Nieuwe Dacia Spring : nog verleidelijker, nog steeds even elektriserend

woensdag, 21 februari 2024 17:37
Nieuwe Dacia Spring : nog verleidelijker, nog steeds even elektriserend

Spring, het eerste zuiver elektrische model van Dacia, heeft de emissievrije mobiliteit binnen zijn commercialiseringsgebied toegankelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Hij werd in 2021 gelanceerd en was in 2022 en 2023 de op twee na meest verkochte elektrische auto aan particulieren. In het totaal werden er sinds zijn lancering wereldwijd al meer dan 140.000 Dacia's Spring ingeschreven.

Spring viel ook meermaals in de prijzen. Zijn energie-efficiëntie en zijn koolstofvoetafdruk werden in 2022 bekroond met de maximumscore van 5 sterren van de onafhankelijke Europese organisatie Green NCAP (zie hieronder).

Dacia Spring heeft zijn publiek gevonden omdat hij perfect inspeelt op de behoefte aan eenvoudige, betaalbare en efficiënte emissievrije mobiliteit. De gegevens die via de geconnecteerde diensten worden doorgegeven, tonen aan dat Spring-gebruikers dagelijks gemiddeld 37 km afleggen tegen een gemiddelde snelheid van 37 km/u. In 75 procent van de gevallen wordt de auto thuis opgeladen.

Dacia Spring heeft altijd zijn publiek gevonden omdat hij sinds zijn lancering altijd is blijven evolueren, met onder meer de nieuwe merkidentiteit in 2022 en een krachtigere motor van 65 pk in 2023. Ook behield hij op elk moment zijn fundamentele troef: het feit dat hij de meest betaalbare zuiver elektrische wagen op de markt is.

Vandaag gaat nieuwe Dacia Spring opnieuw een stap verder door de kwaliteiten die hem zo succesvol hebben gemaakt naar een hoger niveau te tillen. Zo oogt hij nog aantrekkelijker met zijn volledig vernieuwde en robuustere design en is hij nog altijd even praktisch met een voor dit segment uitzonderlijk interieurvolume. Ook toont hij zich nog veelzijdiger met een voor zijn segment toegankelijker motor van 65 pk en blijft hij nog steeds even efficiënt dankzij zijn beperkte gewicht...

EEN ROBUUSTER DESIGN DAT PERFECT AANSLUIT BIJ DACIA
Meer dan ooit wil Dacia automobilisten zin geven in een zuiver elektrische wagen. En design is één van de essentiële elementen om daarin te slagen, samen met de efficiëntie, prijs en praktische aspecten.

Nieuwe Spring plukt de vruchten van het nieuwe Dacia-design, dat werd ingewijd door de nieuwste generatie van Duster. Een robuuste en krachtige stijl die Spring aantrekkelijker maakt dan ooit tevoren. De metamorfose is spectaculair, niet alleen in het interieur, waar alle onderdelen werden hertekend, maar ook aan de buitenkant, waar het dak als enige koetswerkonderdeel werd overgenomen van het vorige model.

David Durand, Directeur Design van Dacia: "Door zich de nieuwe designtaal van het merk aan te meten, bevestigt Spring meer dan ooit zijn status als essentieel lid van de Dacia-familie. We hebben hem een ernstig en zelfverzekerd design gegeven. Gesterkt door het succes van de vorige generatie bevestigt nieuwe Spring zijn ambities, zonder complexen.”

Koetswerkdesign: stevig, modern, slim
De sterk gestructureerde, sterk gebeitelde volumes van het nieuwe Dacia-design geven Spring een nieuwe kracht. Een esthetische kracht die ook steunt op eenvoudige en zuivere, duidelijk gedefinieerde lijnen zoals die van de sterk gebeitelde motorkap.

De nieuwe identiteit van Dacia komt duidelijk tot uiting in de twee zwarte sierstrips vooraan en achteraan, die een glanzende afwerking kregen, met specifieke matte strepen achteraan. Beide sierstrips worden geflankeerd door de emblematische Y-vormige lichtsignatuur van het merk, die op een bijzonder indrukwekkende manier terugkomt in de dagrijlichten vooraan en de standlichten achteraan. Alle lichten gebruiken bovendien led-technologie.

