Build Your Dreams (BYD) komt naar Europa

zondag, 23 oktober 2022 17:04
Build Your Dreams (BYD) komt naar Europa

Elektrische mobiliteit bij BYD met 3 modellen

Wij mochten in het kader van het autosalon van Parijs de introductie van nog maar eens een Chinees merk bijwonen. Sinds 1995 is BYD opgericht als pionier op het gebied van accutechnologie. Hun missie bestaat erin verandering te beïnvloeden door middel van duurzame innovatie door het creëren van een compleet, schoon energie-ecosysteem dat de afhankelijkheid van de wereld van fossiele brandstoffen vermindert. Ook in Europa spant BYD zich in om mobiliteitsoplossingen emissievrij te maken. In de afgelopen 27 jaar heeft BYD zich gericht op het vergaren van knowhow met betrekking tot geavanceerde technologieën op het gebied van accu’s, elektromotoren, elektronische controlesystemen en halfgeleiderchips. 

Wereldwijd leider op het gebied van new energy-voertuigen

BYD is de wereldleider in new energy-voertuigen (NEV’s) en het op twee na grootste automerk ter wereld. BYD staat al negen jaar op rij op de eerste plaats wat betreft de verkoop van new energy-voertuigen in China. Het merk verkocht reeds meer dan 2,6 miljoen new-energy-auto’s en uiteraard is het nu de bedoeling dit nog uit te breiden nu Europa erbij komt. Momenteel is BYD actief in zes continenten en meer dan 70 landen. Het Europese hoofdkwartier bevindt zich sinds 1998 in Rotterdam.

Blade batterij

BYD is al meer dan 27 jaar een pioniersnaam in de batterij-industrie. De nieuwste, en uiterst veilige bladbatterij heeft een reeks extreme tests onder strenge omstandigheden doorstaan en is daarmee een van de veiligste batterijen ter wereld. De grondstof, lithiumijzerfosfaat, heeft een aantal gunstige eigenschappen: langzame warmteontwikkeling, geringe warmteafgifte en geen vrijkomende zuurstof. De unieke, platte, rechthoekige vorm verbetert ook de koelingsefficiëntie en de voorverwarmingsprestaties. De aluminium honingraatstructuur met uiterst sterke panelen aan de boven- en onderkant van het pakket verhoogt de stijfheid in verticale richting aanzienlijk. Het is dit revolutionaire ontwerp dat de bladbatterij ultrasterk maakt. Vergeleken met de traditionele batterijpakketten is de ruimtebenutting van de bladbatterij met meer dan 50% toegenomen, wat voor een grotere energiedichtheid en actieradius zorgt.

Atto 3

De introductie op de Europese markt gebeurt met 3 modellen. De eerste in de rij is de Atto 3. Een SUV in het C-segment. Hij is 4,45 meter lang en 2,05 meter breed en de wielbasis bedraagt 2,72 meter. Deze auto komt meespelen tussen enkele gevestigde waarden zoals de VW ID.3 en de Renault Megane E-Tech Electric, al houdt hij qua afmetingen zowat het midden tussen de VW ID.3 en de ID.4. Hij staat op het speciaal voor elektrische voertuigen ontworpen e-Platform 3.0. Het platform staat voor intelligentie, efficiëntie en veiligheid, waardoor de prestaties op gebied van veiligheid en rijbereik bij lage temperaturen verbeteren.
De elektromotor van de Atto 3 levert 204 pk, waarmee hij in 7,3 seconden naar 100 km/u per uur sprint. De batterijen bevatten 68,4 kWh capaciteit, wat hem 420 km WLTP actieradius oplevert. Opladen kan aan 11 Kw AC, en aan een DC-snellader kan dit tot 88 Kw. De Belgische lanceringsprijs bedraagt 45 990,- euro.

Han en Tang

De overige 2 modellen die BYD lanceert, zijn auto’s uit het E-segment. De Han EV is een grote sedan, de Tang EV is een SUV met 7 zitplaatsen. Beiden komen met vierwielaandrijving en elektromotoren die maar liefst 517 pk leveren.  Dat levert de Han een sprint tot 100 km/u op in 3,9 seconde en tot 4,6 seconden voor de grote SUV Tang. De batterij-inhoud is hier 85,4 kWh en de laadsnelheid aan snelladers is mogelijk tot 120 kW. De beide auto’s pakken uit met een complete, luxueuze standaarduitrusting en de afwerking is op niveau van de premiummerken. Opvallend, beide auto’s krijgen een identieke basisprijs van 71 390,- euro.

Horizontaal of verticaal infotainment

In de interieurs van de nieuwe modellen kan je spelen met het infotainment door het 15,6 inch grote scherm naar keuze horizontaal of verticaal te laten draaien. Geen grote meerwaarde volgens ons, maar eerder een gimmick. Dankzij het e-platform 3.0 is de vloer achterin volledig vlak, waardoor er voldoende ruimte is voor de achterpassagiers.
Om nog meer functionaliteit te bieden, maakt Vehicle 2 Load (V2L) -technologie het mogelijk om elektronische apparatuur aan te sluiten en op te laden.

Fleetverkoop

Steeds meer elektrische voertuigen worden als bedrijfswagen verkocht en zodus gaat BYD er van uit dat 90 % van hun verkoop in de fleet zal worden gegenereerd. Weliswaar vindt BYD dat ook de particuliere markt de hoogte in zal schieten wanneer in 2029 in Vlaanderen de verkoop van nieuwe wagens met verbrandingsmotoren verboden wordt.
De nieuwe BYD-modellen worden in België verdeeld door Inchcape, dat reeds Toyota en Lexus verdeelt. Een eerste showroom is reeds geopend in Zaventem. De modellen zijn onmiddellijk leverbaar.

Het Chinese BYD oftewel Build Your Dreams wil zijn dromen waarmaken in Europa en komt meteen met 3 modellen.  Met 2 SUV’s en een grote berline mikken ze meteen op een divers publiek. Vooral van de Atto 3 wordt veel verwacht. Het zijn niet de meest oogverblindende en revolutionaire modellen qua design, maar ze spelen een riante standaarduitrusting en premiumkwaliteit uit.  Hierdoor zijn ook de prijzen geen weggevers.

tekst: BYD en Filip Dewulf
foto’s: BYD