Bardahl, de specialist in interne motorreiniging, blijft innoveren

maandag, 19 februari 2024 18:41
Bardahl, de specialist in interne motorreiniging, blijft innoveren

Sinds de oplossingen van het merk Bardahl op de markt zijn, blijken ze onmisbaar om motoren optimaal te laten presteren. Tegenwoordig geldt dat nog meer, nu het tegengaan van motorvervuiling essentieel is om het milieu te beschermen. Bardahl is in die zin de bondgenoot van zowel garages als autobestuurders of motorrijders. En het merk, dat sinds 2003 in Doornik is gevestigd, blijft volop innoveren.

Bardahl is al sinds 1939 een begrip als het over smeermiddelen en additieven gaat. Wie de innovatieve chemische producten van Bardahl gebruikt, voorkomt dure herstellingen en draagt zorg voor de motor van zijn voertuig, zodat die langer meegaat en schadelijke uitstoot wordt vermeden.

Een succesverhaal
Alles begon in de Verenigde Staten toen Ole Bardahl, een ingenieur van Noorse afkomst, een revolutionair smeringsprincipe ontwikkelde, dat hij “Polar Plus” noemde. Polar Plus zorgt ervoor dat de smeermiddelfilm duurzaam hecht aan de motoronderdelen en zo de wrijving vermindert. Het innoverende product bleek zelfs zo doeltreffend, dat het tijdens de hele Tweede Wereldoorlog als een militair geheim werd behandeld. Polar Plus bood de piloten van het Amerikaanse leger immers een aanzienlijk voordeel, omdat ze zelfs bij een lek in het oliereservoir de tijd hadden om een noodlanding te maken zonder dat de motor blokkeerde.

In 1999 kreeg Bardahl opnieuw de kans om de kwaliteiten van de smeermiddelen en additieven van het zwart-gele merk aan te tonen. Twee auto’s legden toen 1 330 km af met een leeg oliereservoir, zonder dat de motoren oververhit geraakten en stukgingen. Vóórdat de motorolie werd afgetapt, hadden beide motoren alleen een Bardahl olieverversing gehad. 

Bardahl producten overtuigen door hun prestaties in de praktijk, eerder dan door een lange uitleg. De resultaten zijn onweerlegbaar, op de weg en in wedstrijden (zowel op het auto- en motorcircuit als op het water). Daarom doen professionals al bijna 85 jaar een beroep op Bardahl en voelen de consumenten er zich gerustgesteld bij.

Belgische productie in Doornik blaast 20 kaarsjes uit
In 1954 werd in Roubaix (Frankrijk) de Société Anonyme des Additifs et Produits Spécialisés (SADAPS) opgericht als exclusieve distributeur van Bardahl-producten in Europa. Aanvankelijk leverde het bedrijf alleen producten aan de industrie, maar al snel ontwikkelde het zich tot een toonaangevende leverancier van innovatieve oplossingen voor de autosector. Vanaf het midden van de jaren 60 groeide de naamsbekendheid van Bardahl door sponsoring van prestigieuze autoraces, zoals de 24 Uur van Le Mans, de Formule 1, de 500 Miles van Indianapolis en de rally Paris-Dakar. In die laatste wedstrijd is het merk ook nu nog aanwezig aan de zijde van Sébastien Loeb.

In de jaren 90 versterkte Bardahl zijn aanwezigheid in de autosector door partnerships aan te gaan met de grootste constructeurs, zoals Peugeot, Citroën, Nissan, Ford, Renault, de Volkswagen Groep, Fiat, Mazda, Suzuki en anderen. Daarnaast diversifieerde het bedrijf zijn aanbod. Momenteel stelt het zijn knowhow ook ter beschikking van doe-het-zelvers, tuiniers, landbouwers, motorrijders en de plezier- en beroepsvaart. 

In 2003 zette het bedrijf een nieuwe grote stap toen het zijn fabriek verhuisde naar Doornik, in België. Ook daarna gingen de modernisering en groei van het bedrijf verder. Op de site Bardahl-SADAPS, die zich uitstrekt over 17 000 m2, werken momenteel bijna 300 specialisten. De meeste van de 5 000 producten (voornamelijk smeermiddelen en additieven) worden nu in de Belgische fabriek geproduceerd en opgeslagen. 

Motorvervuiling bestrijden, een uitdaging voor deze tijd
Het milieu beschermen is een van de voornaamste doelstellingen van onze tijd. Naast zorgzaamheid en competitiegeest is duurzaamheid al sinds het begin een prioriteit voor Bardahl. Met zijn innovatieve oplossingen en producten vertraagt het innovatieve chemische bedrijf de veroudering van motoren en machines, zodat ze langer meegaan. Het lijkt paradoxaal, maar de nieuwe technische onderdelen van moderne motoren, zoals EGR-kleppen, roetfilters en turbo’s versnellen de interne vervuiling van motoren. 6 op de 10 voertuigen hebben er last van. Vaak raken de gevoeligste motoronderdelen al na 20 000 km verstopt door brandstofafzetting afkomstig van de verbranding.

Daarom biedt Bardahl zowel particulieren als professionals diverse additieven om de motor schoon te houden en zo te voorkomen dat dure onderdelen moeten worden vervangen. Maar ook voor een intensieve interne motorreiniging bij partnergarages biedt Bardahl een oplossing. Het Bardahl-reinigingsstation reinigt onafhankelijk van elkaar het injectiesysteem (benzine & diesel), de turbo, de luchtinlaat (benzine & diesel) en de roetfilter. Het toestel doet dit in recordtempo met behulp van additieven die speciaal voor de diverse componenten zijn ontwikkeld. De efficiënte behandeling kan zowel preventief als curatief worden toegepast en duurt 30 minuten tot 2 uur.
Terwijl het motorreinigingsstation zelfstandig zijn werk doet, kan de technicus andere taken uitvoeren en zijn tijd optimaal benutten.

Laatst aangepast op maandag, 19 februari 2024 18:46