Het moderne design van nieuwe Spring wordt benadrukt door de stickers met eigentijds motief op de voor- en achterbumpers van de Extreme-uitvoering. De 15”-velgen, die voortaan standaard zijn op de versies met 65 pk-motor, zijn afgewerkt met bijzonder stijlvolle sierwieldoppen die bijdragen tot de robuuste uitstraling van nieuwe Spring.

Nieuwe Spring blijft trouw aan de filosofie van Dacia en cultiveert een uitgekiend en duurzaam ontwerp. Getuige daarvan onder meer de zijdelingse deurbeschermingen onderaan, die niet alleen licht en betaalbaar zijn, maar zich ook eenvoudig laten plaatsen en vervangen. Zoals bij alle nieuwe Dacia’s werden de sierstukken in chroom geschrapt. Dat geldt ook voor de dakstangen, die doorgaans overbodig zijn voor een wagen die vooral voor korte ritten wordt gebruikt, en waarvan de weglating het gewicht, de stroomlijn en dus ook het rijbereik ten goede komt.

Nieuwe Spring is verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder de gloednieuwe tinten Safari Beige en Brique Rood.

Interieurdesign: fris, praktisch, digitaal
Het dashboard werd volledig heruitgevonden. Zo sluit het niet alleen perfect aan bij het nieuwe interieurdesign van Dacia, dat zich onderscheidt door een veel horizontalere architectuur, maar omvat het ook een nieuw gamma digitale schermen. Spring krijgt namelijk een digitaal en personaliseerbaar dashboard met 7"-scherm op alle versies en een groot centraal multimediascherm van 10" op de hogere uitvoeringen. De kleuren en materialen van het interieur werden herwerkt om een superieur kwaliteitsniveau te bieden, maar met een minimale diversiteit om de kosten te drukken, conform de filosofie van Dacia.

Op alle nieuwe Spring-versies dragen witte, in de massa getinte onderdelen bij tot de frisse sfeer en het moduleerbare karakter. Ze bevinden zich rond het instrumentenbord, de versnellingspook en de deurvakken. De emblematische 'Y' van Dacia, in het midden van de centrale verluchtingsmonden, is wit (of koperkleurig op de Extreme-uitvoering). Het centrale sierstuk van het dashboard varieert naargelang de afwerking: Alto Grijs op Essential, Brique Rood op Expression, Lichen Kaki op Extreme.

De praktische aspecten staan centraal in het design van nieuwe Spring. Zo werd het grote multimediascherm met aanraakscherm zo hoog mogelijk geplaatst voor een optimale ergonomie. Het digitale en personaliseerbare dashboard met 7"-scherm werd ontworpen om eenvoud met intuïtiviteit te verenigen en de bestuurder snel toegang te geven tot essentiële informatie.

Nieuwe Spring is uitgerust met innovatieve YouClip-bevestigingen die compatibel zijn met de Dacia-accessoires (zie hieronder) die ook op nieuwe Duster worden aangeboden. Tot slot krijgt de afwerking Extreme stevige rubberen vloermatten en deurdrempels met een specifiek design met ‘topografische lijnen’.

ESSENTIEEL EN COOL: SPRING ALS KAMPIOEN VAN DE VERHOUDING PRIJS/PRESTATIES
Nieuwe Spring blijft meer dan ooit trouw aan zijn concept: een zo groot mogelijk publiek een zuiver elektrische wagen aanbieden die is aangepast aan het echte leven.

Het grootste bagagevolume in zijn categorie. Omdat een elektrische wagen in de eerste plaats een auto is, besteedt Dacia veel aandacht aan de essentie, namelijk de functionele aspecten. Zo biedt nieuwe Spring het grootste bagagevolume in zijn klasse. Met 308 liter (+6% ten opzichte van het vorige model) – en zelfs 1.004 liter met neergeklapte achterzetels – is de koffer van Spring veel ruimer dan die van zijn rivalen met vergelijkbare afmetingen, en kan hij zelfs wedijveren met die van modellen uit het B-segment. Ook de bijkomende opbergvakken (dubbel handschoenkastje, opbergvakken in de deuren, enz.) overtreffen de normen in dit segment, met een globaal volume van bijna 33 liter.

De even handige als slimme accessoires maken het mogelijk om de opberg- en bagagecapaciteit van nieuwe Spring nog te optimaliseren. Een bak onder de motorkap vooraan biedt nog eens 35 liter nuttig bagagevolume. Tot slot kan de middenconsole worden uitgerust met een exclusieve, 3D-geprinte bekerhouder, een vooruitstrevende, flexibele en zuinige technologie.

