Mercedes op IAA in Munchen

zondag, 05 september 2021 20:28
Mercedes op IAA in Munchen

Wereldprimeurs, conceptcars en een icoon gaat elektrisch

Aan de vooravond van het vernieuwde autosalon IAA, dat niet in Frankfurt, maar in Munchen plaatsvindt (7 tot 12 september), stelt Mercedes onder de naam “Moving at fast pace” hun nieuwigheden op de elektromarkt voor.

Mercedes EQE

De nieuwe Mercedes EQS is nog maar net voorgesteld en de Duitsers komen reeds met een kleiner broertje.  Als de EQS een elektrische S-klasse is, dan is dit de elektrische versie van de E-klasse. De EQE is een model met kofferkelp, in tegenstelling tot de EQS die een vijfdeurs is. Verder pakt hij ook uit met het nieuwe hyperscreen, de 4-wielsturing en de automatisch opende deuren zoals zijn grote broer.   Wat aandrijving betreft, is het batterijpakket ook iets kleiner dan de EQS.  Waar de EQS tot 108 kWh gaat, blijft het hier beperkt tot 90 kWh.   Ondanks dat kan de EQE standaard met een rijbereik van 660 km uitpakken, in topversies zelfs tot 780 km.  Er komen 2 versies, een EQE 350 en een EQE 450+, beiden achterwielaangedreven.    De vermogens gaan van respectievelijk 292 pk tot 333 pk.  En in 15 minuten kun je tot 250 km bijladen.  Heel wat zaken die op de EQS beschikbaar zijn, zullen ook op de EQE te verkrijgen zijn.

Mercedes AMG EQS 53 4 Matic

Onder de titel “electric to another level” kondigt het merk met de ster dan weer de AMG-versie van de EQS aan.  Hij is meteen te herkennen aan de typische AMG-grille en het spoillertje op de kofferklep.  De 2 elektromotoren leveren in de topversie 760 pk (560 kW) en stuwen hem in zo’n 3.4 seconden naar 100 km/u per uur. Zijn batterijen zijn 108 kWh sterk, wat hem een rijbereik tot 780 km oplevert.  Vierwielaandrijving en het hyperscreen uit de reguliere EQS zijn hier standaard.  Snelladen kan tot 200 kW.

Maybach EQS Concept

En uiteraard mocht ook een potige SUV niet ontbreken.   Het nieuwe platform voor elektrische SUV’s dat er zit aan te komen, wordt hier getoond in de Concept Maybach EQS.   Deze grote jongen mikt vooral op China en de VS.   De auto is bijna productieklaar en maakt hem voor een Maybach herkenbaar aan de two-tone lak.  In het interieur wordt de achterbank een comfortabele werk- en relaxplek dankzij Executive Seats en exclusieve details op de deurpanelen en sierelementen in witte pianolak of materialen in diepzeeblauw.  

Mercedes EQG Concept

Tot slot krijgt de iconische G-klasse een elektrische afgele ide.   Deze elektrsiche offroader krijgt elekrotmotoren voor zijn aandrijving en een 2-traps versnellingsbak, net zoals de Porsche Taycan.  Hij is meteen herkenbaar als een G-klasse, met dat verschil dat hij een gesloten rooster krijgt, net als de andere EQ-modellen.   Ook dit model is productierijp volgens Mercedes

Veelbelovend nieuws alvast van bij Mercedes. 


tekst: Filip Dewulf    
foto’s: Mercedes-Benz