Groene energie bij d'arta in Ardooie, ultrasnel laadstation van ABB E-mobility

donderdag, 04 mei 2023 15:05
Groene energie bij d'arta in Ardooie, ultrasnel laadstation van ABB E-mobility

Diepvriesproducent d’Arta heeft op zijn bedrijfsite in Ardooie voor een nationale primeur gezorgd. Op 28 maart 2023 is er voor het eerst in België een Terra 360 DC charger in gebruik genomen die ook publiek gebruikt kan worden. Dit type laadpaal van ABB E-mobility is momenteel één van de krachtigste all-in-one laadoplossingen ter wereld en laadt even snel op als de laadpalen langs de snelwegen. De paal kan twee wagens of bedrijfsvoertuigen tegelijkertijd bedienen en levert 360 kW vermogen verdeeld over 2 connectoren. Eco Mobiel Magazine was een van de eerste getuigen van dit duurzaam initiatief en kon vaststellen dat EV’s bij d’Arta supersnel elektrisch kunnen opladen.

TANKSTATION VAN DE TOEKOMST
D’Arta produceert diepgevroren groenten, fruit, panklare gerechten en sinds kort ook ready-to-eat gerechten. Het is een internationaal bedrijf met West-Vlaamse roots en ook nog vestigingen in de UK, Portugal en Italië. Jaarlijks is er een omzet van 300 miljoen kilogram aan groenten en fruit. Het equivalent van een file vrachtwagens met een lading groenten van Ardooie tot in het centrum van Parijs. Het productieproces en de diepgevroren opslag vereisen heel wat energie. D’Arta wil die energie zoveel mogelijk op een ecologische manier zelf opwekken en beheren. Pieter de Backere, co-CEO van d’Arta: “Duurzaam ondernemen staat al jaren centraal bij d’Arta. We produceren vandaag ongeveer 25% van onze totale hoeveelheid elektriciteit ‘on site’. We beschikken hiervoor over 10 hectare zonnepanelen en een windturbine, beide goed voor een vermogen van respectievelijk 9 en 3,6 Megawatt. Onze focus op duurzaamheid en de aankomende elektrificatie van de bedrijfswagens hebben ons ertoe aangezet om bijkomend te investeren in het tankstation van de toekomst. In dit opzicht past die nieuwe snellader helemaal in onze bedrijfsvisie.”

ABB TERRA 360 DC CHARGER
D’Arta koos voor de Terra 360 DC Charger van ABB E-mobility, een ultrasnellader van 360 kW. Guy Damen, sales manager ABB Belux: “ABB E-mobility is een pionier op het vlak van de productie van laadpalen. In 2010 is ABB hiermee gestart en heeft sindsdien al meer dan 1 miljoen laadpalen gefabriceerd. ABB E-mobility is intussen uitgegroeid tot één van de grootste fabrikanten ter wereld. Wij investeren sterk in research & development en leggen een ferme focus op lokale service en ondersteuning van onze klanten. Ecologische toepassingen staan bij ons centraal. In dit kader is ABB E-mobility de perfecte partner van d’Arta om duurzame oplossingen te vinden voor de elektrische uitdaging van morgen. Want de nood aan voldoende laadoplossingen voor zowel het bedrijfsleven als voor particulieren zal steeds meer toenemen. De ultrasnellader van ABB E-mobility komt tegemoet aan de wensen en behoeften van EV-bestuurders. De Terra 360 is één van de snelste alles-in-één oplader die momenteel op de markt te vinden is. In minder dan een kwartier is je elektrische wagen volledig opgeladen. De Charger is bovendien gebruiksvriendelijk en zeer toegankelijk, met een opvallend modern design.”

TEAMWORK
De ultrasnelle lader is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verscheidene partners. Gilles Douterlungne Leenknecht, sales manager Supplimax: “Een dergelijk project is gebaseerd op verschillende vaktechnische specialiteiten die op elkaar afgestemd moeten worden. ABB E-mobility is de leverancier van de laadpalen en biedt ons de technisch ondersteunende know how. Wij zorgen voor de levering van het product en geven tevens de technische opleiding aan de installateur. Dit gaat bijvoorbeeld over elektrotechnische voorschriften, beveiliging en wetgeving. Verder is er nog de CPO of beheerder van het station die onder andere ook het administratieve en het financiële beheer op zich neemt. Een andere speler is dan weer de entiteit die instaat voor de bekabeling en de beveiliging. Supplimax heeft in dit project de taak van facilitator op zich genomen, als het ware een vorm van “glijmiddel” om de samenwerking tussen de verscheidene partijen te stroomlijnen.” De belangrijkste partners van d’Arta die dit project binnen een periode van vijf maanden als team tot een goed einde hebben gebracht zijn ABB E-mobility, Supplimax, G&V Energy Group en Afschrift.

PUBLIEK TOEGANKELIJK LAADSTATION
De snellader zal niet enkel gebruikt kunnen worden door de medewerkers van d’Arta. Dat duurzaamheid en groene energie ingebakken zit in het DNA van de diepvriesproducent, wordt door dit initiatief nog maar eens bewezen. D’Arta wil zijn ecologische visie in de verf zetten door de ultrasnelle lader publiek toegankelijk te stellen voor omwonenden en bezoekers. Iedere gebruiker van een EV zal buiten de werk- en laaduren van d’Arta zijn of haar elektrisch voertuig supersnel kunnen laden op de site van het bedrijf. Want de flexibele ABB Terra 360 DC Charger ondersteunt alle belangrijke laadstandaarden.

Meer info: ABB E-mobility - Leading the future to zero emission mobility

Laatst aangepast op donderdag, 04 mei 2023 15:12