Nieuwe Spring is geschikt voor YouClip-accessoires. Dit eenvoudige en uitgekiende systeem, bedacht door de Dacia-ingenieurs, maakt het mogelijk om diverse specifieke accessoires op een praktische en stevige manier te bevestigen op sleutelplaatsen in het interieur. Nieuwe Spring is standaard uitgerust met drie YouClip-bevestigingspunten (één op het dashboard, twee op de middenconsole). Zij lenen zich voor de bevestiging van een opbergvak, een smartphonehouder met of zonder inductielader of een handig 3-in-1-systeem dat een bekerhouder, een tassenhaak en een uitneembare zaklamp omvat. Al deze accessoires zijn beschikbaar in het Dacia-net.

Om het rijden te vergemakkelijken, beschikken alle nieuwe Spring-versies over een digitaal en personaliseerbaar dashboard met 7"-scherm. Dat kleurenscherm bevindt zich achter het nieuwe stuur – dat voortaan in de hoogte kan worden versteld – en geeft essentiële informatie op een eenvoudige en efficiënte manier weer. Het kan gepersonaliseerd worden om bijkomende gegevens zoals het resterende rijbereik, het energieverbruik of de rijhulpsystemen weer te geven. En wanneer nieuwe Spring wordt opgeladen, toont het digitale dashboard het batterijniveau en de resterende oplaadtijd tot een volledige opgeladen batterij.

Geoptimaliseerde connectiviteit en multimediafuncties. Het multimediasysteem Media Control, dat standaard wordt gemonteerd op de uitvoeringen Essential en Expression, laat zich bedienen met de toetsen aan het stuur en geeft mediagegevens en telefoongesprekken weer op het digitale dashboard. Het omvat ook twee luidsprekers, een Bluetooth-aansluiting en een USB-poort. Wanneer de bestuurder verbonden is met de gratis app 'Dacia Media Control', kan hij de radio- en mediafuncties bedienen en krijgt hij toegang tot andere functies zoals navigatie vanaf het scherm van zijn smartphone, met een ergonomie die perfect aansluit bij het rijden.

Het Media Nav Live-systeem, dat standaard is op de Extreme-uitvoering en als optie wordt aangeboden op de Expression-versie, beschikt over een groot centraal 10"-aanraakscherm dat acht jaar lang geconnecteerde navigatie omvat, inclusief realtime verkeersinformatie en steeds up-to-date kaarten van Europa. Bovendien kunnen de functies Apple CarPlayTM en Android AutoTM draadloos worden gebruikt. Het Media Nav Live-systeem omvat bovendien twee USB-poorten.

Nieuwe rijhulpsystemen vullen de uitrusting van Nieuwe Spring aan om aan de recentste Europese veiligheidsnormen te voldoen: een automatisch noodremsysteem (in en rond de stad met detectie van voertuigen, voetgangers, fietsers en motoren), verkeersbordherkenning met waarschuwing bij overdreven snelheid, parkeerhulp achteraan, noodstopsignaal, rijstrookwaarschuwing, rijstrookassistent, waakzaamheidsassistent voor de bestuurder en noodoproep (eCall). En om het zijn klanten gemakkelijker te maken, combineert Dacia deze systemen met de handige knop 'My Safety', die snel toegang geeft tot de configuratie van de favoriete rijhulpsystemen.

ROBUUST EN OUTDOOR: MEER SPRING DAN OOIT!
Nieuwe Dacia Spring is nog beter gewapend om de stadsjungle en het plattelandsverkeer het hoofd te bieden…

Uitzonderlijke wendbaarheid. Nieuwe Spring toont zich uitermate compact (3,70 meter lang) en beschikt over een van de kleinste draaistralen in zijn segment (4,80 meter tussen muren). Hij toont zich bijzonder wendbaar en laat zich erg gemakkelijk besturen.

Een koetswerk dat de dagelijkse agressies doorstaat Dankzij in de massa getinte koetswerkbeschermingen, met name op de bumpers en de wielkasten, weerstaat nieuwe Spring de krassen van het dagelijkse verkeer zonder aan uitstraling in te boeten. Zijn verhoogde bodemvrijheid is een troef op slechte wegen.

