Klaar voor de toekomst!

maandag, 18 december 2023 17:31
Klaar voor de toekomst!

Eco Mobiel Magazine had een interessant gesprek met Lithobeton, het familiebedrijf met vestigingen in Gistel en Baudour, dat gespecialiseerd is in ecologisch verantwoorde betonproducten.

Welke rol is er in de sector van de laadinfrastructuur voor Lithobeton weggelegd? 
We voelen allemaal dat de elektrificatie volop aan de gang is. Het leeuwendeel van onze activiteit draait rond prefab hoogspanningscabines (HS cabines). De belangrijkste motor voor onze continue groei is dan ook onze afdeling van de prefab HS cabines. Een rechtstreekse reden voor de sterk stijgende vraag naar prefab HS cabines is de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen (in eerste instantie voor wagens, maar ook voor bussen en vrachtwagens) in België. Vooral bij de snelle en supersnelle laadpalen moeten HS cabines geplaatst worden om de grote elektrische vermogens te kunnen leveren. Parellel zagen we bij Lithobeton ook de vraag naar onze volledig onderhoudsvrije signalisatietegel – met het gekende symbool van een auto die oplaadt – sterk stijgen.

Een nieuwe trend zijn ook de ‘groepsbestellingen’ van soms tientallen prefab HS cabines voor providers van snelladers of supersnelladers, zoals bijvoorbeeld de firma’s Sparki , Allego of Fastned, een bedrijf dat al talrijke snellaadstations langs de snelwegen heeft geplaatst. Wij leveren aan gespecialiseerde elektro-installateurs die bijvoorbeeld ook de laadpalen plaatsen voor een winkelketen op hun strategisch gelegen parkings. Met een ‘klassieke laadpaal’ kan je de batterij van je auto gedeeltelijk opladen tijdens de duur van je winkelbezoek. Langs de autosnelweg kan je via een supersnellader op +- 20 minuten tijd volledig opladen (zelfs een snelle luxewagen).

Innovatie is duidelijk een stokpaardje van Lithobeton, nietwaar? 
Helemaal in den beginne toen de onderneming startte in 1947 ging het om betonpalen voor de heropbouw van het elektriciteitsnet na WO II. Door de jaren heen hebben we onze productportfolio enorm uitgebreid. Wij hebben een jarenlange nauwe samenwerking met de distributienetbeheerders waaronder Fluvius en ORES. Kom je waar ook in België een groene cabine met een zwart dak tegen, dan is de kans erg groot dat je een cabine van Lithobeton ziet. 

Elektrificatie is hét codewoord vandaag de dag. Het aantal elektrische wagens zal exponentieel blijven stijgen. De behoefte aan laadpalen is groot. Lithobeton is een schakel in dit proces. Onze trouwe klanten, elektro-installateurs, zorgen voor de volledige uitrusting van de lege prefab HS cabines die ze bij ons aankopen, daarna volledig uitrusten en finaal testen en in dienst nemen voor de eindklant. 

Hoe spelen jullie in op die groei? 
Lithobeton is future-proof…In het kader van de aanhoudende grote vraag naar HS cabines, zijn wij momenteel druk bezig met een nooit geziene uitbreiding van onze productiecapaciteit. Enerzijds door het bouwen van een volledig nieuwe productiehal voor het produceren en afwerken van de prefab cabines, anderzijds door investering in bijkomende moderne gietmallen en machines om nog efficiënter te produceren. Hiermee zullen we onze leveringstermijnen ook sterk kunnen inkorten. Wij geloven sterk in een succesvolle lange termijn relatie met onze klanten, mede daarom streeft Lithobeton permanent naar gezonde groei en investeert doorlopend in innovatie. 
Lithobeton is afgestemd op de uitdagingen van de markt en is duidelijk helemaal klaar voor de toekomst met een mooie rol in de wereld van de laadpalen. Lithobeton, think concrete… 

www.lithobeton.be

Tekst: Ella Scheers 
Foto’s: Lithobeton

 

Laatst aangepast op maandag, 18 december 2023 17:33