Slechte maand voor autoverkoop in Noorwegen

dinsdag, 14 februari 2023 17:48
Slechte maand voor autoverkoop in Noorwegen

Een wijziging aan de fiscaliteit voor EV's heeft de Noorse automarkt in januari flink op haar kop gezet: er werden die eerste maand van het jaar het minste aantal nieuwe auto's verkocht sinds... 1962.

Januari 2023 was dus de slechtste maand in 61 jaar voor de autoverkoop in Noorwegen. Er werden slechts 1.860 nieuwe personenwagens ingeschreven, 77% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder en zelfs 95 procent minder dan in december 2022 – maar dat was dan weer een recordmaand. De oorzaak: enkele wijzigingen in de fiscaliteit.

Zoals bekend heeft het Scandinavische land al enkele jaren het hoogste aandeel EV's in zijn wagenpark. Aan de basis daarvan lagen een resem voordelen die EV-rijders genoten. Zo moest op volledig elektrische auto's geen btw worden betaald, een gunstmaatregel die voor de overheid natuurlijk moeilijk houdbaar wordt wanneer de overgrote meerderheid van de nieuwe auto's een EV is.

Nieuwe fiscaliteit
Om dat gemis aan inkomsten een halt toe te roepen, moet er sinds 1 januari 2023 wél gewoon btw worden betaald op elektrische personenwagens – tenzij de EV in kwestie minder kost dan 500.000 Noorse kronen (iets meer dan 46.000 euro).

Tegelijk werd een nieuwe belasting ingevoerd volgens het gewicht van auto's, elektrisch of niet. En laat een van de nadelen van EV's nu net zijn dat ze als gevolg van hun batterijen veel meer wegen dan hun tegenhangers met een verbrandingsmotor.

 

Lees de rest van dit artikel op Autogids.be!