Q8 bouwt laadpleinen op bedrijfsparkings met zonnepanelen, “Zo kan het laden van bedrijfswagens duurzamer en voordeliger”

woensdag, 18 oktober 2023 19:05
Q8 bouwt laadpleinen op bedrijfsparkings met zonnepanelen, “Zo kan het laden van bedrijfswagens duurzamer en voordeliger”

Bedrijven met een parking van minstens 5000m² kunnen bij Q8 terecht voor laadpleinen met gratis zonnepanelen. Op deze manier kunnen ze de kostprijs van het laden beperken en eventuele energie-overschotten gebruiken voor de bedrijfswerking.

Q8 zet al verschillende jaren in op duurzame mobiliteit. Het wil bedrijven dan ook ondersteunen in de vergroening van hun bedrijfswagenpark. Naast Q8-laadpalen op eigen stations en andere openbare locaties en een Q8 electric-laadpas waarmee je kan laden bij 99% van de laadpunten in de Benelux, biedt Q8 bedrijven nu ook aan om laadpleinen te installeren op parkings. Grote bedrijfsparkings – vanaf 5000m2 - kunnen gratis voorzien worden van een overkapping waarop zonnepanelen geïnstalleerd worden. Hieraan worden dan Q8 laadpalen gekoppeld, zodat medewerkers duurzaam én voordelig kunnen laden tijdens de werkuren. Nog een pluspunt is dat medewerkers een overdekte parkeerplaats hebben. “De constructie kan in allerlei stijlen: van een klassieke houten structuur tot een meer industriële look met metaal bijvoorbeeld.”

Dubbele win
De stroom van de zonnepanelen wordt rechtstreeks voor de Q8-laadpalen gebruikt. Met een energiemanagement-systeem wordt de stroom over de verschillende wagens verdeeld. Daarnaast kunnen bedrijven de overschotten van de zonne-energie ook gebruiken voor hun werking. “Het is een dubbele win: zowel het laden van bedrijfswagens wordt voordeliger, alsook hun stroomcontract. Alles verloopt bovendien zonder het net te gebruiken. Je betaalt minder omdat de netkosten wegvallen. Pas in laatste instantie, als er geen vraag naar zonne-energie is, wordt de stroom op het net geïnjecteerd.” Door fiscale maatregelen wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Ook dat heeft een gunstige impact op de Total Cost of Ownership van elektrische wagens. In functie van de vraag wordt bepaald hoeveel laadpalen er geïnstalleerd worden. Uitbreiding is steeds mogelijk omdat de infrastructuur modulair is.

Naast laadpalen op de bedrijfsparking, is het voor veel werknemers ook handig om thuis hun bedrijfswagen te kunnen opladen. Ook deze installatie biedt Q8 aan, met continu technische ondersteuning. Het energieverbruik van de bedrijfswagens wordt apart geregistreerd zodat de terugbetaling door de werkgever vlot kan verlopen.

Ontzorgen van a tot z
Eén van de sterktes van Q8 is dat er een oplossing van a tot z mogelijk is. Dat is belangrijk omdat bedrijven soms niet goed weten hoe ze de transitie naar elektrisch rijden moeten aanpakken. Het gaat immers om een grote verandering. Q8 wil bedrijven daarin professioneel ondersteunen. Er kunnen verschillende merken en types van laadpalen worden geïnstalleerd op basis van wat het best past bij de noden van de klant. “We zorgen voor alle vergunningsaanvragen, bouwen de infrastructuur en volgen het onderhoud ervan op. Ook alle administratie, bijvoorbeeld omtrent het verbruik en facturatie, hoort bij ons aanbod. De ervaring leert dat ons concept heel goed wordt onthaald door bedrijven. We ontzorgen bedrijven dus volledig.”

Sterk netwerk
Q8 is een full service partner voor mobiliteitsdiensten. De transitie naar duurzame mobiliteit en elektrisch rijden is op een kruissnelheid gekomen. In 2020 kwamen er twee dochterondernemingen: Q8 electric en Tango electric om laadpalen uit te baten aan tankstations, maar ook op bedrijventerreinen en bij werknemers thuis.
Met de Q8 electric app en laadkaart kunnen gebruikers op ruim 350.000 laadpunten in Europa terecht. Q8 heeft een uitgebreid netwerk van sterke partners. Daardoor is het mogelijk de laadkaart op 99% van alle laadpunten in de Benelux te gebruiken. Met de app is het gemakkelijk om te weten waar er laadpalen zijn. Tegelijkertijd ontwikkelt Q8 ook een netwerk van eigen Q8 laadlocaties, met ook snelladers, in de Benelux. De laadpunten komen er bij de eigen stations. Daar is het ook mogelijk om andere diensten aan te bieden, zoals eetgelegenheden, carwash, meeting rooms, onbemande shops enzovoort. Op zowat honderd andere relevante locaties wordt geïnvesteerd in snelladers.

Charging as a service
Het aanbod van ‘alles-in-één duurzaam (e)mobiliteitspakket voor bedrijven en hun medewerkers is een sterk concept. Q8 evolueert op die manier naar Charging as a Service en heeft de ambitie om 15% van de laadmarkt te beheren. Dat betekent onder meer dat het merendeel van de B2B-klanten van Q8 de mogelijkheid hebben om over te schakelen naar e-mobiliteit.

 

Laatst aangepast op woensdag, 18 oktober 2023 19:08