Kia-partner The Ocean Cleanup recupereert recordhoeveelheid van 55 ton plastic uit de zee

dinsdag, 29 augustus 2023 14:30
Kia-partner The Ocean Cleanup recupereert recordhoeveelheid van 55 ton plastic uit de zee

Kia is vastbesloten om gerecycleerd plastic dat onlangs werd gerecupereerd uit de Stille Oceaan te gebruiken in zijn nieuwe EV-modellen. De recordhoeveelheid plastic – 55 ton – die Kia’s wereldwijde partner The Ocean Cleanup heeft opgehaald, vormt de volgende fase in een wereldwijd zevenjarig partnerschap dat in april 2022 werd afgesloten in het kader van Kia’s transformatie naar een toonaangevende aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen.

The Ocean Cleanup, het internationale non-profitproject dat de oceanen van plastic wil ontdoen, bracht zijn plasticvangst aan wal in Victoria, Vancouver Island, Canada. De recordvangst werd uit de Stille Oceaan gehaald met behulp van de System 002-extractietechnologie van The Ocean Cleanup na een lange reis door de plasticsoep in de Noordelijke Stille Oceaan, in het Engels de 'Great Pacific Garbage Patch' (GPGP) genoemd. De GPGP is 's werelds grootste ophoping van drijvend afval en heeft een geschat oppervlak van 1,6 miljoen vierkante kilometer – ongeveer drie keer de grootte van Frankrijk. 

Binnenkort begint de recyclage van het opgehaalde plastic en Kia zal een deel van het materiaal gebruiken in zijn toekomstige modellen. Dat beleid sluit aan bij Kia's engagement om duurzame mobiliteitsoplossingen aan te bieden die meetbaar bijdragen tot duurzaamheid op grote schaal.

Kia implementeerde al met succes meer dan dertig duurzame oplossingen op verschillende productvlakken, waaronder stoffen en tapijten met gerecycleerd PET, een biologisch alternatief voor leder en BTX*-vrije verf. Zo beschikt de EV9, Kia's zuiver elektrische top-SUV met zeven zitplaatsen, over vloertapijten gemaakt van geüpcycled afval, dat onder meer bestaat uit visnetten die uit de oceaan werden gehaald. De onderdelen in gerecycleerd plastic en milieuvriendelijke, biologische materialen, die bij de productie van de EV9 worden gebruikt, vertegenwoordigen een gewicht van ongeveer 34 kilogram.

Meteen nadat de recordvangst aan wal was gebracht, kondigde The Ocean Cleanup de introductie van zijn nieuwe System 03-technologie aan. System 03 is bijna drie keer zo groot als System 002 en kan veel grotere hoeveelheden plastic opvangen tegen een lagere kostprijs per kilo. Ook kan het systeem het hele jaar door worden gebruikt. Het omvat ook meer geavanceerde milieubewakings- en veiligheidstechnologie, zoals het nieuwe Marine Animal Safety Hatch, ontworpen om de fauna te beschermen. Deze schaalvergroting vormt de volgende fase in de richting van de doelstelling van The Ocean Cleanup om tegen 2040 maar liefst 90% van het drijvende plastic uit de oceaan te verwijderen.

Kia blijft vastberaden streven naar een duurzame planeet en het welzijn van toekomstige generaties. Deze strategie omvat de voortdurende en groeiende steun van het merk voor The Ocean Cleanup. Die steun zal nog worden opgedreven en zal zich uiten in de Kia-logo's en -kleuren die elke overall van de System 03-bemanning zullen tooien. 

Charles Ryu, Senior Vice President en Head of the Global Brand & CX Division van Kia Corp., verklaarde: “De recordvangst van plastic die The Ocean Cleanup aan wal bracht voor recyclage is het tastbare bewijs van hoe technologie op grote schaal duurzame oplossingen kan leveren. Kia's partnerschap met The Ocean Cleanup toont hoe het merk zich inzet om een positieve impact te hebben. Initiatieven zoals dit sluiten perfect aan bij Kia’s evolutie naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen en onze Plan S-strategie, waarmee we de behoeften van onze klanten en de bescherming van ons milieu omarmen door op te treden als een maatschappelijk verantwoorde onderneming.” 

Nisha Bakker, Director Partnerships bij The Ocean Cleanup, zei: “Met deze recordlevering komt een einde aan het System 002-tijdperk voor The Ocean Cleanup en hebben we het perfecte platform om System 03 te lanceren. We gaan stap voor stap vooruit en we zijn ervan overtuigd dat System 03 de omvang heeft die nodig is om onze schoonmaak op de meest economische manier op te schalen en uit te breiden. Behalve System 03 willen we ook een vloot van systemen inzetten die samen op vijf jaar tijd 50 procent van de plasticsoep in de Noordelijke Stille Oceaan kunnen elimineren. Dat kunnen we echter niet alleen doen. Geëngageerde en gewaardeerde partners, en onze wereldwijde partner Kia in het bijzonder, blijven essentieel voor The Ocean Cleanup om onze gemeenschappelijke ambities voor plasticvrije oceanen te realiseren.”

*BTX (benzeen, tolueen, xyleen)

Over The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup is een internationaal non-profitproject dat technologieën ontwikkelt en schaalt om de oceanen van plastic te ontdoen. Dat doel willen ze bereiken door middel van een tweeledige strategie: het opvangen van plastic in rivieren om de instroom te stoppen, en het opruimen van wat zich al in de oceanen heeft opgestapeld. Voor dat laatste ontwikkelt en ontplooit The Ocean Cleanup grootschalige systemen om plastic efficiënt te concentreren voor periodieke verwijdering. Dat plastic wordt getraceerd via de bewaarketen van DNV om claims van oorsprong te certificeren wanneer het wordt gerecycleerd tot nieuwe producten. Om de instroom van plastic via rivieren terug te dringen, heeft The Ocean Cleanup Interceptor™ Solutions ontwikkeld om plastic in rivieren op te vangen en af te voeren voordat het de oceaan bereikt. The Ocean Cleanup werd in 2013 opgericht door Boyan Slat en heeft nu een breed multidisciplinair team van ongeveer 140 mensen in dienst. De stichting is gevestigd in Rotterdam (Nederland) en opende in 2023 haar eerste regionale kantoor in Kuala Lumpur (Maleisië). Voor meer informatie kunt u terecht op theoceancleanup.com en kunt u @theoceancleanup volgen op sociale media.

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

Test: Kia EV9 RWD, Space-KIA

Met het succes van de Kia EV6 en de daarbij horende titel van Auto van het Jaar 2022, zet KIA hun elektrisch offensief voort. Ditmaal met de indrukwekkend uitziende EV9. Later komen daar nog een compacte stadswagen EV3, een C-segment SUV EV5 en zelfs een berline in het C-segment EV4 bij.

Kia EV9 bekroond als World Car en World Electric car 2024

Olivier Gelas (Managing Director Kia Belux) : “De EV9 heeft op korte tijd een indrukkend palmares aan prijzen verzameld. Ons elektrisch topmodel verlegt grenzen, sterker nog, hij herdefinieert een segment waar Kia tot voor kort zelfs niet aanwezig was. De EV9 dient een belangrijke rol in de transformatie van het merk te spelen. We kunnen nu al zeggen dat deze missie geslaagd is. Dat leiden we ook concreet af uit het commerciële succes in België en Luxemburg van dit topproduct, dat Kia’s brand claim ‘Movement that Inspires’ met brio belichaamt.”

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.