1 juli 2023: Nieuw fiscaal kader voor bedrijfswagens

dinsdag, 05 september 2023 15:08
1 juli 2023: Nieuw fiscaal kader voor bedrijfswagens

Op 1 juli 2023 treedt er in België een nieuw fiscaal kader in werking voor bedrijfswagens. De wetgeving heeft als doel de overgang naar meer duurzame vervoersmiddelen te versnellen en de CO2-uitstoot te verminderen. Hieronder leest u meer over de belangrijkste veranderingen en de relevante datums.

Uitdovingsbeleid voor wagens met verbrandingsmotor

Een van de belangrijkste veranderingen is het uitdovingsbeleid voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. Vanaf 1 juli 2023 zullen deze voertuigen nog minder interessant worden in vergelijking met elektrische wagens. 

Zo zal vanaf het aanslagjaar 2026 de fiscale aftrekbaarheid voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor (inclusief hybrides), aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, afnemen. Om tot nul te worden herleid in 2028. Het doel is om bedrijven te stimuleren om te kiezen voor meer duurzame alternatieven en de CO2-uitstoot te verminderen.

De aftrekbaarheid per jaar zal beperkt worden tot maximaal 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027, 0% in 2028.

Elektrische wagens blijven interessant

In tegenstelling tot bedrijfswagens met een verbrandingsmotor, zullen elektrische wagens nog steeds interessant zijn onder de nieuwe wetgeving. De fiscale voordelen voor deze voertuigen zullen grotendeels ongewijzigd blijven, waardoor ze een aantrekkelijke optie blijven voor bedrijven die willen investeren in duurzaamheid.

Bovendien zal het aantal oplaadpunten voor elektrische wagens worden uitgebreid. Zo is er nog steeds een kostenaftrek van 150% voor bedrijven die een laadstation laten installeren tussen 01/01/2023 en 31/08/2024. Om aanspraak te kunnen maken op deze kostenaftrek, moet het laadpunt geïnstalleerd zijn voor september 2024 en moet het publiek toegankelijk zijn voor derden tijdens en/of na de openingsuren van het bedrijf.

Heeft u vragen over de aankoop en installatie van een laadstation? Overweeg je de stap naar een elektrisch voertuig? Neem dan zeker contact op met EDI. Onze specialisten zullen jou met plezier te woord staan.

Belangrijke data

- 1 juli 2023: Invoering van het uitdovingsbeleid voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. 

- 1 januari 2026: Wagens die (deels) rijden op fossiele brandstof, aangeschaft vanaf deze datum, kunnen niet meer fiscaal worden afgetrokken.

Het is belangrijk voor bedrijven om zich bewust te zijn van deze data en tijdig te reageren op de veranderingen. Door te kiezen voor duurzame alternatieven en te investeren in elektrische voertuigen kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de nieuwe wetgeving, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst.

Conclusie

De nieuwe wetgeving omtrent bedrijfswagens zal vanaf 1 juli 2023 geleidelijk worden ingevoerd. Bedrijfswagens met een verbrandingsmotor zullen geleidelijk minder interessant worden, terwijl elektrische wagens aantrekkelijke fiscale voordelen blijven behouden. Dit moet bedrijven stimuleren om te kiezen voor meer duurzame vervoersmiddelen en de CO2-uitstoot verminderen.

www.edi.be