Bedrijven staan voor complexe mobiliteitspuzzel - “Adviesverlening is meer dan ooit belangrijk”

woensdag, 19 oktober 2022 17:10
Bedrijven staan voor complexe mobiliteitspuzzel - “Adviesverlening is meer dan ooit belangrijk”

Alphabet is gespecialiseerd in flexibele mobiliteitsoplossingen op maat van de klanten. Veel bedrijven hebben nood aan degelijk advies over elektrisch rijden en alternatieve vervoersmodi. Dat is de sterkte van Alphabet, een bedrijf dat kan bogen op een jarenlange expertise.

“Voor onze klanten zijn verschillende topics belangrijk. Momenteel is het verlenen van advies cruciaal, want mobiliteitsdossiers worden complexer. We zetten daar nog meer dan vroeger op in”, aldus ceo Erik Swerts. Hij legt uit dat er momenteel twee grote trends een rol spelen. Het concept van louter autoleasing volstaat niet meer, het gaat meer en meer om een mobiliteitsvraagstuk. Er is ook de greenification, de vergroening van het wagenpark dat fiscaal wordt gestimuleerd. Daarin is elektrificatie belangrijk. “België nam een heel duidelijk standpunt in over bedrijfswagens die tegen 2026 elektrisch moeten rijden. Het lijkt nog een tijdje, maar 2026 is voor ons ‘morgen’. We merken dat heel wat bedrijven dit wat grondiger willen bekijken en advies nodig hebben over hoe daar mee om te gaan. Een concreet voorbeeld: onze doorsnee contracten hebben een looptijd van iets meer dan vier jaar. Nu zijn we 2022. Als bedrijven nu een bepaalde keuze maken, dan heeft dat repercussies in 2026 als de nieuwe regels van toepassing worden. Daarin bieden wij onze ondersteuning.”

Alternatieve mobiliteit

Een tweede trend is alternatieve mobiliteit. “Bedrijven losten vroeger mobiliteitsproblemen op met de auto omdat het de beste oplossing was. Om verschillende redenen is dat aan het veranderen. Sustainability speelt een rol evenals de toenemende verkeersdrukte. Werknemers stellen zich steeds meer de vraag wat er naast de auto nog mogelijk is. Bedrijven proberen hun klassieke carpolicy om te vormen naar een mobiliteitspolicy, maar eenvoudig is dat niet. Het vergt nadenken over een totale mobiliteit. We hebben een aantal alternatieve producten. Enerzijds heb je binnen het gegeven auto heel wat variatie. Een succes is de combinatie van types auto. De formule bestaat al langer, maar breekt nu door. Er wordt bewust de keuze gemaakt voor bijvoorbeeld een groenere elektrische auto, maar met de optie om gedurende een bepaalde periode per jaar over een gewone auto te kunnen beschikken, bijvoorbeeld om op vakantie te kunnen gaan. Dat het concept nu succesvol wordt, heeft te maken met de algemene mindset bij de mensen en met een jongere generatie die een andere kijk heeft op mobiliteit. Bij Alphabet hebben we het geluk dat we over een heel uitgebreid wagenpark beschikken waardoor we verschillende formules op een flexibele manier kunnen aanbieden.”

Verschillende opties

Ook de fiets werd op korte tijd heel populair, ongetwijfeld versterkt door de coronacrisis. Niet alleen recreatief, de fiets werd herontdekt als realistisch alternatief voor de wagen, denk dan vooral aan elektrische fietsen en speed pedelecs. “Nog een idee is het mobiliteitsbudget, maar dat staat nog  in zijn kinderschoenen. In plaats van een auto krijg je een budget waarmee je wel de auto kan nemen, maar ook andere vervoersmodi zoals het openbaar vervoer. Het gaat traag omdat het ingewikkeld is voor bedrijven om zoiets goed te regelen en dat fiscaal te bekijken.”

Car sharing is er ook nog. Het idee is dat je niet aan iedereen een auto geeft, maar wel een aantal wagens ter beschikking stelt van de medewerkers. “Digitaal is het mogelijk om een efficiënt poolsysteem te organiseren, wat kostenbesparend is en leidt tot CO2 reductie. Maar ook dit blijft vooralsnog kleinschalig.”

Beetje koudwatervrees

“Het valt me op dat wij en ook sommige collega’s alternatieven bieden, maar dat de mindset langzamer evolueert dan de snelheid waarmee de technische mogelijkheden evolueren. Ik geloof dat deze trends zullen versnellen naarmate de  jongere generaties meer in beeld komen. De ratio is helder: bedrijven maken business cases die vaak volledig kloppen, maar ze worden toch niet altijd geadopteerd. Er speelt wel wat koudwatervrees. Elektrische wagens zijn daar een mooi voorbeeld van. Daar gaat het nu wat sneller, maar dat komt ook omdat de overheid heel duidelijk stelde dat het na 2026 elektrisch moet zijn, anders verlies je voordelen. De weg ernaar toe gaat via teasers, denk aan de plug-in hybride. Er zijn zeker nog praktische aarzelingen, maar die zullen op termijn verdwijnen.”

