Watt’s Next streeft naar een groene toekomst

donderdag, 15 juni 2023 08:41
Watt’s Next streeft naar een groene toekomst

“We zetten in op bidirectionele laadtechnologie en energieoplossingen”

Bij Watt’s Next kunnen klanten terecht voor advies over elektrische voertuigen, laadtechnologie en aanverwante thema’s. Ook installaties zijn mogelijk. Sterktes zijn de doordachte visie, wat een brede aanpak en maatwerk mogelijk maakt. Sinds januari is er ook de energiewinkel Øko Store.

Het bedrijf Watt’s Next uit Bonheiden is pionier in het uitrollen van bidirectionele laadtechnologie in België. Kortweg komt deze technologie erop neer dat je je elektrische wagen oplaadt én dat je wagen ook energie levert voor je woning. Dat gebeurt vaak in combinatie met zonnepanelen. Toen Tim Briers Watt’s Next opstartte, was zijn missie het bidirectionele laadsysteem in België te introduceren. Het vergde heel wat onderzoek en contacten, onder meer met Nissan en met producenten van laadpalen. Hij probeerde het ook zelf uit, wat een interessante leerschool was. Zaakvoerder Tim Briers: “In september 2022 plaatsten we in Wemmel het allereerste bidirectioneel laadsysteem bij een particulier in Vlaanderen. Intussen hebben we er al meerdere geïnstalleerd bij klanten die hun Nissan Leaf willen inzetten als thuisbatterij. Nissan was het eerste automerk dat de technologie ontwikkelde. Intussen zijn er nu meerdere automerken die met bidirectionele systemen werken. Die zijn recenter en meer futureproof. Ik verwacht dat er dit najaar nieuwe laadpunten zullen zijn die toelaten een Volkswagen ID of een Audi E-Tron te gebruiken als thuisbatterij. Ook bijvoorbeeld Volvo, Hyundai en Kia werken op dit spoor.”

Toekomstperspectief
De nieuwe technologie is belangrijk voor een groene en duurzame energietransitie. Tim Briers ziet cruciale pluspunten. Nu wordt overtollige stroom van zonnepanelen vaak terug in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. “Het is interessanter die thuis op te slaan. Dat kan met thuisbatterijen, maar het vermogen is dan beperkt van 5 tot 10 kWh. Een elektrische wagen gaat tot 70 kWh. Door de hogere opslagcapaciteit kan je langer van de stroom gebruikmaken. Daarnaast is er in Europa de bezorgdheid dat de toename van EV’s het net zullen overbelasten. De belangstelling voor EV’s groeit immers. Deze wagens staan steeds meer op punt met onder meer snellere laadtechnologie, efficiëntere batterijen, de mogelijkheid om langere afstanden af te leggen. Met bidirectionele laadpalen kan je ook stroom aanbieden aan het netwerk om zo piekmomenten op te vangen en de stroomvoorziening te stabiliseren. Er is een verdiensysteem aan gekoppeld. In Nederland staan ze op dat vlak verder dan België. Er zijn Leaf-eigenaars die hun wagen met groene- of netstroom opladen, maar ook ontladen door op het net te injecteren. Op die manier verdienen ze er iets aan.”

Stroomversnelling komt eraan
Watt’s Next biedt ook reguliere intelligente laadtechnologie. Maatwerk is hier het sleutelwoord. Klanten hebben heel wat vragen, zoals over de combinatie met zonnepanelen, energiebesparing, groen laden enzovoort. De energiecrisis heeft heel wat mensen wakker geschud en aangezet tot een zuiniger verbruik. Maar Tim Briers verwacht een stroomversnelling op het vlak van bidirectionele laadpalen. Het Japanse Nissan was koploper en ontwikkelde het ChadeMo-protocol. Europa volgde met een CCS-model dat nu wordt doorgetrokken naar bidirectionele systemen. Er gebeurt volop onderzoek.
In België komt de evolutie pas nu op gang. Tim Briers stopte vorig jaar heel wat tijd in overleg met ministers en overheidsinstanties. Die waren vaak niet of slecht op de hoogte van de technologie. “In ons land zijn de bevoegdheden heel versnipperd. In Nederland kunnen bedrijven die bidirectionele laadpalen ontwikkelen, al connecteren met het net om proefprojecten op te starten. Dat kan in België nog niet. Zo moet een omvormer gehomologeerd zijn, dat is ook zo voor bidirectionele laadpalen. Dat gebeurt door Synergrid, maar eerst is er advies nodig van de drie gewesten: Fluvius in Vlaanderen, Ores in Wallonië en Sibelga in Brussel. Fluvius duwde zwaar op de rem, wat het proces sterk vertraagde. Nu het eerste bidirectionele laadsysteem een feit is, vermoed ik dat het sneller zal gaan bij de ontwikkeling van vergelijkbare technologie. De evolutie is niet meer te stuiten, er is echt wel nood aan een beleidskader.” Watt’s Next bouwt intussen ook netwerken uit. “Er zijn momenteel al vergevorderde gesprekken met andere automerken, zoals Volvo en Kia. We blijven op zoek naar partners waarmee we kunnen samenwerken.”

Øko Store: iedereen duurzaam
Begin januari werd Øko Store geopend, een energiewinkel. Øko is Noors voor ‘eco’. “In onze winkel laten we laadtechnologie zien, maar ook eenvoudigere producten zoals slimme stekkers waarmee je toestellen kan uitschakelen als je ze niet gebruikt. Slimme thermostaten meten het verbruik en kunnen de installatie slimmer aansturen. Het is een winkel die voor iedereen toegankelijk is. Niet iedereen kan zich dure installaties permitteren, maar met betaalbare hulpmiddelen kunnen ze toch energie besparen.” Øko Store wil ook workshops, klimaatcafés en zomerkampen voor STEM-scholieren organiseren. Op 17 juni organiseert de gemeente Bonheiden samen met Watt’s Next een groot event over elektrische mobiliteit, energie en duurzaamheid: Beevee.

Info
www.wattsnext.be
www.bidirectioneelladen.be
www.okostore.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Watt’s Next

Laatst aangepast op donderdag, 15 juni 2023 08:50