De 6 trends op de fietsmarkt volgens Cyclis Bike Lease

zondag, 20 februari 2022 14:26
De 6 trends op de fietsmarkt volgens Cyclis Bike Lease

De fietswereld is continu in beweging. Cyclis bespreekt kort de zes trends op de fietsmarkt.

Steeds meer speedbikes en duurdere fietsen in lease

Eerder dit jaar verscheen er in de media dat er vorig jaar minder speedbikes werden verkocht. Deze trend zien wij niet terug in onze cijfers. In 2021 werden er bij Cyclis 933 nieuwe speedbikes geleaset. Dat is 11% meer dan het jaar ervoor. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat een speedbike duur is in aankoop én dat een leaseformule het interessanter maakt dankzij de gespreide betaling en het fiscaal voordeel. 

Over het algemeen kiezen mensen voor een duurdere fiets als ze deze kunnen leasen. De gemiddelde fiets bij ons in lease kost €3500, terwijl de gemiddelde aankoopprijs van een fiets zonder leaseformule gemiddeld €1000 lager ligt. 

 

Van de aankoop van fietsen naar het gebruik ervan

Fietsleasing werd een lange tijd gezien als een goedkope manier om een fiets aan te kopen. Tegenwoordig zien we dat er, net zoals in de autosector, een shift is van bezit naar gebruik. Mensen vinden de huur van een fiets steeds interessanter dan een aankoop omdat ze dan altijd rondrijden met een nieuwe fiets inclusief ontzorgende diensten (omniumverzekering, onderhoud en pechbijstand). 

Leveringsproblemen bij sportfietsen

De levertijden van voornamelijk sportfietsen lopen op tot langer dan een half jaar. Wil jij in de zomer rondrijden met een nieuwe fiets? Dan raden we je aan om je nu al te bevragen over de levertermijn bij je lokale handelaar.

Trends bij fietshandelaren: overnames & creatieve oplossingen

De populariteit van fietsen is gestegen én dat hebben ze ook in de autosector begrepen. Auto-importeur D’ieteren verlegt de focus van auto’s naar fietsen met de overname van de Goodbikes fietswinkels en die van de fietsenketen iBike. Ook fietswinkels nemen elkaar over, zoals de overname van Fietsen Ampe door Cool Electro Cycles.

Een ander goed voorbeeld van creatief ondernemen in de fietssector is de nieuwe actie van Fietsen Wilders waarbij ze jouw auto overnemen als je een nieuwe elektrische fiets aankoopt. Want met de opkomst van de elektrische auto’s en de stijgende prijzen aan de pomp, wordt het bezitten van twee auto’s misschien wel te duur voor sommige gezinnen. Voor hen kan het interessant zijn om hun tweede auto in te ruilen voor een elektrische fiets.

 

Trends bij fabrikanten: Rechtstreeks verkopen aan de eindgebruiker

Merken zoals Cowboy, Canyon en Specialized verkopen hun fietsen rechtstreeks aan de eindgebruiker. Je kiest deze fietsen dus niet bij een lokale fietswinkel, maar via hun website. Vervolgens wordt je favoriete fiets geleverd aan huis. 

De fiets snoept marktaandeel af van het openbaar vervoer

Steeds meer Vlamingen laten het openbaar vervoer links liggen voor de fiets of de auto. Uit de rondvraag van VAB bij 2.000 Vlamingen blijkt dat één op de drie die regelmatig het openbaar vervoer gebruikte, is overgestapt op een ander vervoersmiddel.

Laatst aangepast op donderdag, 03 maart 2022 23:42