Verder kijken dan de uitlaatpijp lang is: klimaatneutrale mobiliteit dankzij koolstofvrije toeleveringsketens

donderdag, 09 december 2021 19:09
Verder kijken dan de uitlaatpijp lang is: klimaatneutrale mobiliteit dankzij koolstofvrije toeleveringsketens

Elektrische wagens zijn de toekomst.
Dat weten we al een tijdje. De jongste jaren hebben fabrikanten de productie van deze wagens dan ook gestaag opgedreven om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar hoewel elektrische wagens klaarblijkelijk een milieuvriendelijke toekomst inluiden, is de productie ervan geen CO2-vrij proces. Enkel en alleen het produceren van elektrische wagens is niet de ultieme oplossing, maar vormt wel het startpunt van de weg naar een klimaatneutrale mobiliteit. Het is tijd om verder te kijken dan de uitlaatpijp lang is; tijd om na te denken over waar we onze grondstoffen vandaan halen en hoe we met die grondstoffen duurzame voertuigen kunnen maken.

Bedrijven moet substantiële maatregelen nemen om de 1,5°C-doelstelling te halen. We kunnen niet langer passief toezien en wachten tot anderen het 'toekomstige probleem' van de klimaatverandering aanpakken. De toekomst is immers al begonnen en er is dringend nood aan radicale verandering. Uit recent onderzoek blijkt dat de huidige trend van compenseren door bomen aan te planten op lange termijn niet houdbaar is. We kunnen echte klimaatactie niet blijven uitstellen. We moeten investeren in klimaatinnovatie; we moeten de uitstoot terugdringen en de curve ombuigen naar nul, en dat allemaal binnen dit decennium.
Bij Polestar hebben we een zeer ambitieus doel. Tegen 2030 willen wij een klimaatneutrale wagen produceren: een wagen die de fabriekspoorten verlaat zonder enige CO2-belasting. Dit betekent dat alle onderdelen van onze toeleveringsketen de doelstellingen moeten halen. We willen onze toevlucht niet nemen tot compensatiestrategieën door bomen te planten. Het is een ongeziene uitdaging voor zo'n complex product als een wagen. Wij noemen dit het Polestar 0 project.
Als bedrijf dat zich richt op het creëren van klimaatoplossingen, mikt Polestar op een ontwerp met een voetafdruk van nul: nul uitstoot, nul vervuiling, nul corruptie, nul schendingen van de mensenrechten. Design is het kloppende hart van Polestar. We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid begint aan de tekentafel.


Transparantie
Onze missie bestaat erin de samenleving te verbeteren door de shift naar duurzame mobiliteit te versnellen. Wij geloven dat transparantie een belangrijke motor is voor duurzame ontwikkeling. Niet alleen willen we zelf het meest transparante wagenbedrijf ter wereld zijn, we zetten de rest van de auto-industrie ook aan tot transparantie qua rapportering over hun CO2-voetafdruk, ethiek in de toeleveringsketen en traceerbaarheid van grondstoffen.
Wij publiceren levenscyclusanalyses (LCA’s) van al onze wagens, te beginnen met de Polestar 2. Daarin geven we ook uitleg over de methode die we gebruikt hebben, want ook die speelt een rol. LCA’S houden rekening met een hele reeks factoren in de levenscyclus van een wagen, van grondstoffen tot fabricage en recycling, en vatten de klimaatimpact samen in één gemakkelijk te begrijpen getal.
Onze LCA’s helpen ons niet alleen in onze zeer ambitieuze doelstelling te behalen, door aan te geven waar de grootste uitstoot zit en waar we onze inspanningen op moeten richten, maar tonen ook duidelijk aan dat elektrische wagens een oplossing vormen voor het klimaatprobleem.
Door volledig transparant te zijn over onze methodes en de vorderingen die we maken richting een klimaatneutrale toekomst, willen wij een norm stellen voor anderen die gelijkaardige ambities hebben én willen we de consument de kans geven om weloverwogen, ethische keuzes te maken.


