Welke EV is het best in snelladen langs de snelweg?

zaterdag, 11 februari 2023 08:39
Welke EV is het best in snelladen langs de snelweg?

We worden doodgegooid met maximale snellaadvermogens, theoretische rijbereikcijfers en hoe die zich met elkaar verhouden. Maar welke EV tankt de meeste échte snelwegkilometers tijdens een pitstop van een halfuur tijdens een roadtrip?

De maximale laadsnelheid van een elektrische wagen wordt meestal uitgedrukt in kilowatts (kW), maar enkel naar dat cijfer kijken is niet altijd even nuttig. Want hoewel dat wel aangeeft hoeveel energie er in de batterij wordt gepompt, zegt het niets over de hoeveelheid kilometers die je kan afleggen met die energie.

Daar speelt het verbruik van de auto een veel grotere rol in. Bovendien wordt die piek in het snellaadvermogen enkel in de meest gunstige omstandigheden behaald, en maar tot op het moment dat de batterij een bepaald laadniveau bereikt. Die laadcurve heeft eveneens een grote impact op hoe ver je kan rijden na een snellaadstop.

Theorie versus praktijk
Om uit al die variabelen een representatieve rangschikking te kunnen halen, heeft het Franse Automobile Propre 14 EV's aan een grondige praktijktest onderworpen waarbij werd gekeken hoeveel rijbereik er teruggewonnen wordt na 15, 30 en 45 minuten snelladen.

Het gaat hierbij om echte snelwegkilometers zoals je ze zou nodig hebben tijdens een roadtrip waarbij je regelmatig moet snelladen, en dus niet om theoretische WLTP-cijfers.

 

Lees de rest van dit artikel op Autogids.be

Laatst aangepast op vrijdag, 10 februari 2023 20:41