Powerstation ontwikkelt ecologische laadpaal met hennepplanten

zaterdag, 03 december 2022 19:45
Powerstation ontwikkelt ecologische laadpaal met hennepplanten

Temse, 2 december 2022 – De markt van elektrische laadpalen draait op volle toeren. Powerstation  biedt al langer een ruim gamma laadpalen en -oplossingen aan maar wil zijn rol binnen de  energietransitie nu naar een hoger niveau brengen met de ontwikkeling van een ecologisch  gefabriceerde en herbruikbare laadpaal. Zo dragen ze bij aan de circulaire economie zonder in te  boeten aan esthetiek, kwaliteit en high-end functionaliteiten. 

Hennep als duurzaam materiaal 

Het modern en klassevol design van de nieuwe Powerstation AC-laadpaal kan niet verraden dat het  grootste deel ervan vervaardigd is uit gerecycleerde materialen. 

De afneembare kap van de behuizing wordt gemaakt uit aluminium, een materiaal dat 100%  recycleerbaar is zonder kwaliteitsverlies. De zijkanten van de kap zullen vervaardigd worden uit biocomposieten geproduceerd door zusterbedrijf C-biotech. C-biotech plant hennepplanten op met  PFOS vervuilde gronden. De diepe wortels van de plant absorberen PFOS en nitraat waarna deze  worden opgeslagen in de bladeren en koppen van de plant. De stengels zijn echter vrij van vervuiling en na oogst uitermate geschikt om te verwerken tot duurzame en sterke bouwmaterialen. 

Naast de zuiverende werking brengen de wortels op hun beurt zuurstof terug de grond in en ruimte  voor water om dieper de bodem in te dringen. De planten halen bovendien grote hoeveelheden CO2 uit de lucht en zorgen voor meer biodiversiteit in de omgeving. Het groeiproces van de hennepplant  is ook zeer ecologisch; de gewassen groeien zonder gebruik van pesticiden, met een minimale  hoeveelheid water en kunnen tot 3 keer per jaar geoogst worden. 

Refurbish bij end-of-life 

Hoewel de levensduur van een standaard laadpaal veelal 2 leasingperiodes bedraagt, begint de  performantie van de besturing meestal na 4 à 5 jaar af te nemen. In de meeste gevallen worden er dan  software updates gedaan of wordt de installatie integraal vervangen.  

Powerstation wil de performantie voor de klant optimaal houden door als het ware het brein van de  installatie te vervangen met een nieuwe besturing en refurbished componenten waardoor ze de  ecologische impact maximaal kunnen beperken. De klant kan ervoor kiezen de laadpaal zelf te blijven  gebruiken of alsnog een nieuwe te laten plaatsen. In dit laatste geval wordt de bestaande paal als  refurbished model aangeboden aan andere klanten.  

Naast de laadpaal wordt ook voor de verpakking gekeken naar ecologische alternatieven. 

Functionaliteiten voor een optimale gebruikerservaring 

Hoewel tijdens de ontwikkeling veel zorg uitgaat naar het design en de duurzame ontwikkeling, biedt  de laadpaal een uitgebreid aanbod aan functionaliteiten. Denk maar aan een algemeen energie  capaciteitstarief, solar laden, peak shaving, static & dynamic load-balancing enz. 

De laadpalen zullen bovendien worden uitgerust worden met een V2G-feature (Vehicle To Grid).  Hierdoor kan de gebruiker dankzij de automatische authenticatietechnologie laden zonder laadkaart of app. Powerstation zal deze feature in een latere fase uitbreiden waarbij de wagen stroom naar het net kan injecteren en deze zo als rijdende batterij gebruikt kan worden voor verschillende  toepassingen. 

Uitgebreid aanbod, flexibele plaatsing 

De gebruiker kan in functie van zijn laadbehoefte een bepaalde opstelling kiezen met 1, 2 of 4 stekkers. De laadpalen kunnen dankzij het uitgekiend design uitermate flexibel in de ruimte geplaatst worden. Zo krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de paal in elke hoek van 360° te plaatsen, afhankelijk van de  beschikbare ruimte. 

Met deze ontwikkeling geeft Powerstation verder uiting aan zijn ambitie om wereldspeler te worden  in de markt van laadoplossingen binnen een kader van duurzame ontwikkeling. De volledig eigen  productie zorgt er bovendien voor dat het bedrijf minder afhankelijk wordt van externe partners en  vermijdt zo de gekende logistieke problemen bij toelevering van de verschillende componenten.  

De palen zullen naar verwachting bestelbaar zijn vanaf Q1 2023. 

Over Powerstation 

Powerstation is een one-stop-shop voor bedrijven, de publieke sector en particulieren op het gebied van  laadoplossingen. Om de overgang naar een 100% elektrisch wagenpark zo goed mogelijk te faciliteren,  biedt Powerstation innovatieve producten en diensten, zoals CPO software, laadkaarten, residentiële  laadstations, B2B laadstations, snelladers tot 350 kWh en technische ondersteuning. 

Powerstation stelt de aanpak af op elke klant, waardoor ze een oplossing op maat kunnen bieden. Bij  elk project staan kwaliteit, duurzaamheid en ondersteuning centraal. 

Meer info op www.powerstation.be 

Laatst aangepast op zaterdag, 03 december 2022 19:52