Duurzaam rijden betekent ook recycleren, Een milieubijdrage van 10 euro voor een duurzame toekomst!

woensdag, 03 januari 2024 20:08
Duurzaam rijden betekent ook recycleren, Een milieubijdrage van 10 euro voor een duurzame toekomst!

Vanaf 1 januari 2024 betaal je bij aankoop van een nieuwe personenauto of bestelwagen een milieubijdrage van 10 euro voor de toekomstige recyclage van je voertuig. Met deze nieuwe bijdrage kan beheersorganisatie Febelauto de duurzame recyclage van afgedankte voertuigen blijven garanderen.

Veel Belgen scheiden zorgvuldig huishoudelijk afval voor recyclage, maar het is essentieel om te beseffen dat ook afgedankte voertuigen gerecycleerd moeten worden. De onderdelen en materialen van deze voertuigen kunnen immers hergebruikt en gerecycleerd worden, wat bijdraagt tot het behoud van schaarse grondstoffen. In België beheert Febelauto sinds 1999 de recyclage van autowrakken. Erkende centra en shredderinstallaties depollueren en demonteren afgedankte voertuigen en recycleren allerlei materialen op een efficiënte en milieuverantwoorde manier. 

“Wist je dat in België al 97,6% van een auto gerecycleerd wordt?” Stelt Catherine Lenaerts, Directeur van Febelauto. “Met dit recyclagepercentage behoren we tot de topspelers in Europa en dragen we actief bij aan de circulaire economie”. 

Aanpassen aan een veranderend landschap
De automarkt ondergaat grote veranderingen, denk maar aan de opkomst van elektrische voertuigen, de steeds complexere technologieën, de experimenten met waterstof,... Al deze innovaties zijn zeker een positieve evolutie op het vlak van veiligheid en duurzaamheid, maar brengen ook nieuwe recyclage-uitdagingen met zich mee.

Anderzijds trachten we, in het kader van de Green Deal en de veelbesproken COP-doelstellingen, ook ons steentje bij te dragen in de evolutie naar een duurzame en circulaire economie. Zo volgen we op de voet de Europese en wereldwijde evoluties in de recyclage van afgedankte voertuigen en streven we ernaar om zo veel mogelijk onderdelen een tweede leven te geven of terug te herleiden naar herbruikbare grondstoffen.

Om de goede werking van Febelauto ook in de toekomst te blijven garanderen, wordt er vanaf 1 januari 2024 een milieubijdrage ingevoerd op de aankoop van nieuwe personenauto’s en bestelwagens.

Wie draagt de milieubijdrage?
Al de leden van Febelauto, meer bepaald de invoerders en fabrikanten van voertuigen, dragen vanaf 1 januari 2024 10 euro bij voor elke personenauto en bestelwagen die ze op de Belgische markt brengen. Deze bijdrage zal zichtbaar zijn op de bestelbon en factuur bij aankoop van een nieuw voertuig, met de expliciete vermelding “milieubijdrage voor het voertuig” van 10 euro (inclusief 21% btw). Indien deze bijdrage niet vermeld wordt op de factuur, is die automatisch inbegrepen in de aankoopprijs, met de verplichting voor de verkoper om de koper hiervan op de hoogte te brengen.

De impact van Febelauto met jouw 10 euro bijdrage
Febelauto gebruikt de milieubijdrage van 10 euro voor verschillende doeleinden. Als consument of professionele voertuigeigenaar kan je je afgedankt voertuig immers gratis inleveren bij een erkend inzamelpunt of recyclagecentrum. Febelauto beheert voor invoerders en constructeurs de inzameling, verwerking en recyclage van alle voertuigen die op de Belgische markt komen.

Met de milieubijdrage ondersteunen we ook de naleving van de wetgeving, zetten we sensibiliseringscampagnes op voor de consument en doen we onderzoek en ontwikkelingen naar ecologisch verantwoorde recyclagetechnieken voor afgedankte voertuigen en batterijen. Daarnaast worden bepaalde aspecten van het recyclageproces, zoals de inzameling van “eerste montage” autobanden, de bijdragen aan Bebat en Valorlub voor kleine batterijen en startbatterijen, en de recyclage van oliën uit voertuigen, gefinancierd met een deel van de milieubijdrage.

Samengevat is het de missie van Febelauto om autowrakken duurzaam en efficiënt te recycleren en zo bij te dragen tot de circulaire economie en een duurzame toekomst. We zijn ervan overtuigd dat jouw 10 euro een aanzienlijke impact kan hebben.

Meer informatie over de milieubijdrage kan u hier terugvinden.

Laatst aangepast op maandag, 08 januari 2024 17:41