Alfen: partnerschap en geïntegreerde energieoplossingen, “De sleutel tot succes in België!”

dinsdag, 17 oktober 2023 17:11
Alfen: partnerschap en geïntegreerde energieoplossingen, “De sleutel tot succes in België!”

Meer dan 15 jaar geleden bracht Alfen zijn expertise in transformatorstations naar de Belgische markt. De eerste projecten waren gericht op de tuinbouwsector, vooral voor het aansluiten van warmtekrachtinstallaties en gewasbelichtingssystemen. “In de loop der jaren is ons marktaandeel gestaag gegroeid, en nu realiseren we midden-spanningsprojecten voor wind- en zonneparken, kmo’s, grote industriële spelers, openbaar vervoer, netbeheerders, enzovoort. De laatste jaren zien we vooral een exponentiële groei in het aantal projecten voor de aansluiting van snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen”, zegt Yves Vercammen, country manager in België.

Alfen's kennis en ervaring met netaansluitingen vormden een solide basis om na enkele jaren ook een pioniersrol in laadinfrastructuur en grootschalige batterijopslag in België op zich te nemen. “Onder andere de uitrol van de eerste publieke laadpunten in Vlaanderen en het eerste batterijsysteem dat netdiensten leverde aan Elia, hebben ertoe geleid dat we vandaag een prominente positie innemen op de Belgische markt.”

Energieopslag is essentieel
De transitie naar hernieuwbare energie brengt specifieke uitdagingen met zich mee voor de netbeheerder, waarbij het veiligstellen van de energiebevoorrading de hoogste prioriteit heeft. Gezien de onvoorspelbaarheid van zon en wind, zoekt Elia naar energieflexibiliteit in de markt. “Terwijl deze flexibiliteit voorheen voornamelijk werd geboden door gascentrales, zien we de laatste jaren tal van batterijprojecten die deze rol overnemen. België loopt voorop in Europa als het gaat om grootschalige energieopslag. Elia biedt gunstige tarieven voor de aansluiting van batterijen op het netwerk en introduceerde het CRM (Capacity Remuneration Mechanism), een subsidiesysteem dat investeerders en ontwikkelaars aanmoedigt om te investeren in batterijparken. Dit trekt zowel nationaal als internationaal veel belangstelling. Investeerders zoeken naar gunstige locaties nabij cruciale punten in het Elia-netwerk om immense batterijparken te ontwikkelen, met capaciteiten vergelijkbaar met die van gascentrales.”

“Als Alfen spelen we hierop in met TheBattery Elements, een modulair batterijopslagsysteem waarmee projecten van 1 MWh tot enkele honderden MWh kunnen worden gerealiseerd. Onze bijbehorende systeemsoftware bewaakt voortdurend de veiligheid en grijpt in waar nodig. Bovendien biedt het investeerders een breed scala aan mogelijke toepassingen, waardoor snel kan worden ingespeeld op veranderende marktomstandigheden. Een belangrijk en tijdrovend aspect in het ontwikkeltraject blijft het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Om de impact hiervan zoveel mogelijk te beperken, helpen we investeerders in een vroeg stadium met het uitwerken van projectspecifieke lay-outs en veiligheidsaspecten. Deze nauwe samenwerking is vaak de sleutel tot een succesvol batterijproject.”

Innovatie en samenwerking in laadinfrastructuur
“2017 was een sleutelmoment voor Alfen België. Door de succesvolle uitrol van een betrouwbaar openbaar laadnetwerk voor Fluvius, hebben we een aanzienlijke toename gezien van het aantal partners die onze laadpalen op de Belgische markt verdelen. En juist deze partners bepalen het succes van Alfen: van een thuislaadpunt gekoppeld aan een PV-installatie en digitale meter tot een laadplein met 100 punten aangestuurd door een energiemanagementsysteem; onze partners zorgen altijd voor een optimale gebruikservaring.

Naast onze toonaangevende kwaliteit en uitgebreide dienstverlening blijven we sterk investeren in de ontwikkeling van producten met open interfaces die voldoen aan internationale normen. Dit stelt onze partners in staat om onze laadpunten te koppelen aan diverse technologieën en softwaretoepassingen, zodat ze altijd het beste aanbod voor de eindklant kunnen bieden. Onze partners spelen ook een cruciale rol bij innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en concepten, zowel door feedback uit de markt terug te koppelen als door gezamenlijke innovatieve trajecten aan te gaan zoals bijvoorbeeld de uitrol van V2G-ready openbare laadpunten in opdracht van het departement Mobiliteit en Openbare Werken.”

Focus op integratie
Onder impuls van de groeiende elektrificatie van het wagenpark worden laadinfrastructuurprojecten steeds grootschaliger. Bedrijven voorzien complete parkeerplaatsen van laadpunten voor hun werknemers, winkelcentra zetten in op DC laden, snelwegparkings worden grote verbruikers, enzovoort. Vaak zijn dit complexe trajecten met netstudies, omgevingsvergunningen, lange wachttijden en hoge investeringskosten.

“Vanuit onze brede expertise helpen we klanten steeds vaker met een geïntegreerde aanpak voor dergelijke projecten. We onderzoeken bijvoorbeeld of het toevoegen van een opslagsysteem kan leiden tot een betere businesscase. Zo'n batterij kan stroompieken van en naar het net afvlakken, wat resulteert in lagere aansluit- en verbruikskosten. In combinatie met intelligente technologieën zoals het Alfen Smart Charging Network kunnen het aantal laadpunten worden gemaximaliseerd. Daarnaast biedt de batterij de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren via energiehandel. Kortom, een geïntegreerde aanpak van dergelijke energievraagstukken zal noodzakelijk zijn om projecten uitvoerbaar en betaalbaar te houden, een expertise die we graag delen met onze partners en klanten.”

Laatst aangepast op dinsdag, 17 oktober 2023 17:15