. Het wegcontact is opvallend zacht, hij verteert en filtert wegoneffenheden zonder de minste moeite. Ook het stuurgevoel met het vrij kleine stuur is prettig, waardoor hij wendbaar aanvoelt, ondanks zijn niet onaardig formaat. In combinatie met het zitcomfort en het algemeen comfort aan boord is het compromis tussen wegligging en comfort volgens ons één van de sterke punten van deze auto. Een aangename kennismaking met deze Japanner.

Prijs
De Toyota bZ4X bestaat in drie uitrustingsversies, Active, Dynamic en Premium. De basisversie met voorwielaandrijving is er vanaf 52.995 euro. Onze Dynamic in AWD-versie start aan 63.995 euro. Enkel het metaalkleur is nog een optie van 1.395 euro, waarmee wij gezegd hebben dat zijn standaarduitrusting compleet is.
De nieuwe Toyota bZ4X heeft naast een vreemde naam, ook een opvallende look. Niet iedereen is fan, maar het heeft wel iets. Hij rijdt aangenaam zacht en stuurt prima. Daarnaast is hij ruim van binnen en is het wennen aan het moderne interieur. Grootste tekortkoming is zijn verbruik en bijgevolg het rijbereik dat op dit niveau ontoereikend is. 

PLUS

  • opvallende looks
  • rijgedrag
  • ruimte

MIN

  • verbruik en rijbereik
  • prijs
  • veel knoppen op het stuurwiel

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Toyota

 

Getagged onder:
toyota
Laatst aangepast op dinsdag, 04 april 2023 11:27

Gerelateerde items (op tag)

Test: Toyota Corolla Cross Hybrid, Onopvallende zuinigheid

Na de Aygo X en Yaris Cross, kan Toyota’s populaire model de Corolla niet achterblijven, met ook een SUV- of cross-over-afgeleide. Dixit Toyota Corolla Cross. De gelijkenissen met een gewone Corolla zijn echter ver te zoeken. Dit is een eigen ontwerp, waar geen koetswerk- of uiterlijke kenmerken overeenkomen met zijn hatchback- of break-broer. De Corolla Cross meet 4,46 meter lang, voor een breedte van 1,83 meter en 1,62 meter hoogte. Ware het niet van zijn opvallende rode kleur van onze testversie – een optie van 1.250 euro – valt de Corolla Cross niet op in het straatbeeld. Maar dat hoeft helemaal geen nadeel te zijn, niet iedereen loopt er graag opvallend bij.