Nissan Juke Hybrid N-Design 2023, een sportieve Cross-over SUV

dinsdag, 04 april 2023 11:34
Nissan Juke Hybrid N-Design 2023, een sportieve Cross-over SUV

De Nissan Juke werd gelanceerd in 2010, de allereerste cross-over SUV waarvan Nissan ondertussen 1,5 miljoen exemplaren afleverde. De versie met 1.2 liter motor kreeg de reputatie “traag” mee. De techniekers en ontwerpers hadden oren naar de kritiek van journalisten en concessiehouders en toverden de Juke Nismo RS uit hun mouw, met 200pk en 4WD. De Juke is sinds zijn lancering meerdere keren heruitgevonden.

Hate or Love it.
Midden vorig jaar kwam dan de tweede generatie, lijkend op zijn voorganger maar totaal vernieuwd, opgedeeld in 2 categorieën - Juke 1.0 DIG-T 114 pk en de Juke 1.6 Hybride 145 pk. De prijs start respectievelijk vanaf 26.000€ en 32.500€. De geslepen diamant die al bij de eerste versie als model stond, behield deze kenmerken in het nieuwe ontwerp. Destijds reed ik met een Nissan 300ZX en 260Z en het woord Nissan is altijd blijven hangen als robuust en betrouwbaar. In de evolutie van het merk is ‘lef’ zeker prominent aanwezig. De voorkant wordt gekenmerkt door de grote V, de grote eivormige led koplampen, de ronde kleine led mistlichten en de scherpe dag verlichting.

De voorzijde is agressief maar dat mag voor een compacte cross-over SUV. Het koetswerk heeft een mooi design. Onze testauto was een N-design, buitenkleur Magnetic blue en Enigma Black roof. Het dak, de stijlen, de spiegels, voorvinnen, wielkastranden, zijshirts en achterbumper, zijn in zwarte glasverf uitgevoerd. De combinatie is perfect en geeft een dynamische indruk. De achterzijde telt 2 spoilers, een dak spoiler en een discrete kofferspoiler. De led achterlichten zijn groot en strak en de achterportieren lijken verzonken in het geheel. De achterste portieropeners zitten verzonken in de C stijl. Een beetje onhandig maar esthetisch goed gevonden.
De carrosserie is gebouwd op het CMF-B platform, dat gedeeld wordt met andere compacte en SUV compacte modellen. De Nissan Juke hybride N-Design staat op 19-inch lichtmetalen design velgen die mooi meespelen in het design van de auto. De titel van dit hoofdstuk was gebaseerd op de eerste oogopslag. Na alle facetten te hebben doorlopen, moeten we beamen dat de woorden, lef, aerodynamica, sportiviteit van toepassing zijn.

Let’s go for the second part
Het knopje bij de deurklink aan bestuurderszijde dient voor het in- of uitschakelen van de afstandsbediening. De instap is gemakkelijk en net goed van hoogte, de bestuurders- en passagiersstoelen zijn kuipzetels, omsluiten goed en zijn goed regelbaar. Het interieur biedt ruimte voor 5 volwassenen, met veel been- en hoofdruimte voor alle inzittenden. Ook de kofferruimte van 354 liter is bij de Hybride 68 liter minder dan bij de benzineversie omdat die ruimte wordt ingenomen door het 1,2 kWh batterijpakket. Groot genoeg voor het dagelijks gebruik en een reisje naar het buitenland.

Het interieur is mooi ontworpen en getuigt van hoogwaardige materialen en afwerking met zacht aanvoelende kunststoffen, synthetisch lederen bekleding en accenten van geborsteld metaal.

Het dashboard heeft een minimalistisch design wat de belangrijkste bedieningselementen direct onder de aandacht brengt. Het infotainmentsysteem wordt weergegeven op een groot touch screen, dat toegang geeft tot vele functies en softwareassistenten zoals Google-assistent en Amazon Alexa. We haalden het instructieboek erbij en een You Tube afleveringsvideo om alle knopjes en bezienswaardigheden vooraf te leren kennen. We weten van de verwarmbare voorruit, verwarmbare inklapbare spiegels, verwarmbare stoelen en stuurwiel, zeker geen overbodige luxe. Verder ontdekten we de sfeerverlichting en Bose audio met 10 speakers. Een prettig detail: de speakers zijn ingebouwd in de hoofdsteunen van de voorstoelen.

De zitposities zijn prima uitgedokterd en op ergonomisch vlak hebben we zeker geen kritiek. Dankzij de hogere zitposities hebben we een goed overzicht vanuit de bestuurderszetel en alle nodige bediening bij de hand. De automaat schakelbak met Eco, Normal of Sport-modus is gemonteerd op een bolle vorm te vergelijken met de brandstoftank van een motto.

Het afhellend dak en de brede C stijl beperken het zicht naar achter maar daar biedt de achteruitrijcamera soelaas. “Veiligheid” heeft Nissan steeds hoog in het vaandel gedragen. Deze cross-over heeft een alfabet vol van veiligheden; ABS ondertussen wel bekend Anti Blokkeer Systeem, EBD Electronic Brake-Force distribution, TCS Tractie Controle Systeem, NBAS Nissan Brake assist system.

We regelen de temperatuur op automatische airco, stellen onze bestemming in, drukken de rem en de startknop in, activeren de automaat en we bollen de eerste kilometers elektrisch.

