Eerste test: Jeep Avenger, Lichtgewicht EV

maandag, 08 mei 2023 12:26
Eerste test: Jeep Avenger, Lichtgewicht EV

Jeep lanceert zijn eerste elektrisch model. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. In januari kaapten ze meteen de titel “auto van het jaar 2023” weg, voor de neus van de blitse VW ID.BUZZ en de Nissan Ariya. Hoe goed die auto van het jaar is, konden wij uittesten in het zonnige zuiden, in Malaga.

Compact
De Avenger is meteen ook het kleinste model in het Jeep-gamma. Met een lengte van 4,08 meter is hij een compacte SUV in het B-segment. Concurrenten zoeken wij vooral in eigen huis met een Opel Mokka en Peugeot 3008.

Ten koste van de binnenruimte zou je dan denken. Niets is minder waar.  Volwassenen hebben voldoende plaats, zowel voorin als achterin en de koffer beschikt nog steeds over 380 liter laadvolume.  In het interieur is plaats voor allerlei spullen, tot zo’n 35 liter.

Van buitenaf is hij meteen herkenbaar als een Jeep met de bekende grille met zeven staven.  Maar hier stopt de vergelijking dan ook, want eigenlijk is dit een product uit het grote merkenarsenaal van Stellantis, waar Jeep deel van uitmaakt. Aldus deelt deze Avenger zijn elektrische aandrijflijn met modellen als Peugeot 208, DS3 E-Tense en andere Opel Astra Electric.

156 pk
De elektrische motor levert een bescheiden 156 pk en een koppel van 260 Nm en drijft de voorwielen aan. Een Jeep die enkel de voorwielen aandrijft, hebben wij niet eerder gezien. Maar daar is in eerste instantie niets mis mee; De motor is gekoppeld aan een batterij van 54 kWh. Dat levert een theoretische actieradius op van 400 kilometer. In stadsomgeving belooft Jeep zelfs meer dan 500 kilometer. In de praktijk zal dat een 100 km minder zijn. Het correcte rijbereik hebben wij tijdens de test niet kunnen nagaan.  Wij vertrokken met een batterij op 98 procent en rijbereik dat 385 kilometer aangaf.  Tijdens onze testrit van zo’n 70 km over snelwegen, bergwegen en dorpskernen, was ons gemiddeld verbruik zo’n 18,1 kWh per 100 km. Aanvaardbaar durven wij stellen. Opladen kan dan weer standaard aan 11 kW, DC-snelladen tot maximum 100 kW, wat ervoor zorgt dat je in zo’n 24 minuten tot 80 procent kan bijladen. Jeep claimt dat je in 3 minuten 30 km extra rijbereik hebt. Tijdens de test hebben wij dat niet kunnen nagaan. 

Aangenaam
Bij het starten is het even zoeken naar een versnellingshendel of -pook, die er niet is. De bediening van de versnellingen gebeurt door knoppen op de middenconsole. Daarboven ook fysieke knoppen voor bediening van de airco, wat altijd een welkome ervaring is. Daarboven prijkt een 10,25 inch infotainmentscherm dat ook makkelijk te bedienen is. Op vlak van functionaliteit alvast geen opmerkingen. De TomTom-navigatie doet zijn werk voortreffelijk.

Ook wat de rij-eigenschappen betreft, zijn wij positief. De Avenger voelt altijd licht aan. Dat is hij trouwens ook, met een gewicht van 1500 kg. Elektrische auto’s krijgen al eens het verwijt te zwaar te zijn, van deze kan je dat dus niet zeggen. Hij rijdt vinnig en stuurt precies, al is hij in de zuinige Eco-modus wat extra licht in zijn besturing. Wij kozen vooral de normale of Sport-stand, in die laatste heb je het volle vermogen. Enige verrassing is dat je van een Jeep misschien een vierwielaandrijving verwacht, wat hier dus niet het geval is. Maar de verantwoordelijken beloven wel dat een vierwielaangedreven versie er komt, net zoals Jeep de elektrificering van hun gamma voortzet.  Tegen 2025 lanceren ze naast deze Avenger nog drie nieuwe modellen en tegen 2030 wordt het merk volledig elektrisch.

