Nieuwe Mégane E-TECH Electric: kennismaking met de innovaties - Episode 2 - Smart cocoon: een patent voor geluidsisolatie

donderdag, 21 juli 2022 16:24
Nieuwe Mégane E-TECH Electric: kennismaking met de innovaties - Episode 2 - Smart cocoon: een patent voor geluidsisolatie

Al bijna 125 jaar innoveert Renault onophoudelijk. De uitvindingen van het merk hebben de tand des tijds doorstaan en worden nog elke dag gebruikt zonder dat we het zelf beseffen. Versnellingsbak met rechtstreekse verbinding met de aandrijfas (1899), schrapping van de zwengel met automatisch startsysteem (1909), mechanische stuurinrichting met tandheugel (1950), uitvinding van de ‘vijfde deur’ (1961), deurvergrendeling met infraroodafstandsbediening (1983), handenvrije sleutel (2000), enz. Al deze uitvindingen staan op naam van Renault! Ook met Nieuwe Mégane E-TECH Electric, de eerste wagen van zijn ‘Nieuwe Golf’ (Nouvelle Vague), blijft Renault innoveren. Tijdens de ontwikkeling van de wagen en het platform werden meer dan 300 patenten aangevraagd! Uit deze innovaties hebben we er zeven geselecteerd die we u in de loop van deze zomer laten ontdekken. In dit tweede artikel legt Sofiane Amaanan, projectleider ontwikkeling en innovatie bij de Directie Vakontwikkeling en Voertuigprojecten, ons uit hoe hij de geluidsisolatie van Mégane E-TECH Electric heeft verbeterd dankzij een nieuw ‘buffermateriaal’ dat een handige plaats tussen de vloer van de wagen en de batterij kreeg.

In Nieuwe Mégane E-TECH Electric valt de stilte onmiddellijk op. De inzittenden wanen zich in een ware cocon. Natuurlijk is een elektromotor van nature stil, maar in dit interieur wordt men ook perfect beschermd tegen rolgeluiden.

Achter dat geluidscomfort schuilt een patent.

“Om de akoestiek van de wagen te verbeteren en tegelijk plaats te winnen tussen de vloer van de wagen en de batterij, hebben we de twee zwaarste materialen van de vloer vervangen door een nieuw dempend schuim. Dat bedekt het volledige batterijoppervlak onder de vloer om de homogeniteit van het geheel te verzekeren en de bedrijfsstilte in het interieur naar ongekende hoogten te tillen. Zo wordt het een echte cocon.” Sofiane Amaanan, projectleider ontwikkeling en innovatie bij de Directie Vakontwikkeling en Voertuigprojecten bij Renault

Voordelen van de innovatie

 Het nieuwe geluidsisolatiesysteem van Mégane E-TECH Electric biedt diverse voordelen:

 • een betere akoestische isolatie van het voertuig (-10 dB)
 • meer ruimte voor de inzittenden
 • een groter rijbereik dankzij een gewichtsbesparing van meer dan 3 kg

Een nieuw procedé

De uitvinders elimineerden de elementen die traditioneel worden gebruikt voor de geluidsisolatie onder het tapijt, waaronder een zware massa hars, en plaatsten een nieuw gepatenteerd dempend schuim onder de vloer van Nieuwe Mégane E-TECH Electric. Dat schuim volgt perfect de vorm van de vloer bovenaan en de batterijbehuizing onderaan. Het gecomprimeerde schuim fungeert als trillingsabsorberend element om de geluidsuitstraling van de vloer te beperken en het interieur nog stiller te maken.

De innovatie maakte het ook mogelijk om de vloer dunner te maken en zo de inzittenden meer ruimte te geven en het gewicht te verlagen voor een betere energie-efficiëntie en dus een groter rijbereik.

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

R5 Turbo 3E, geboren drifter

 • Renault viert de vijftigste verjaardag van Renault 5 met een spectaculaire, zuiver elektrische show-car gewijd aan driften, een eerbetoon aan de meest mythische sportversies, Renault 5 Turbo en Turbo 2.
 • Een herinterpretatie van uitgesproken exuberantie en toonaangevende prestaties, gericht op fun en gaming, maar ook op de digitale wereld via NFT.
 • Na Renault 5 Prototype is R5 TURBO 3E een nieuw voorbeeld van de ‘elektrische renaissance’ van een iconisch model uit de merkgeschiedenis. Renault elektrificeert zijn erfgoed om zijn zuiver elektrische toekomst in Europa vanaf 2030 beter voor te bereiden.
 • De show-car R5 TURBO 3E wordt op 25 september in wereldpremière voorgesteld op Chantilly Arts & Elégance 2022 en is vanaf 17 oktober te bewonderen op het Autosalon van Parijs 2022.

Renault elektriseert IAA Transportation-salon in Hannover

 • Renault toont in Hannover al zijn elektrische expertise in het segment van de bedrijfsvoertuigen
 • De constructeur onthult Nieuwe Trafic Van E-Tech Electric als aanvulling op het gamma zuiver elektrische bedrijfsvoertuigen
 • Na Hippie Caviar Hotel opent Renault een nieuw hoofdstuk in zijn visie op reizen met Hippie Caviar Motel op basis van Kangoo E-Tech Electric

Renault is verheugd om vier jaar na de laatste editie opnieuw te kunnen deelnemen aan het IAA Transportation-salon in Hannover.

De stand van de constructeur is een mooi voorbeeld van Renaults uitgebreide expertise op het gebied van zuiver elektrische bedrijfsvoertuigen.

Het merk riep dit segment ruim tien jaar geleden in het leven met de marktlancering van de zuiver elektrische Renault Kangoo, die van bij zijn lancering in 2011 werd bekroond met de titel van ‘International Van Of The Year’, in die tijd een primeur voor een voertuig van dit type.

Nieuwe Renault Austral : opening van de bestellingen in België

 • Een gamma hybridemotoren, waaronder een 200 pk sterke E-TECH Full Hybrid-versie met een verbruik van 4,6 l/100 km en een CO2-uitstoot vanaf 104 g/km, met de beste verhouding tussen verbruik en prestaties op de markt. 
 • De vanafprijs bedraagt € 31.800 voor de equilibre-versie Mild Hybrid advanced 130 pk, terwijl de techno-versie Esprit Alpine E-TECH Full Hybrid 200 pk wordt aangeboden tegen € 40.200. 
 • Renault Austral zal het nieuwe en performante infotainmentsysteem OpenR Link aanbieden, dat werkt met Google Automotive Services. 
 • Een ongeziene afwerking met een sportieve look, voor het eerst verkrijgbaar in het gamma dat Esprit Alpine werd gedoopt. 
 • Opening van de bestellingen in België op 20 september 2022 en eerste leveringen aan klanten gepland voor december 2022.

Renault pakt uit met een elektriserende show car

Het was een belofte, 2022 zou een jaar vol verrassingen worden met de vijftigste verjaardag van Renault 5. Nu het nieuwe schooljaar van start gaat, blijven de festiviteiten rond het iconische model ook doorgaan met de lancering van een nieuwe, leuke show car die veel vermogen onder de motorkap heeft zitten.