AON en partners brengt Oosterse en Westerse smaken in de auto industrie samen met een gastronomische ervaring

maandag, 27 mei 2024 17:23
AON en partners brengt Oosterse en Westerse smaken in de auto industrie samen met een gastronomische ervaring

Op uitnodiging van Aon, een toonaangevende wereldwijde leverancier van risicobeheer, verzekerings- herverzekeringsmakelarij en HR oplossingen, werden fleet managers van verschillende grote bedrijven samen met een aantal journalisten uitgenodigd om Chinese en Westerse EV’s te testen.

De dag begon veelbelovend met een kennismaking tussen de verschillende deelnemers in hotel Abbey te Grimbergen. Na een stevig ontbijt maakten we kennis met de diverse wagens die ons stonden op te wachten voor een dag vol interessante ervaringen.

De line-up was indrukwekkend en divers, met onder andere de Tesla Model X, BYD Seal, Porsche Taycan, Hongqi E-HS, Hyundai NEXO (waterstof aangedreven), de Audi Q8, XpengG9, BMW i7, Kia EV9 de VW ID Buzz en nog een paar andere spelers voor de Europese en Chinese markt die stuk voor stuk stonden ze te popelen om door ons getest te worden.

Daar we de verschillende merken maar een korte tijd konden rijden is dit eerder een summier verslag en geen uitgebreid vergelijk, mede door het grote aanbod konden we jammer genoeg niet alle aanwezige merken testen.

TESLA Mod X
Na onze eerste rit met de Tesla Mod X, kunnen we concluderen dat het een imposante SUV is met indrukwekkende prestaties. Het interieur is weliswaar minimalistisch en voor sommigen ietwat sober, maar de ruimte en het comfort maken veel goed. De vleugeldeuren zorgen voor een spectaculaire entree en het grote touchscreen display biedt alle nodige informatie. Dankzij het enorme vermogen en ondanks de 2415 kg verloopt het rijden soepel en zonder veel moeite.

Het bereik van 543 km (WTLP) is meer dan voldoende voor lange afstanden en de acceleratie van 0 naar 100 km in 2.6 sec is ronduit indrukwekkend. Het enige minpuntje dat we konden vinden was de moeilijkheid om de richtingaanwijzers te bedienen die zich links op het stuur bevinden in de vorm van een klein drukknopje. Al met al kunnen we concluderen dat de Tesla Model X een uitstekende keuze is voor wie op zoek is naar een ruime en krachtige elektrische wagen. Uiteraard is het prijskaartje van om en bij de 100.000 € niet voor ieders budget weggelegd.

BYD, de opkomende concurrent voor de Europese automerken;
Het Chinese automerk dat al een tijdje op de markt is, heeft met de introductie van de Seal een indrukwekkende stap gezet richting serieuze concurrentie voor de Europese merken. De Seal valt direct op door zijn originele vormgeving die zowel mooi als sportief oogt. Maar het is niet alleen de buitenkant die indruk maakt. Bij het betreden van de auto valt direct op dat de binnen ruimte meer dan voldoende is, ook voor de passagiers op de tweede rij. De binnen afwerking is van topkwaliteit en de comfortabele zetels geven je direct een goed gevoel bij het instappen. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit, hoewel het opvalt dat er glanzend kunststof gebruikt is voor de middenconsole waar je snel vingerafdrukken op ziet.

Leuk detail is dat je op die middenconsole maar liefst 2 smartphones kan opladen en dat de BYD Seal ook een ruim handschoenenvak heeft wat niet altijd vanzelfsprekend is bij EV’s. Het display op de middenconsole kan zowel horizontaal als verticaal worden ingesteld, wat voor extra gebruiksgemak zorgt. Tijdens onze testrit viel vooral de uitstekende vering van de Seal op, waardoor lange ritten extra comfortabel zijn. De auto voldoet ook aan de nieuwste Europese richtlijnen, al kan het irritante piepgeluidje bij het overschrijden van de maximum snelheid wel voor wat ergernis zorgen. Ook de verkeersbordherkenning liet tijdens onze testrit wel eens te wensen over, wat voor verwarring kan zorgen.