Jong en cool
Om het model enige offroad-allusies mee te geven, zijn er in de diverse rijmodi ook een instelling zand, modder of sneeuw. Tijdens de test stuurde Jeep ons even over een onverharde strook, maar behalve wat stof op de achterruit maakte dat niet echt veel verschil.  De klanten die voor Avenger kiezen zullen hem vooral kiezen omdat hij jong, attractief en cool is. Jeep heeft bij het design van de Avenger er voor gezorgd dat je onbezorgd kunt plezier beleven. De bumpers en zijkanten krijgen extra aandacht door de plastics en beschermingen uitgekiend te ontwerpen. Bij botsingen of parkeerschade worden enkel de plastic beschermranden eerst geraakt, om zo verdere en duurdere carrosserieschade te beperken.

Budget
De standaarduitrusting van de nieuwe Jeep Avenger is zeker voldoende vanaf de basisversie. Die heet gewoon Avenger en is er vanaf 38.500 euro BTW inbegrepen. De andere versies heten Longitude, Altitude om te eindigen met de Summit, die topt op 43.500 euro. Naast enkele opties zoals een panoramisch dak, kun je de Avenger verpersoonlijken met stickers op de motorkap en het dak, of zelfs de spijlen vooraan in de grille. Kwestie van ook weer die jongeren hun auto cool te laten aankleden. Voor België noteerde de invoerder reeds 800 bestellingen sinds de lancering op het autosalon.
De nieuwe Jeep Avenger komt sterk binnen met zijn titel Auto van het Jaar.  Hij rijdt aangenaam en binnen de Stellantis-groep is dit volgens ons de elektrische auto met de nieuwe motor van 156 pk en batterijen van 54 kWh die je wilt.  Vergeet de Opel Mokka-e, Peugeot e-2008 en kies voor de looks van een stoere Jeep, zonder zijn vierwielaangedreven capaciteiten.  Steile ambities van het Amerikaans merk, die tussen nu en 2025 nog drie nieuwe elektromodellen lanceert.

PLUS

  • looks van een Jeep
  • compact en toch ruim
  • aangenaam rijgedrag

MIN

  • (nog) geen 4x4
  • lichte besturing in Eco-modus

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Jeep

Getagged onder:
jeep
Laatst aangepast op maandag, 08 mei 2023 12:29

Gerelateerde items (op tag)

Eerste test: Jeep Avenger, Lichtgewicht EV

Jeep lanceert zijn eerste elektrisch model. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. In januari kaapten ze meteen de titel “auto van het jaar 2023” weg, voor de neus van de blitse VW ID.BUZZ en de Nissan Ariya. Hoe goed die auto van het jaar is, konden wij uittesten in het zonnige zuiden, in Malaga.

Jeep op de Brussels Motor Show 2023

  • Nieuwe Jeep Avenger : 100% elektrisch, 100% Jeep
  • Jeep Avenger 4x4 Concept : De ultieme uitdrukking van Jeeps legendarische capaciteiten, versterkt door elektrificatie
  • Nieuwe Grand Cherokee 4xe : het beste van twee werelden
  • Compass en Renegade e-Hybrid : 15% minder brandstofverbruik

Het wachten is over: de bestellingen voor de nieuwe Jeep® Avenger, de eerste volledig elektrische SUV van het merk, zijn nu geopend.

  • De pre-bookingfase van de Avenger, Jeeps eerste volledig elektrische SUV, is een groot succes, met meer dan 10.000 reservaties in slechts één maand sinds de opening op 17 oktober.
  • De bestellingen voor de exclusieve, volledig uitgeruste en opvallende Jeep Avenger 1st Edition zijn vanaf nu geopend. De top van het gamma, waar technologie, connectiviteit en capaciteitsmogelijkheden op hun allerbest zijn.
  • De Jeep Avenger is verkrijgbaar vanaf €249/maand. De eerste leveringen worden verwacht vanaf het tweede trimester van 2023.
  • De Avenger staat op de shortlist voor de prijs Auto van het Jaar 2023 en bevestigt daarmee zijn succes, zelfs onder de industrie-experts.