De weg naar nul
Het Polestar 0 project zal uit drie fasen bestaan: onderzoek, geavanceerde engineering en productontwikkeling. Daarbij is de samenwerking met leveranciers, onderzoeksinstellingen, scholen, ngo’s en andere bedrijven cruciaal. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat de impact niet beperkt blijft tot de auto-industrie, maar verder zal reiken.
Voor deze missie werd een interne werkgroep in het leven geroepen, die zich nu toespitst op vijf strategische initiatieven:
Een aspect waar we zelf invloed op kunnen hebben, via onze ontwerpkeuzes en engineering, is het gebruik van klimaatneutrale grondstoffen. Daarom zullen we bij de aankoop van onderdelen voor onze wagens op zoek gaan naar klimaatneutrale of zelfs klimaatpositieve grondstoffen. Hiervoor rekenen we onder meer op verschillende interessante technieken, waaronder koolstofcaptatie. Behalve nieuwe en klimaatneutrale grondstoffen zullen ook circulaire technieken en het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen een belangrijke rol spelen in het terugdringen van het productieafval.
Voor onze overkoepelende klimaatdoelstellingen moeten we ook kijken naar onze leveranciers en samenwerken met leveranciers die 100% hernieuwbare energie gebruiken. Verder moeten we ervoor zorgen dat alle partners, van toeleveranciers tot de bedrijven die onze grondstoffen winnen, hetzelfde doen. We zullen voorrang geven aan diegenen die onze visie delen, en ijveren voor een sterkere inzet van hernieuwbare energie in onze sector.
De volgende horde die we moeten nemen is het ontwikkelen van een klimaatneutraal platform voor elk voertuig. We gaan op zoek naar oplossingen om batterijen en structurele onderdelen zo te ontwikkelen dat hun voetafdruk koolstofvrij is.
In het streven naar een klimaatneutraal gebruik van onze wagens zullen efficiëntie en verfijning van het ontwerp van cruciaal belang zijn. Gewicht, banden, aerodynamica en efficiënte elektrische systemen spelen allemaal een cruciale rol wanneer het erop aankomt onze wagens zo energie-efficiënt mogelijk te maken.
Tot slot moet er bij een klimaatneutrale productie gebruik worden gemaakt van volledig hernieuwbare elektriciteit en circulaire productiemethoden om de bredere klimaatvisie tijdens het fabricageproces te handhaven.
Geen minuut meer te verliezen
Deze uitdaging is de grootste die we onszelf konden stellen. En ze zal nog groter worden naarmate we dichter bij nul komen. Weten we al hoe we ons doel gaan halen? Zeker niet! Maar als we niet alles inzetten op dit ene doel, zullen we er ook nooit achter komen. En als we er niet in slagen om minstens één klimaatneutrale auto op de markt te brengen tegen 2030, zullen we als sector collectief gefaald hebben. We hebben geen minuut meer te verliezen. Laat ons er nú aan beginnen!

De Polestar wagens

Polestar produceerde twee elektrische performance wagens. De Polestar 1 is een op kleine schaal geproduceerde elektrische, hybride GT met 609 hp, 1.000 Nm en een puur elektrisch bereik van 124 km (WLTP), het grootste bereik van een hybride wagen wereldwijd. De Polestar 2, een elektrische performance fastback, is de eerste volledig elektrische wagen van het merk met een hoog volume. De Polestar 2 bestaat in drie varianten die een lange – en een standaard actieradius tot 78 kWh combineren met een dual of een single motor aandrijflijn gaande tot 300 kW/408 hp en 660 Nm.
De komende drie jaar is Polestar van plan om één nieuwe elektrische wagen per jaar te lanceren, te beginnen met Polestar 3 in 2022, de eerste elektrische performance-SUV van het bedrijf. Polestar 4 wordt verwacht te volgen in 2023, een kleinere elektrische performance SUV-coupé. In 2024 staat de Polestar 5 elektrische perfromance 4-deurs GT op de planning om gelanceerd te worden als de productie-evolutie vanuit Polestar Precept - de manifesto concept car die Polestar vrijgaf in 2020 en de toekomsvisie rond design, technologie en duurzaamheid laat zien.

Wie kennis wil maken met de wagens van Polestar of een testrit wil kan terecht in een van de Spaces in Gent, Antwerpen, Brussel en Luik of in een van de tijdelijke locaties. Een overzicht van alle testmogelijkheden kan je vinden op de website van Polestar: www.polestar.com