2024 brengt een nieuwe verandering voor elektrische auto’s in België!

vrijdag, 26 januari 2024 19:25
2024 brengt een nieuwe verandering voor elektrische auto’s in België!

Blink Charging nieuws!

Thuis opladen is dé manier geworden voor velen om hun elektrische voertuig voordelig van stroom te voorzien. Maar let op, bij dit handige thuislaadpunt komen ook verantwoordelijkheden kijken. Wij willen je graag op de hoogte brengen van deze nieuwe verplichting voor thuislaadstations.

Vanaf 1 januari 2024 zijn particulieren in België verplicht om hun thuislaadpunt aan te melden bij hun netbeheerder.

Waarom is deze meldingsplicht zo belangrijk?

De vraag naar elektriciteit in ons land is flink gestegen, wat heeft geleid tot meer afschakelplannen. Door jouw laadpunt aan te melden, help je de netbeheerders om de belasting op het elektriciteitsnet beter te begrijpen. Zo kunnen zij tijdig aanpassingen doorvoeren en het risico op storingen verminderen.

Belangrijk om te weten:

Hoewel deze meldingsplicht al langer bestaat in Vlaanderen en Wallonië, werd er tot nu toe wel eens een oogje dichtgeknepen. Vanaf 2024 is het echter gedaan met deze tolerantie.

Wat betekent deze nieuwe wet concreet?

De regel geldt overal in België, maar de specifieke instanties verschillen per gewest.

  • In het Vlaams Gewest moeten werknemers hun thuislaadpunt met een laadvermogen van 5 kVA of meer, dat aangesloten is op het laagspanningsnet, registreren bij netbeheerder Fluvius.
  • In het Waals Gewest moeten alle netgebruikers met een oplaadpunt de netbeheerder op de hoogte brengen. In Wallonië zijn verschillende netbeheerders actief, zoals ORES, die 75% van het gebied bestrijkt, en RESA, de netbeheerder in de provincie Luik. Andere netbeheerders in het Waalse Gewest zijn AIEG, AIESH en REW.
  • Na lang beraad is de knoop doorgehakt: ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten particulieren vanaf 1 januari 2024 hun laadstation registreren. De netbeheerder daar is Sibelga.

Wat gebeurt er als je je laadpaal niet aanmeldt?

Particulieren die niet voldoen aan deze meldingsplicht lopen het risico op een administratieve boete van 250 euro. Jouw laadpaal aanmelden is dus zeker aan te raden.

Geen idee hoe te registreren?

Het is heel simpel! Voor Vlaanderen kan je daarvoor terecht op de website van Fluvius.

Wanneer je een Blink Charging laadpaal hebt laten installeren, mag je het volgende invullen wanneer er naar de gegevens van de installateur wordt gevraagd:

Ondernemingsnummer: 0833.034.020
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. nummer: +32 3 337 38 30

We hopen je hiermee goed op de hoogte te hebben gebracht van deze nieuwe ontwikkelingen.
Laten we samen werken aan een geweldige toekomst voor elektrische auto’s!

Bron: Blink

Laatst aangepast op vrijdag, 26 januari 2024 19:31