Nieuwe Citroën ë-C3, Nieuw gezicht, betaalbaar en comfortabel

zaterdag, 30 december 2023 14:31
Nieuwe Citroën ë-C3, Nieuw gezicht, betaalbaar en comfortabel

Citroën is maar wat trots op hun ‘kleine’ modellen, oftewel auto’s uit het B-segment. Van de Citroën C3 verkochten ze sinds 2002 wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren. Ook in België is dit één van de populairste auto’s. Tijd voor een nieuwe generatie, dachten ze bij Citroën. De vierde generatie van de C3 is dit. Citroën maakt van de gelegenheid gebruik om de nieuwe designtaal te lanceren. Een nieuw gezicht met het nieuwe logo – dat wij voor het eerst zagen op de concept-car Olli – dat prominent vooraan en achteraan aanwezig is. Het nieuwe logo is een groot ovaal en een nieuwe interpretatie van de Citroën-‘chevrons’. Vanzelfsprekend wordt dit aangevuld met nieuwe verlichtingsclusters.

B -segment
De nieuwe ë-C3 is 4,01 meter lang en 1,76 meter breed. Dat is vergelijkbaar met zijn voorganger, enkel in de hoogte is hij 10 cm gegroeid, voor nog meer comfort en een hogere rijpositie. Citroën wil met deze nieuwe generatie C3 meteen de maatstaf worden in het segment. Tijdens de voorstelling benadrukten de verantwoordelijken graag dat het hier om een Europese auto gaat, ontworpen en gefabriceerd in en voor Europa. De productie gebeurt in de fabriek van Trnava in Slowakije. En de auto is ontworpen als elektrische variant.

320 km rijbereik
Citroën wil met de nieuwe ë-C3 elektrisch rijden makkelijker en toegankelijker maken. Op dat laatste komen wij verder terug. Met een batterij van 44 kWh-capaciteit haalt de stadsauto tot maximum 320 km rijbereik. Daarnaast is hij makkelijk op te laden, tot 100 kW aan een DC-laadstation, wat ervoor zorgt dat je in zo’n 26 minuten van 20 % tot 80 % terug kunt opladen. Voor een dergelijke kleine EV zijn dit alvast mooie cijfers. Aan de wallbox is tot 11 kW opladen mogelijk, wat voor een volle laadbeurt zo’n 2,5 uur betekent. De elektromotor levert dan weer een vermogen van 113 pk oftewel 83 kW. In pure prestaties levert dat een sprintje naar 100 km/u op in 11 seconden en de topsnelheid houdt het bij 135 km/u voor bekeken.

Comfortabel
Met het typische Citroën-comfort standaard, is dit een echte Citroën. Dankzij de Advanced-comfortophanging van het merk. Deze geeft de inzittenden een uniek gevoel op de weg dankzij het gebruik van de progressieve hydraulische stops, waardoor de ophanging de indruk wekt dat de auto over de weg glijdt bij oneffenheden. Citroën beweert hiermee de meest comfortabele auto in het B-segment te hebben. In combinatie met de nieuwe Citroën Advanced comfortstoelen en een hogere rijpositie geeft de ë-C3 het gevoel van een ‘vliegend tapijt’.

Head-up display
In het interieur valt de nieuwe head-up display op. Standaard op alle modellen. Het is een soort horizontale strip die net onder de voorruit de belangrijkste rijgegevens weergeeft. Citroën noemt het interieur C-ZEN Lounge. Hiervoor zorgt ook het nieuwe compacte stuurwiel dat in de hoogte en diepte verstelbaar is. Het 10,25 inch infotainmentscherm is lichtjes naar de bestuurder gekanteld.

23.300 euro of minder
Citroën is meteen de eerste in het segment die elektrisch rijden onder de grens van 25.000 euro trekt. De nieuwe Citroën ë-C3 is er vanaf 23.300 euro. Dit is meteen de nettoprijs in de 8 Europese landen waar hij nu reeds gelanceerd en in voorverkoop te bestellen is. De eerste leveringen zijn voorzien in het 2de kwartaal van 2024. Een echte gamechanger als je het ons vraagt. De nieuwe Citroën ë-C3 is verkrijgbaar in 2 versies, de You en de Max. Die laatste moet 27.800 euro gaan kosten. De basisprijs is uitgerust met zaken als de eerder genoemde Citroën Advanced ophanging, de head-up display en verder ook LED-koplampen, elektrische spiegels, automatische verlichting, parkeerhulp, cruise control en een manuele airco. Als je de premie van 5.000 euro van de Vlaamse overheid in rekening neemt, dan zit het zeker goed. En het kan nog beter. Citroën belooft in 2025 een versie met een rijbereik van 200 km voor een prijs van 19.990 euro. Voor wie geen nood heeft aan rijbereik en met zijn auto niet buiten de stad gaat.

