Intensieve tests met succes doorstaan

dinsdag, 23 januari 2024 14:51
Intensieve tests met succes doorstaan

Voordat de ingrijpend vernieuwde versie van de Taycan in het voorjaar van 2024 op de markt komt, ondergaat de volledig elektrische sportwagen momenteel de laatste intensieve tests. De sportberline-, Cross Turismo- en Sport Turismo-modellen van de nieuwe generatie hebben zo’n 3,6 miljoen testkilometers afgelegd op testbanen, racecircuits en openbare wegen verspreid over de hele wereld. En ook nog eens in de meest extreme omstandigheden, met temperaturen die varieerden van +53 graden Celsius in Death Valley in Californië tot -41 graden Celsius ten noorden van de poolcirkel in Finland.

Stuttgart. Na de eerste computersimulaties en uitgebreide valideringen op testbanken ondergaat de vernieuwde Taycan nu de laatste fases van het echte testwerk op testbanen en openbare wegen. “Sneller, hoger, verder: we hebben de nieuwe Taycan op vrijwel elk vlak verbeterd ten opzichte van zijn voorganger”, zegt Model Line Vice President Kevin Giek. “En omdat de wijzigingen zo uitgebreid zijn, is het slopende testprogramma bijna vergelijkbaar met dat voor een nieuw model.” Vanaf de lancering zullen alle drie de koetswerkvarianten worden aangeboden met ingrijpende aanpassingen, zowel de sportberlineversie van de Taycan als de veelzijdige Taycan Cross Turismo, die leverbaar is met een offroadpack, en de sportieve maar praktische Taycan Sport Turismo.

Van de 3,6 miljoen testkilometers werden er 300.000 afgelegd in koude klimaatomstandigheden en 200.000 in warme landen. In Finland, zo’n 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel, demonstreerde de elektrische sportwagen niet alleen zijn uitzonderlijke rijdynamiek op sneeuw en ijs, maar overtuigde hij ook met bijna gehalveerde oplaadtijden bij koude temperaturen. In ijskoude condities liet de nieuwe Taycan zien dat hij zelfs de meest uitdagende omstandigheden op bevroren meren en in diepe sneeuw aankan. Net zo veeleisend, maar dan aan de andere kant van het temperatuurspectrum, waren de extreem hoge temperaturen van Death Valley, waar duurtesten in hete klimaatomstandigheden werden uitgevoerd. Zo testte het Porsche-ontwikkelingsteam onder meer het oplaadsysteem van de batterij en de betrouwbaarheid van het thermisch managementsysteem bij extreme temperaturen.

“Bij Porsche moeten elektrische auto’s hetzelfde strenge testprogramma ondergaan als onze sportwagens met verbrandingsmotor. Naast uitzonderlijke prestaties is een van de belangrijkste vereisten een compromisloze dagelijkse bruikbaarheid in alle klimaatomstandigheden”, zegt Head of Porsche Testing Florian Stahl. “Bij zijn marktintroductie over een paar maanden zal de ingrijpend opgewaardeerde Taycan uitgebreide wereldwijde tests hebben doorlopen, verspreid over 17 landen en bij temperaturen variërend van -41 tot +53 graden Celsius.”

Getagged onder:
porsche
Laatst aangepast op dinsdag, 23 januari 2024 15:13

Gerelateerde items (op tag)

De Macan stelt nieuwe normen: de eerste volledig elektrische SUV van Porsche

Porsche lanceert zijn tweede volledig elektrische model: de nieuwe Macan met tot 470 kW (639 pk) sterke aandrijflijnen levert E-Performance op elk terrein en een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid. Prestaties op sportwagenniveau gaan gepaard met krachtig snelladen met oplaadvermogens tot 270 kW en een WLTP-rijbereik tot 613 km.

De prestaties en efficiëntie van de nieuwe Macan op de proef gesteld

Porsche onderwerpt het prototype van de volledig elektrische Macan aan een veeleisend en slopend testprogramma om de opvolger van de succesvolle SUV voor te bereiden op zijn nakende wereldpremière. Het voertuig is een volledig nieuwe ontwikkeling. De ingenieurs van Porsche hebben kosten noch moeite gespaard tijdens de ontwikkeling en het testwerk.

De snelste elektrische auto van Zuffenhausen

Porsche-ontwikkelingsrijder Lars Kern heeft zichzelf op de Nürburgring overtroffen: in een preserie-Taycan zette hij een rondetijd neer van 7:07,55 minuten op de Nordschleife. Deze officiële rondetijd is maar liefst 26 seconden sneller dan tijdens zijn laatste recordrit, in een Taycan Turbo S Sport berline uitgerust met het Performance-pack in augustus 2022.