ABB breidt samenwerking met Northvolt uit om 's werelds grootste batterijrecyclingvestiging van elektriciteit te voorzien

dinsdag, 05 september 2023 15:01
ABB breidt samenwerking met Northvolt uit om 's werelds grootste batterijrecyclingvestiging van elektriciteit te voorzien

ABB en Northvolt versterken hun jarenlange samenwerking op het gebied van groene batterijen, een steeds belangrijker onderdeel in de huidige energietransitie. Sinds 2017 heeft ABB al belangrijke elektrificatie- en automatiseringsapparatuur geleverd voor de Northvolt Ett gigafabriek voor lithium-ionbatterijen in Zweden. Dit partnerschap wordt nu uitgebreid met batterijrecycling, waarbij ABB proceselektrificatie levert voor de grootste batterijrecyclingfabriek ter wereld, Revolt Ett, die Northvolt opricht in Skellefteå, Noord-Zweden. Financiële details werden niet bekendgemaakt. De bestelling is geboekt in het eerste kwartaal van 2023.

Revolt Ett, de recyclinglocatie, zal uiteindelijk 125.000 ton afgedankte batterijen en batterijproductieafval per jaar verwerken - waarmee het de grootste fabriek in zijn soort ter wereld wordt. De fabriek zal de gigafabriek van Northvolt op hetzelfde terrein bedienen, die in 2022 een productieblok online bracht en andere blokken zal opzetten om een jaarlijkse productiecapaciteit van 60 GWh te bereiken.

Northvolt levert een reeks lithium-ionbatterijen aan de auto-industrie, de industrie en grootschalige energieopslagsectoren die de wereldwijde energietransitie ondersteunen. De producent speelt in op de cijfers van het World Economic Forum, waaruit blijkt dat de vraag naar batterijen tegen 2030 naar verwachting 14 keer zo groot zal zijn als gevolg van het gebruik van elektrische voertuigen.

ABB zal schakelapparatuur en frequentieregelaars leveren aan de vestiging, die zullen worden aangepast aan de snelheid van de productieprocessen in de fabriek, waarbij het vermogen naar behoefte wordt op- en afgeschakeld, wat energie bespaart, de prestaties verbetert en het onderhoud verlaagt.

De vestiging is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambities van Northvolt en zal in 2023 in gebruik worden genomen. Het bedrijf wil de koolstofvoetafdruk van haar batterijen verminderen tot 10 kg CO2e per kilowattuur (kWh) in 2030, vergeleken met een industriële referentie van 98 kg CO2e per kilowattuur (kWh). Om dit doel te bereiken, wordt Northvolt Ett aangedreven door 100 procent fossielvrije energie.

www.abb.com