Minpuntje is dat BYD bij deze EV geen one pedal driving aanbiedt, wat de meeste andere constructeurs wel doen. Maar al bij al slaagt BYD er zeker in om zich op te werpen als een potentiële concurrent voor onder andere Tesla Model 3, BMW en Audi. De kennismaking met de Seal was verassend en zeker de moeite waard. Vooral de prijs van om en bij de 50.000 € maakt hem een stevige speler in zijn segment.

PORSCHE TAYCAN the ultimate EV sportscar.
De Porsche Taycan EV is een indrukwekkende toevoeging aan het assortiment van de Duitse autobouwer. Met zijn sportieve uitstraling en doordacht ontwerp is het een echt eyecatcher op de weg. Het vermogen van 320 Kw/435Pk zorgt voor een krachtige prestatie, terwijl de indrukwekkende actieradius van 613 km (WLTP) er voor zorgt dat je zonder zorgen lange afstanden kunt overbruggen. Natuurlijk hangt er een stevig prijskaartje aan de Taycan, maar voor liefhebbers van echte sportwagens en elektrisch rijden is dit het zeker waard. Het interieur van de Taycan is van hoogwaardige kwaliteit, met een perfecte zitpositie zowel voor de bestuurder als de passagiers. Het overzichtelijke dashboard strekt zich uit tot aan de passagiersstoel met een duidelijke indeling en handige bedieningselementen.

Een opvallend kenmerk van de Taycan is het schakelpookje dat zich rechts van het stuur op het dashboard bevindt. De sportmodus zorgt voor een direct en nauwkeurig rijgedrag wat een dynamische rijervaring garandeert. Hoewel de Taycan vele pluspunten heeft, toch een klein minpuntje, het grote panoramadak kan je niet openen, wat voor sommigen een gemis kan zijn. Ondanks dit kleine minpuntje blijft de Taycan een uitstekende keuze voor liefhebbers van sportieve en luxe EV’s. Porsche blijft hiermee trouw aan zijn reputatie als producent van hoogwaardige en innovatieve voertuigen.

HONGQI E-HS9: Een Luxe Elektrische SUV Met Klasse
Onze volgende auto was de Hongqi E-HS9, een elektrische SUV die in eerste instantie doet denken aan zijn Britse broer, de Rolls Royce. En dat is niet verwonderlijk, aangezien deze wagen ontworpen is door de designer van Rolls Royce. Bij een eerste blik lijkt de E-HS9 een kolos, maar zodra je plaatsneemt in de comfortabele stoelen verdwijnt die indruk als sneeuw voor de zon. De E-HS9 is voorzien van de fijnste materialen en het interieur doet denken aan de FIRST CLASS van een luxueuze vliegtuigmaatschappij. Zowel de bestuurder als de passagiers hebben hun eigen schermen om de apps te bedienen. Met ruimte voor 7 personen en een kofferbak van 255 liter (uitbreidbaar tot 1777 liter met neergeklapte achterbank) is er voldoende plaats voor al je bagage.

Wij reden met de President Long Range, de duurste versie met een prijskaartje van €102.990. Maar daar krijg je dan ook alle toeters en bellen bij. De wagen beschikt over permanente 4x4 aandrijving, 551 pk en 750 Nm aan koppel, en kan in slechts 4.9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Met een rijbereik van 515 km volgens de WLTP normen is de E-HS9 dan ook geschikt voor langere ritten. De E-HS9 heeft een uitstekende grip en goede wegligging. De luxueuze uitrusting en de zetels in nappa leder stralen klasse uit en zorgen voor een comfortabele rijervaring. Het opladen van de E-HS9 duurt slechts 40 minuten om van 10 tot 80% opgeladen te worden. En met zijn opvallende verschijning kan je erop rekenen dat je heel wat bekijks zal hebben op de weg. De Hongqi E-HS9 is een luxueuze elektrische SUV die klasse uitstraalt en een plezier is om mee te rijden. Je krijgt bovendien 5 jaar garantie en 8 jaar op de accu.

