Autosalon Brussel, de nieuwe trendsetter

donderdag, 04 mei 2023 15:16
Autosalon Brussel, de nieuwe trendsetter

Na een ontgoocheling op het autosalon van Parijs in oktober, met heel veel afwezige merken, was het uitkijken naar de het autosalon van Brussel. De 100ste editie trouwens van het salon aan de Heizelpaleizen.

Sfeervol
Met ongeveer de helft van de normale oppervlakte en kleinere stands in oppervlakte, waren hier en daar wat kritische opmerkingen te horen. Naar onze mening viel dat allemaal heel goed mee. Op de stands weliswaar minder auto’s, maar hetgeen nieuw is, was aanwezig en de primeurs stonden in de kijker. Wij vergelijken het met Genève waar sommige merken ook enkel hun nieuwigheden tonen. En van Genève weten wij ondertussen dat zij de Covid- en andere crisissen niet overleefd hebben.

Een autosalon waar je een gans gamma kunt zien, die ook te zien is bij de dealer, daarvoor hoef je de verplaatsing niet te doen. Nieuws rapen, primeurs, concept cars, daarvoor gaan wij naar een autosalon.
Op de stands vonden wij een goede sfeer van gemoedelijkheid en blije gezichten. Het publiek – zowel zakelijk als particulier – kon een overzicht krijgen over hetgeen in België op de markt beschikbaar is.

Primeurs
Wat primeurs betreft, pikken wij er een 2-tal uit.

Vooreerst was er de wereldpremière van de Mazda MX330 R-EV. Geen echt nieuw model, maar Mazda geeft ze elektrische cross-over een boost met behulp van een wankelmotor, die als range extender hulp biedt aan de elektromotor, waardoor de MX-30 een groter rijbereik krijgt. De wankelmotor dient hierbij puur als generator en drijft de wielen niet aan. De MX-30 krijgt wel een kleinere batterij van 17,8 kWh, waardoor de elektrische actieradius nog maar 85 km bedraagt. Maar door de toevoeging van de wankelmotor bedraagt het rijbereik alles samen een dikke 600 km. Deze auto is dus een plug-in hybride. Mazda hoopt met deze MX-30 R-EV de verkoop een boost te geven.

Een 2de première ontdekken wij bij – hoe kan het anders – een Chinees merk. Seres stelde een nieuwe elektrische SUV voor, de Seres 5. De 4,70 meter lange SUV mikt op het premiumsegment en komt in verschillende versies. Er is keuze uit twee- en vierwielaangedreven versies. Die laatste beschikt over twee elektromotoren. Het batterijpakket is 80 kWh groot in de voorwielaandrijver en 90 kWh in de vierwielaandrijver. Dat geeft respectievelijk een rijbereik van 500 of 530 kilometer. Zowel Vehicle to Loud (V2L) als Vehicle to Vehicle (V2V) zou beschikbaar zijn en het snellaadsysteem zou van het slimme systeem zijn, maar de specifieke snelheid werd nog niet vrijgegeven. De verkoop start in de lente en de wagens worden ingevoerd door OneAutomotive, dat reeds andere Chinese merken zoals BAIC, DSFK en SWM bij ons invoert, met relatief beperkt succes tot op heden.

Car of the Year 2023
Brussel pakte voor het eerst uit met de jaarlijkse verkiezing van de Europese Auto van het Jaar. Voorheen was deze verkiezing voorbehouden aan het salon van Genève.
De zeven finalisten stonden in een aparte ruimte opgesteld en op de persdag werd een speciaal paviljoen de stemming toegelicht. 22 landen mochten meestemmen, bepaald op basis van de grootte van de afzetmarkt. België had slechts twee stemgerechtigden, netjes verdeeld voor de beide landstalen. Wat ons betreft was het een enigszins onverwachte winnaar met de Jeep Avenger. De Jeep Avenger pakt uit met een rijbereik van 400 km en een prijkaartje dat onder de 40.00 euro wilt blijven. Binnenkort mag u van ons de eerste rij-indrukken verwachten van deze nieuwkomer. De VW ID.Buzz en de Nissan Ariya mochten het podium vervolledigen.

Afwezigen
Naast zowat 95 procent van de Belgische markt die er wel was, betreuren wij wel enkele belangrijke afwezigen. Mercedes-Benz showde enkele modellen in de afzonderlijke expositie met andere exclusiviteiten, maar een volledige Mercedes-stand ontbrak in de Heizelpaleizen. Ook Volvo had geen stand op de beurs, maar het management van de constructeur besliste al enkele jaren eerder slechts beperkt deel te nemen aan dergelijke autoshows.

Meet and greet
Tijdens het autosalon hadden wij enkele korte gesprekken met verantwoordelijken van automerken. Bij Citroën spraken wij de CEO Vincent Cobée. Hem stelden wij de vraag hoe de toekomst bij Citroën eruitziet. Op de vraag of er goedkopere elektrische auto’s aankomen, antwoordde hij dat dit jaar nog een nieuwe Citroën C3 gelanceerd wordt en deze krijgt zeker een elektrische versie. Daarnaast krijgen wij een inkijk in het prototype Ölli, die het voorbeeld van modulariteit en eenvoud blijkt.

Bij Subaru spraken wij de verantwoordelijke productmanagers van de nieuwe Solterra. Zij blijven enthousiast over hun nieuweling en kijken reikhalzend uit naar het verkoopsresultaat. Vooral de nieuwe aanpak voor de fleetmarkt is belangrijk, vermits Subaru tot op heden voornamelijk op particuliere klanten mikte. Nieuwe samenwerkingen met Toyota voor andere modellen zijn momenteel niet aan de orde.
En met 271.000 bezoekers is het Brusselse salon weer helemaal up-to-date. Het streefdoel lag iets hoger, maar de oppervlakte was kleiner en ook de periode was iets korter. Wij kijken nu al uit naar de editie van 2024, want de data zijn reeds aangekondigd.

tekst: Filip Dewulf