CITROËN ë-C4 X wint de test van 1000 km

maandag, 04 maart 2024 15:53
CITROËN ë-C4 X wint de test van 1000 km

De mogelijkheid om in alle rust lange ritten te maken, is een van de belangrijkste obstakels voor de aanschaf van elektrische modellen. Om hierop in te spelen, heeft het veel fabrikanten ertoe aangezet modellen aan te bieden met een groot bereik, maar met zwaardere, duurdere en meer verbruikende batterijen. Dit is niet de weg die Citroën is ingeslagen, die ervoor heeft gekozen om redelijk grote, compacte, lichte en betaalbare batterijen te kiezen. Dit is een interessante keuze voor dagelijkse ritten waarvoor een zware batterij een handicap is, en die, in combinatie met een snellaadvermogen van 100 kW en een efficiënte motor, u in staat stelt om lange ritten met een gerust hart aan te pakken.

Om dit te bewijzen, heeft Citroën de krachten gebundeld met UTAC, een wereldberoemde groep op het gebied van testen, validatie en homologatie van auto's. De vraag die hen werd gesteld was simpel: hoe lang duurt het om 1.000 km te rijden met een elektrische auto, in dit geval de ë-C4X? Dit is inderdaad de vraag die wordt gesteld door een klant die wordt geconfronteerd met aankondigingen van batterijgrootte, gehomologeerde autonomie, gewicht, laadsnelheid, enz... zonder echt te weten hoe dit zich concreet vertaalt in het daadwerkelijke gebruik ervan. En om enkele referenties te krijgen, werd UTAC gevraagd om de test onder strikt vergelijkbare omstandigheden uit te voeren met voertuigen uit het wedstrijdveld ë-C4 en ë-C4X: Renault Mégane e-Tech, Volkswagen ID 3 en MG 4.

Het was de Citroën ë-C4 X die de snelste bleek te zijn om de 1.000 km af te leggen met een totale tijd, inclusief opladen, van 11 uur en 57 minuten, waarbij concurrenten er tussen de 14 en 67 minuten langer over deden om dezelfde afstand af te leggen. Door de scores die door de UTAC worden geregistreerd, kunnen deze resultaten worden verklaard door een lager verbruik en geoptimaliseerde oplaadtijden, waardoor de technische keuzes die zijn gemaakt op ë-C4 X en bij uitbreiding op ë-C4 worden gevalideerd.

Naast efficiënte producten biedt Citroën de e-ROUTES-app aan, die elke lange elektrische rit nog gemakkelijker maakt. Deze persoonlijke assistent is direct verbonden met voertuiggegevens, rijomstandigheden en de status van laadstations en optimaliseert de customer journey in realtime. Een combinatie van een krachtig product en een intelligente toepassing die des te beter past bij de snelle ontwikkeling van het laadnetwerk.

“De test uitgevoerd met UTAC bevestigt de strategische keuzes van Citroën: een batterij van redelijke omvang die, hoewel een actieradius van meer dan 400 km wordt gegarandeerd, de kosten en het verbruik verlaagt en lange reizen zonder zorgen mogelijk maakt dankzij de efficiëntie van snelladen. Als ik met een ë-C4 rijd, valideer ik deze efficiëntie dagelijks onder reële omstandigheden tijdens mijn reizen. ". T. Koskas, CEO van Citroën

Laatst aangepast op donderdag, 14 maart 2024 09:25