Ondertussen waren we aangekomen bij Le Sanglier des Ardennes waar wij en de Fleet managers een presentatie kregen over de uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben bij het beheren van hun wagenpark. Al Peijnackers van Aon besprak innovatieve oplossingen voor vlootbeheer en de verwachte evoluties op het gebied van prijzen en premies. Koen Martens van Carglass informeerde de aanwezigen over de toenemende complexiteit van het vervangen van autoruiten, die steeds vaker dienst doen als head-up display. Bart Jacobs van Total Energies legde uit hoe zij mensen begeleiden bij de overstap naar elektrische voertuigen, het installeren van laadpalen en het beheren van elektriciteitskosten. Frans Ditmer van FIXICO gaf ten slotte een presentatie over optimalisatie, controle en opvolging van reparaties, waarbij hij benadrukte dat reparatiekosten in de toekomst mogelijk fors zullen stijgen. Het tekort aan herstelcapaciteit en gespecialiseerd personeel werd ook besproken, waarbij autoherstellers steeds meer IT specialisten worden in plaats van traditionele monteurs.

Een eerste tussentijdse evaluatie van de fleet managers en journalisten gaf toch reeds een licht voordeel van de Europese EV’s ten opzichte van de Chinese modellen. De vraag rees of dit voordeel ook zou aanhouden na afsluiting van de dag, of zouden de Chinese fabrikanten nog met verassende resultaten komen.
Na een heerlijke lunch bij Le Grand Verre van sterrenchef Wout Bru konden we onze terugweg naar hotel Abbey beginnen. De lunch was een culinair hoogstandje en we werden verwend met de meest smaakvolle gerechten die perfect bereid waren en prachtig gepresenteerd. Tijd dus om de overgebleven wagens aan een testrit te onderwerpen.

VOLKSWAGEN ID. BUZZ
Onze eerste test van de namiddag was de Volkswagen ID. Buzz. Van buiten ziet de ID. Buzz er eigentijds uit, maar van binnen is het eerder spartaans uitgevoerd. Er is voldoende ruimte binnenin en de zitpositie is redelijk. De bestuurderspositie is goed, maar het display voor de bediening van alle rijhulpen is eerder middelmatig. Het busje is redelijk stug afgeveerd, waardoor je alle oneffenheden in de weg goed voelt. Het gebruik van veel plastic in het interieur draagt ook niet bij aan een luxe gevoel. Achter passagiers hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een soort vliegtuigtafeltje waarop ze kunnen werken met een laptop of tablet. De grote zijdeur schuift open en kan elektrisch worden gesloten met een knopje in de deurstijl. Afhankelijk van de uitvoering kunnen er tot 7 personen worden vervoerd. De ID. Buzz heeft een vermogen van 204 pk en een WLTP-rijbereik tussen 402 en 423 km. Voor wie op zoek is naar een groot laadvermogen, biedt de kofferinhoud van 1.121 liter zeker uitkomst. 

Al met al is de Volkswagen ID Buzz een ruime en praktische elektrische bus met voldoende power en bereik voor dagelijks gebruik.

XPENG G9 een primeur met potentie
De Xpeng G9 is een indrukwekkende elektrische wagen die ons positief heeft verrast tijdens onze testrit in primeur in België. Met een lengte van 4.90 meter is de G9 een grote wagen die zeker niet misstaat naast de Audi Q8, een vergelijkbaar model dat echter een stuk duurder is. Bij het instappen valt meteen op hoe comfortabel de zachte stoelen aanvoelen en de massagefunctie in alle zitposities zorgt voor extra luxe. Het leder voelt hoogwaardig aan en de afwerking van het interieur is uitstekend. De twee grote schermen op de middenconsole zorgen voor een moderne uitstraling en de navigatie en bediening van de verschillende apps werken vlot en intuïtief.

Het rijgedrag van de Xpeng G9 is prima, met een goed stuurgevoel en verschillende rijmodi (Eco, Sport en Off road) die de wagen geschikt maken voor diverse omstandigheden. De achter passagiers worden verwend met voldoende beenruimte en de mogelijkheid om de rugleuning naar achteren te kantelen voor extra comfort. Een minpuntje zijn de geluidjes die de wagen maakt, ook weer die snelheidswaarschuwing die zeer storend overkomt. Gelukkig kunnen deze wel uitgeschakeld worden. Met enkele aanpassingen in de gebruikte materialen kan de Xpeng G9 zeker een waardig alternatief vormen voor Europese merken zoals Audi en Mercedes op het gebied van elektrische voertuigen. Met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding en een luxueuze uitstraling heeft de Xpeng G9 zeker potentieel om de concurrentie aan te gaan.