Gekoppeld aan een atmosferische 1,6-liter viercilinder benzine (94 pk) met geoptimaliseerde Atkinson-cyclus vinden we een 49 pk sterke elektromotor die ook nog eens de hulp krijgt van een geïntegreerde starter-generator (ISG). Die combinatie zorgt voor een interessant resultaat (142 pk) waarbij de elektromotor steevast het aanzetten van het voertuig voor zijn rekening neemt en waarbij de verbrandingsmotor voor verdere assistentie zorgt. De 1.6 neemt daarbij ook de rol van generator op zich zodat de batterij (1,2 kWh) nooit zonder kracht valt. De Juke is voorzien van een multimodale hybride-aandrijflijn. In de plaats van een conventionele aandrijflijn bestaat deze uit een verbrandingsmotor die elektrisch wordt ondersteund. De multimodale versnellingsbak maakt het mogelijk volledig elektrisch weg te rijden. Samen met het efficiënte regeneratieve remsysteem en de krachtige batterij komen we tot een zeer gunstig verbruik en een lage uitstoot. Om wat cijfers mee te geven, voor een acceleratie van 0 tot 100km/u vraagt hij 10.1 sec en een topsnelheid van 165 km/u. Geen topprestaties maar meer dan voldoende om door het dagelijks verkeer te komen.

Het verbruik met onze testwagen lag op 5,7/100km. En we spaarden hem zeker niet. We waren verrast door zijn acceleratievermogen, doch vonden de benzinemotor op hoge toeren vrij luidruchtig. We reden elektrisch in de steden, wat aangenaam en snel accelereren met zich mee bracht en ook op autobanen en secundaire wegen konden we rekenen op voldoende vermogen en acceleraties.

De Nissan elektromotor levert 49pk (36kW) bij een maximum koppel van 205 Nm. Wanneer we hoger in toeren gaan, schakelt deze de benzinemotor in, met een inhoud van 1598cc, 4cil, 16 kleppen, waarbij 94 pk (69kW) opgewekt wordt. Nissan heeft een grote ervaring met elektrificatie en heeft hier ook geopteerd voor een Lithium-ion batterij. Tijdens het rijden ondervinden we een prima wegligging. Hij kan tegen sportief bochtenwerk dankzij zijn laag zwaartepunt in combinatie van het gewicht van de batterij en zijn voorwiel tractie. Het onderstel gedraagt zich goed stabiel in de bochten. Een belangrijk deel van het rijcomfort en rijplezier is te danken aan de geavanceerde transmissie met meerdere rijprogramma’s en een minimale wrijving. De versnellingsbak heeft vier versnellingen voor de benzinemotor en twee versnellingen voor de elektromotor.

De e-Pedal zorgt ervoor dat de wagen slechts met één pedaal bediend kan worden. Wanneer het gaspedaal wordt gelost, remt de auto af. Bij het afremmen laadt deze de batterij op. De afremming is het sterkst in de Sport-modus. Op het dashboard toont de rechtse meter de snelheid en de linker het vermogen. De naald duidt ‘charge’ aan tijdens het regenererend remmen en ‘eco’ tijdens het rijden in elektrische rijmodus. Power verschijnt wanneer de benzine- en elektromotor samen aan het werk zijn. Onderin wordt de status van de batterij aangegeven.

Plus

  • Een guitig model
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ruime en praktische cross over
  • Prettige en zeer zuinige auto in het stadsverkeer
  • Wegligging en algemeen laag verbruik
  • Blijven rijden bij stroomschaarste

Min

  • Geluid
  • Motorlawaai op hoge toeren

Concurrenten

  • Renault Captur E-Tech Hybrid
  • Toyota Yaris Cross Hybrid
  • Fiat 500x
  • Ford puma

De versie waarmee we reden, de Juke HYBRID N-Design (34.300 €) + Interior Pack Plus "Chic Black" (1.500 €) + Cold Pack (500 €) + Technology Pack (850 €) heeft een catalogusprijs van 37.150 €.

Tekst: Frank Van Oosten
Foto’s: Nissan Belux

Getagged onder:
nissan
Laatst aangepast op dinsdag, 11 april 2023 09:04

Gerelateerde items (op tag)

Vernieuwde Nissan Juke vanaf juni in de showroom, prijzen nu al bekend

Aartselaar – De Nissan Juke is vernieuwd. Interieurwijzigingen zorgen voor nog meer zitcomfort, extra rijassistentietechnologieën zorgen voor meer controle en er zijn nog meer mogelijkheden voor personalisatie. Onder meer de geliefde gele carrosseriekleur keert terug. Er is nog meer goed nieuws: de prijzen blijven ondanks alles ongewijzigd, wat betekent dat de vernieuwde Nissan Juke leverbaar is vanaf € 26.500. De eigenzinnige crossover staat vanaf juni in de showroom bij de Nissan concessiehouders.

Nissans bedrijfsplan The Arc: groei stimuleren, AMIEO-regio elektrificeren

Aartselaar – Nissan vergroot zijn inzet op het gebied van elektrificatie en groei in de markten van de AMIEO-regio – Afrika, Midden-Oosten, India, Europa en Oceanië. Dat doet het op basis van zijn nieuwe wereldwijde bedrijfsplan, The Arc, om meer waarde te genereren en zijn concurrentiepositie te versterken.

Nissan wil in 2024 volop elektrificeren

Nissan, pionier op het gebied van emissievrije mobiliteit met de LEAF, zal vanaf nu focussen op 100 procent elektrische mobiliteit in Europa. Dat staat in de toekomstplannen van de autofabrikant. Er wordt ook 3 miljard pond in de Nissan-fabrieken in het Verenigd Koninkrijk geïnvesteerd.