Een toegankelijkere motor van 65 pk. Nieuwe Spring breidt de mogelijkheden uit dankzij de grotere beschikbaarheid van zijn krachtigste motor, die 65 pk/48 kW ontwikkelt. Deze krachtbron is voortaan toegankelijker omdat ze niet langer is voorbehouden aan de topversie Extreme, maar ook op de nieuwe tussenafwerking Expression wordt aangeboden. Ze staat borg voor dynamische acceleraties, zoals een sprint van 0 tot 100 km/u in minder dan 14 seconden. Nieuwe Spring met 45 pk-motor is nog betaalbaarder en leent zich perfect voor stadsgebruik. Hij is verkrijgbaar in de uitvoeringen Essential en Expression (0 tot 100 km/u in minder dan 20 seconden).

ECO-SMART: NIEUWE SPRING STELT LICHTHEID TEN DIENSTE VAN DE EFFICIËNTIE
Nieuwe Dacia Spring gaat zuinig om met grondstoffen door lichtheid ten dienste te stellen van de efficiëntie. Behalve de maatregelen die op alle nieuwe Dacia’s werden genomen, zoals de volledige afwezigheid van sieronderdelen in chroom en dierlijk leder of het doorgedreven gebruik van in de massa getinte onderdelen, is nieuwe Spring veeleisend ontworpen om precies en zonder overbodige luxe in te spelen op de behoeften van klanten uit het A-segment, met name met een batterij die is aangepast aan deze criteria en die in een compact platform werd geïntegreerd.

De enige zuiver elektrische auto die minder dan een ton weegt. Het lage gewicht is de belangrijkste troef waarmee nieuwe Spring al zijn kwaliteiten tot uitdrukking brengt. Met een leeggewicht van 984 kg in de topuitvoering Extreme is hij de enige zuiver elektrische auto in Europa die minder dan een ton op de weegschaal zet. Bij een vergelijkbare afwerking steeg het gewicht van de wagen met slechts 6 kilogram (of +0,6%) ten opzichte van de vorige versie, en dat ondanks de talrijke nieuwe rijhulpsystemen die worden opgelegd door de wetgeving en de verbeterde afwerking en standaarduitrusting.

Een uitzonderlijk laag energieverbruik. Dat lage gewicht zorgt in combinatie met de efficiënte motor van nieuwe Spring voor uitstekende verbruikscijfers van minder dan 14,6 kWh/100 km en voor lage gebruikskosten.

Een perfect aangepaste batterij. De compacte batterij van 26,8 kWh is nauwkeurig gekalibreerd om te beantwoorden aan de behoeften en levensstijl van Spring-bestuurders, zonder daarbij de algemene prestaties van de wagen te zwaar te belasten. Zo biedt hij een rijbereik van meer dan 220 km voor alle versies (homologatie bezig). Dat is ruim voldoende voor klanten die, ter herinnering, gemiddeld 37 km per dag afleggen volgens de gegevens die worden doorgegeven door de connectiviteitssystemen van het voertuig.

Een ongezien regeneratief remsysteem. Om het rijbereik nog verder te optimaliseren, beschikt nieuwe Dacia Spring voor het eerst over een regeneratief remsysteem dat wordt geactiveerd door de ‘B’-modus in te schakelen met de nieuwe bediening van de versnellingsbak.

Praktisch en eenvoudig opladen. Nieuwe Dacia Spring is standaard uitgerust met een wisselstroomlader van 7 kW waarmee de batterij van 20 tot 100 procent kan worden opgeladen in minder dan 11 uur aan een huishoudstopcontact of in 4 uur aan een Wallbox van 7 kW. Een gelijkstroomlader van 30 kW is als optie verkrijgbaar om de batterij in 45 minuten op te laden van 20 tot 80 procent.

Wat dacht u van een barbecue met nieuwe Spring? Nieuwe Dacia Spring is praktischer dan ooit en biedt voor het eerst een bidirectionele V2L-functie (vehicle to load), waardoor hij kan worden gebruikt om elektrische toestellen te voeden. Een specifieke adapter, die wordt aangesloten op de laadconnector onder het radiatorrooster van de wagen, biedt een klassiek 220V/16A-stopcontact.

Laatst aangepast op vrijdag, 23 februari 2024 13:14