HYUNDAI NEXO op waterstof:
De Hyundai NEXO is een revolutionaire waterstof aangedreven auto die Hyundai op de markt heeft gebracht. Met een rijbereik tot 665 km volgens de constructeur, lijkt deze wagen een veelbelovende en milieuvriendelijke optie voor wie op zoek is naar een duurzamere manier van reizen. Echter, het gebrek aan een goed netwerk van waterstof tankstations is een groot obstakel voor potentiële eigenaars van de NEXO. Op 20 april 2024 waren er volgens de site waterstofnet.eu slechts 33 tankpunten in de hele BENELUX, waarvan amper 8 in België. Dit maakt het moeilijk om de wagen regelmatig en efficiënt bij te tanken, wat de bruikbaarheid van de NEXO aanzienlijk beperkt.

Daarnaast viel ons op dat de massale middenconsole bij het instappen een beetje overweldigend kan zijn en niet bijdraagt aan een gevoel van gemoedelijkheid en comfort in de wagen. Dit kan voor sommige bestuurders een nadelig effect hebben op de algehele rijervaring. Handig hulpmiddel is de projectie van de buitenspiegels tijdens het inhalen en/of afdraaien. Helaas heeft deze feature wel te kampen met een klein nadeel; bij regenweer kan het beeld wat onduidelijk worden. 

Al met al is de Hyundai NEXO een interessante en innovatieve auto met veel potentieel, maar het beperkte aantal tankstations en de wat onhandige interieurindeling kunnen potentiële kopers afschrikken. We hopen dat in de toekomst het netwerk van waterstof tankstations zal groeien en verbeteren, zodat de NEXO zijn volledige potentieel kan benutten als een milieuvriendelijke en praktische optie voor autorijden.

AUDI Q8 e-tron, Sportiviteit en elegantie en efficiëntie ten top
Ten slotte kregen we de kans om de Audi Q8 e-tron te testen en het was een waar genoegen. Vanaf de eerste aanblik straalt deze Q8 e-tron elegantie en degelijkheid uit. Het exterieur is prachtig vormgegeven en onmiskenbaar een hoogwaardig Audi-product. De materialen gebruikt voor het interieur zijn van uitstekende kwaliteit en dragen bij aan een luxe uitstraling.

Het rijden met de Audi Q8 e-tron gaat moeiteloos en plezierig. De flippers aan het stuur geven je de mogelijkheid om de regeneratie bij het remmen te regelen, wat zorgt voor een soepele rijervaring. Het stuur ligt comfortabel in de hand en het rijgedrag is zoals je van Audi mag verwachten: stabiel en responsief. De optionele achteruitkijkcamera’s worden in de zijkant van de deur weer gegeven en vergen even een kleine aanpassing, maar daar ben je in een mum van tijd aan gewend. Natuurlijk hangt er wel een stevig prijskaartje aan de Audi Q8 e-tron, maar daar krijg je ook een topkwaliteit product voor terug. De concurrentie uit China kan hier maar moeilijk aan tippen. De Audi Q8 e-tron is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een luxueuze en hoogwaardige SUV.

Na een boeiende dag vol testen en discussies over de balans tussen Europa en China in de autowereld, keerden we terug naar hotel Abbey in Grimbergen voor een laatste afsluitend moment. Daar werden we warm onthaald met een hapje en een drankje en kregen we de kans om nog even na te praten met verschillende deelnemers. Het was geen grote verrassing dat de Europese modellen over het algemeen toch wel het voordeel kregen in de gesprekken. De degelijkheid, kwaliteit en design van Europese auto's staan hoog aangeschreven en worden nog steeds gezien als de norm in de autowereld. Echter, werd ook opgemerkt dat merken zoals BYD en Xpeng uit China steeds sterker worden en in de toekomst wel eens voor verrassingen zouden kunnen zorgen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een momentopname is en dat de EV-markt voortdurend in beweging is. Het is dan ook interessant om te zien hoe de balans zich in de toekomst zal ontwikkelen en of de Europese constructeurs hun voorsprong zullen weten te handhaven.

We willen graag Al Pijnacker, Anja Huysmans van Aon en hun team bedanken voor de organisatie van dit evenement en de mogelijkheid om deze boeiende testen, discussies en presentaties bij te wonen. We kijken uit naar mogelijke vervolgactiviteiten en blijven met interesse volgen hoe de balans tussen Europa en China in de autowereld zich verder zal ontwikkelen

Laatst aangepast op woensdag, 29 mei 2024 13:21