Bespaar mogelijkheid voor de slimme EV-rijder

vrijdag, 07 juni 2024 15:50
Bespaar mogelijkheid voor de slimme EV-rijder

Laden bij een laadstation langs de weg is aanzienlijk duurder dan laden bij je eigen laadpaal, thuis. Steeds meer Vlamingen kiezen dan ook voor zo’n eigen laadstation bij hun eigen woning.

Voor hen valt nog veel meer winst te behalen. Wie stroom ontvangt aan dynamische tarieven die per uur wijzigen, kan dit uitspelen. Hoe meer aanbod er is, hoe goedkoper stroom is. De consument die inplugt tijdens uren wanneer stroom het goedkoopst is, kan zo besparen op de energiefactuur.

Bij Frank Energie gaat dat volautomatisch. Inpluggen gebeurt nog steeds bij thuiskomst. Maar na ingave van de vertrektijd, wordt eerst in een oogwenk een laadplan gemaakt. In plaats van dat direct gestart wordt met laden op het duurste moment, kiest het algoritme de goedkoopste momenten. Zo is nog steeds een volle batterij gegarandeerd bij vertrek, maar voor veel minder geld.

Frank Energie heeft een uniek voordeel ten opzichte van andere aanbieders. Naast de BELPEX-markt kan men tijdens het laden nog op twee markten voordelen behalen: enerzijds de onbalansmarkt en binnenkort mogelijk ook op de congestiemarkt. Zo willen ze netbeheerders bijstaan om onbalans en congestie tegen te gaan. En dat komt dan weer ten goede aan de consument, de economie en de energietransitie. Voor de consument komt dat volgens eigen onderzoek van Frank Energie neer op een jaarlijkse besparing van 32% tegenover iemand die ongestuurd oplaadt.


De domme lader

Onderstaande EV-rijder komt om 17 uur thuis en plugt zijn auto in z'n laadpaal. Hij heeft geen "slim laden" dienst geactiveerd en de auto zal daarom direct starten met laden. Hierdoor is hij duurder uit, want rond die periode zijn de uurprijzen (BELPEX) vaak hoog. Dit is duidelijk geen slimme lader.

1.jpg

De slimme lader

De klant hieronder heeft wel een "slim laden" dienst geactiveerd. Er wordt niet direct gestart met laden maar er wordt eerst een laadplan gemaakt. Volgens dat ideale plan start het laden om 23u en eindigt om 6u. Daarmee wordt op de goedkoopste BELPEX-uren geladen. Dit is een slimme lader.

2.jpg

De slimste lader

Voor de klant hieronder wordt eerst ook een ideaal laadplan gemaakt, maar er wordt tijdens het laden ook rekening gehouden met de prijzen op de onbalansmarkt. Deze onbalansprijzen zijn voorafgaand niet bekend en veranderen binnen de dag continu. Als er momenten voorbijkomen waarop het voordelig is om eerder te starten of wellicht te stoppen met laden dan wordt ingegrepen op het opgestelde laadplan. De klant krijgt de garantie dat hij minimaal de voordelen behorend bij het eerste laadplan toegerekend krijgt. Omdat opbrengsten op de onbalansmarkt niet automatisch via de energiefactuur worden verrekend, krijgt de klant deze via een aparte extra bonusvergoeding.

Dat is hieronder versimpeld weergegeven.

3.jpg

In de app wordt steeds uitgelegd waarom er is opgeladen en wat dat oplevert. Zie hieronder een voorbeeld.

Schermopname_1311.png

Dit is hoe wij voor onze klanten slim laden. Uniek in Vlaanderen en gegarandeerd de voordeligste manier om een EV op te laden.

Als kers op de taart gebruikt Frank artificial intelligence (AI) om de BELPEX-prijzen van overmorgen (en de dag erna) te voorspellen. Vooral in het weekend biedt dat extra voordeel voor onze laders. Want als die pas op maandagochtend willen vertrekken en als er op zondag lage prijzen worden voorspeld dan wachten wij op vrijdag en zaterdag nog even met opladen om zo het beste resultaat te halen.

Dat vinden wij slim laden, maar dan slimmer...

5.jpg

Laatst aangepast op vrijdag, 07 juni 2024 15:56