De nieuwe Citroën ë-C3 is de eerste in Europa gebouwde elektrische B-segmenter die onder de grens van 25.000 euro duikt. Met zijn nieuwe look ziet hij er charmant uit. Daarnaast is zijn prijs een goed offensief om de klant (en zeker de particulier) te overtuigen dat elektrisch rijden haalbaar en betaalbaar wordt.

tekst: Citroën en Filip Dewulf
foto’s: Citroën

Getagged onder:
citroen
Laatst aangepast op zaterdag, 30 december 2023 14:33

Gerelateerde items (op tag)

CITROËN MY AMI buggy sold out in a few hours

Poissy 21 June, Citroën's new limited edition "My Ami Buggy" went on sale online in 8 countries starting from 11 a.m. on Tuesday, 20th June. More than 20,000 visits were made to the selling site, and the 800 units of this new My Ami Buggy series intended for the online sale were snapped up in just 10 hours.

AMI, kleine vriend in de stad

Onze gewoonten veranderen. Micromobiliteit is steeds meer het hedendaagse straatbeeld in de stad. Citroën gaat permanent mee in de evolutie van het autolandschap. Belgen vallen sinds juni 2021 dan ook massaal voor de Ami, de bestverkochte quadricycle vorig jaar. De elektrische tweezitter vanaf 16 jaar heeft een aaibaar imago en een guitige, aantrekkelijke look met in de openklappende portierraampjes een leuke knipoog naar de legendarische 2CV. Een blik op de eigenschappen van de Ami maakt duidelijk waarom deze kleine stadsvlegel zo populair is: toegankelijk voor iedereen, vanaf 16 jaar met een AM-rijbewijs, betaalbaar (vanaf 7.990 €, BTW incl.), comfortabel en veilig, geen uitstoot, ecologisch en duurzaam, geen lawaai, uiterst wendbaar, slechts een halve parkeerplaats nodig, makkelijk opladen net zoals je smartphone, bijna geruisloos door de stad suizen tot 45 km/u. zonder stress…Geen wonder dat het gamma intussen steeds verder is uitgebreid.

CITROËN OP DE BRUSSELS MOTOR SHOW 2023

Afgelopen september heeft Citroën een nieuwe merkidentiteit en een nieuw logo in gebruik genomen, waarmee een nieuwhoofdstuk in zijn geschiedenis wordt ingeluid.Met een nieuwe interpretatie van het oorspronkelijke ovaal uit 1919 neemt eennieuw logo trots zijn plaats in als 10e evolutie in de 103-jarige geschiedenis van Citroën.Het nieuwe logo is moderner,grafischer en aangepast aan de nieuwe digitale media. Het nieuwe logo is te zien op de nieuwe OLI concept car, en zal vanafmedio 2023 geleidelijk toekomstige producten en concepten sieren. De nieuwe merkidentiteit van Citroën zal gefaseerdworden toegepast op alle communicatiemiddelen en op alle fysieke contactpunten van het Merk (verkooppunten,werkplaatsen, enz.) en zal te zien zijn op de prachtige Citroën-stand op het Autosalon van Brussel 2023.Deze verandering gaatgepaard met een nieuwe merksignatuur die belooft de ontwikkeling van meer gedurfde en gastvrije mobiliteitsoplossingenvoor het welzijn van de Citroën-klanten te versnellen: "Nothing moves us like Citroën".

Voor de kerst kondigt Citroën de lancering aan van een nieuwe editie van de "My ami buggy" serie in 2023

  • Als reactie op het succes van de eerste editie zal aan het eind van het eerste trimester van 2023 een nieuwe beperkte oplage van 1.000 "My Ami Buggy" te koop worden aangeboden. De exemplaren zullen beschikbaar zijn in verschillende landen waar Ami op de markt is.
  • De wereldwijde verspreiding van "My Ami Buggy" bewijst het succes van Ami. Dankzij het concept dat eraan ten grondslag ligt en zijn toegankelijkheid heeft dit elektrische voertuig een revolutie teweeggebracht op het vlak van lokale mobiliteit: sinds de lancering eind 2020 werden er al 30.000 exemplaren verkocht in negen landen.
  • De commerciële roll-out van Ami wordt voortgezet - naar verwachting zal het in 2023 in Zwitserland en Malta en in de overzeese departementen van Frankrijk worden verkocht. De bovenstaande lijst is niet volledig, want andere landen staan eveneens op het punt zich bij hen aan te sluiten.
  • Afgelopen oktober werden kleine wijzigingen aangebracht aan de batterij van Ami, zodat deze nu beter functioneert bij koud weer. Dit heeft de klantenervaring verbeterd en nieuwe perspectieven geopend voor andere bestemmingen.