Solar Home Charge koppelt zonne-energie aan elektrische wagens

woensdag, 18 oktober 2023 18:03
Solar Home Charge koppelt zonne-energie aan elektrische wagens

Heb je zonnepanelen die meer elektriciteit opleveren dan je nodig hebt, dan kan je die verkopen aan eigenaars van elektrische wagens. Een gebruiksvriendelijk online platform brengt vraag en aanbod samen.

Solar Home Charge is een online platform waar eigenaren van zonnepanelen hun teveel aan elektriciteit kunnen verkopen aan eigenaars van elektrische wagens. Dat kan door hen een oplaadpunt te bieden. Het is een originele, unieke formule die voor iedereen een win-win is. Je kan je teveel aan elektriciteit aan een eerlijke, goede prijs verkopen die je zelf vastlegt. De prijs moet uiteraard gunstig zijn voor wie zijn wagen wil opladen. Initiatiefnemer Tim Biesmans lanceerde het platform in maart 2023. Hij is IT-specialist bij de Brugse school Ter Groene Poorte en brandweerman-ambulancier, maar werkt in bijberoep aan het platform. Dat kwam er ook uit overtuiging. Er is immers de ecologische factor. Elektrische wagens opladen met hernieuwbare zonne-energie wanneer deze beschikbaar is, is duurzaam.

Gebruiksvriendelijk
Het gebruik van het platform is volledig gratis, er zijn geen abonnementen aan verbonden. “De eigenaar van zonnepanelen biedt stroom aan op het platform, de eigenaar van een elektrische wagen kan een plaats reserveren. Het voordeel is dat je zeker bent van een goede en veilig locatie voor je wagen”, zegt Tim Biesmans. Je betaalt de gekochte energie aan de laadlocatie via Solar Home Charge. Voor de transactie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Om te fungeren als laadlocatie heb je een goedgekeurde elektriciteitsinstallatie nodig, als ook een geaard stopcontact beveiligd door een zekering van minstens 16A. Ook essentieel is een energiemeter met display die het totale verbruik weergeeft of onze Shelly Smartplug. In de toekomst zal een koppeling met bestaande laadpalen mogelijk zijn. “Het systeem is eenvoudig. Wel is het zo dat momenteel veel bedrijven overschakelen naar elektrische wagens voor hun werknemers en hen ook laadpalen ter beschikking stellen. Maar ik verwacht dat de lease wagens die nu worden gekocht over enkele jaren op tweedehandsmarkten zullen aangeboden worden. De nieuwe eigenaars zullen dus op zoek gaan naar interessante formules.”

Terugdraaiende teller
Tim Biesmans kwam op het idee door de beslissing van de overheid om de digitale meter vanaf maart 2021 niet meer te laten terugdraaien. Tot dan was er het principe dat de teller vooruit draait als je stroom van het net neemt, waarvoor je betaalt. Maar als je zonnepanelen meer elektriciteit opleveren dan je nodig hebt, ging die naar het net en dan draaide de teller terug. Dit is nog steeds zo bij analoge meters, maar de overheid besliste dat iedereen op termijn een digitale meter moet plaatsen. Die kan automatisch je verbruik meten. “In 2019 lieten we een digitale meter plaatsen, maar toen kwam dus de beslissing dat die niet meer zou terugdraaien. We werden verplicht om het teveel aan elektriciteit van de zonnepanelen te verkopen aan energieleveranciers. Daarvoor kregen we een klein bedrag. Door de elektriciteit te verkopen aan eigenaars van een elektrische wagen, kunnen we zelf een prijs bepalen.”

www.solarhomecharge.eu

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Solar Home Charge

Laatst aangepast op woensdag, 18 oktober 2023 18:10