ALP 0081 business colleagues on park deck

Korte termijn

Alphabet zet ook in op korte termijn leasing en flexibiliteit. "Onze korte termijn vloot is op twee jaar tijd verdubbeld. Dat is een enorme verschuiving en heeft enkele redenen. Voor lease wagens loopt de wachttijd op van een half jaar tot een jaar. Bedrijven hebben dus een tussenoplossing nodig. Een tweede reden is dat bedrijven nog niet duidelijk weten hoe ze met de elektrificatie zullen omgaan, ze zoeken intussen een oplossing op kortere termijn. Het is iets duurder, maar biedt veel meer flexibiliteit om in de toekomst te beslissen. Een derde reden is meer van algemene aard. Er is onzekerheid, de coronacrisis laat sporen na, de inflatie stelt bedrijven voor uitdagingen, de recessie is dreigend. Bedrijven aarzelen om lange termijn engagementen aan te gaan tot er meer duidelijkheid is.”

Ken je klanten

Alphabet beschouwt klanten als partners. Er wordt uitgebreid geluisterd naar wat de klant wil en grondig bekeken wat er mogelijk is. “We doen vaak een voorstudie. Klanten stellen zich bijvoorbeeld een doel, zoals het aanpakken van de CO2 uitstoot of het verkleinen van de voetafdruk. Dan vragen ze ons om een voorstel uit te werken, rekening houdend met hun specifieke businessrealiteit. Zo kom je veelal tot een gedifferentieerd beeld met wat voor bepaalde doelgroepen de juiste mobiliteitsoplossing is, steeds vertrekkend vanuit de doelstelling die de klant vooropstelde. Er zijn geen mirakeloplossingen en het is niet eenvoudig, zeker nu alles complexer is.”

“Als je de klant goed kent, kan je maatwerk leveren. Ook voor elektrische voertuigen begeleiden we hen van A tot Z. Als klanten elektrische auto’s gebruiken, kunnen we hen begeleiden op het vlak van HR. Welke voordelen geef je de werknemers? Hoe kunnen ze laadpalen bij hen thuis installeren en hoe regel je dat financieel? We kunnen bedrijven een totaalpakket aanbieden waarbij alles heel helder geregeld is zodat ze het in vertrouwen aan hun medewerkers kunnen aanbieden. Dat zien we heel duidelijk als onze rol.”

Organisatietalent

Voor bedrijven wordt het mobiliteitsvraagstuk complexer en moet er snel op veranderingen kunnen worden ingespeeld. “Dat betekent voor ons, als mobiliteitspartner, dat we proactief moeten kunnen reageren, agiel moeten zijn en goed moeten kunnen organiseren. Omdat er zoveel nood is aan korte termijn oplossingen, vermindert de vraag naar lange termijn ook een beetje. Het zijn communicerende vaten waarop je als mobiliteitspartner juist moet inspelen. Heel veel sectoren staan voor dezelfde uitdaging. Alles verandert heel snel en daarop moet je voorbereid zijn. Onze troef is dat we lange termijn relaties nastreven en ons tegelijk flexibel kunnen opstellen. Er is de grote uitdaging om in het steeds veranderende mobiliteitslandschap in te schatten wat er morgen nodig zal zijn aan mobilieitsoplossingen. Bedrijven willen daarbij een partner die de markt kent en hen kan gidsen. Denk aan een IT-bedrijf met vijfhonderd werknemers waarvan een derde thuis werkt, een derde op kantoor en nog een derde op een andere locatie. Dan is het niet eenvoudig om voor iedereen de juiste mobilieitsoplossing te vinden. De behoefte aan het juiste “mobiliteitsrecept” is erg groot, maar ook erg moeilijk om te concretiseren. Het is niet vanzelfsprekend om dergelijke complexe uitdaging in een coherent mobiliteitsbeleid om te zetten.

Vertrouwen en beleving

“We werkten recent voor een groot zorgbedrijf in een stedelijke omgeving. De gesprekken startten reeds begin 2021. Pas in maart 2022 beslisten ze met ons in zee te gaan. Hun feedback was voor ons heel waardevol. Het bedrijf maakte nog geen gebruik van leasing, dat was nieuw voor hen. Uit hun evaluatie bleek dat ze apprecieerden dat in alle stappen die werden gezet, ze aanvoelden dat we een rationele kijk hadden op oplossingen. Nog belangrijker volgens hen was de manier waarop we met hen omgingen. Dat heeft te maken met onze kernwaarden: empowerment, convenience en creativity. We ervaren dat klanten bij Alphabet komen als ze zich daar goed bij voelen. Dat houdt steek; de beleving die je bij klanten creëert, is essentieel. Het blijft natuurlijk een business, maar het is belangrijk om een gevoel van comfort waar te maken, van oprechtheid, van authenticiteit en van kennis. Als je die elementen kan waarborgen, bouw je bij je klanten vertrouwen op en kan je een partnership met elkaar aangaan.”

www.alphabet.com

Laatst aangepast op woensdag, 19 oktober 2022 17:16