Dacia Sandriders: eerste Dakartests afgerond, volgende stop in Marokko

dinsdag, 11 juni 2024 20:55
Dacia Sandriders: eerste Dakartests afgerond, volgende stop in Marokko

Na een controle van de systemen op de ‘Millbrook Proving Ground’ in het Verenigd Koninkrijk bracht het team van de Dacia Sandriders vier dagen door op de testbasis 'Sweet Lamb' in Wales, voor de eerste testsessie in reële omstandigheden. Daarna trok het team naar Château de Lastours (Frankrijk) voor nog eens vier intensieve testdagen, waar de drie teams de mogelijkheid kregen om de met BF Goodrich-banden uitgeruste Sandrider te testen op de rotsachtige en veeleisende terreinen van het Occitaanse domein.

Cristina Gutiérrez werkte twee testdagen met de Sandrider af in Wales, voordat Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen rally, de test- en ontwikkelingsfase vervolgde.

Meervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah kon twee dagen lang kennismaken met de kracht van de Sandrider op de terreinen van Château de Lastours. Sébastien Loeb keerde anderhalve dag terug in de cockpit, terwijl Cristina Gutiérrez de sessie afsloot.

Tiphanie Isnard, directrice van het team van de Dacia Sandriders, bevestigde dat de initiële testfase alle verwachtingen overtrof, met erg weinig problemen voor de drie teams en het technische team.

Het team bereidt zich nu voor op de volgende ontwikkelingsronde in Marokko, van 28 juni tot 5 juli. Daar zal de Sandrider worden getest op een terrein dat vergelijkbaar is met dat van de Dakar Rally, de openingsronde van het FIA World Rally Championship, die van 3 tot 17 januari 2025 wordt gereden in Saoedi-Arabië.

NASSER AL-ATTIYAH (QATAR), PILOOT, DACIA SANDRIDERS : “Mijn eerste kennismaking met de Sandrider vond vorige week plaats op de slopende terreinen van Château de Lastours en ik was echt onder de indruk. Hij laat zich gemakkelijk besturen en is snel en krachtig. Op de eerste dag hebben we 270 kilometer gereden en op de tweede dag nog eens evenveel. We hadden geen enkel probleem en beleefden veel plezier aan de auto. Dat belooft veel goeds voor de volgende tests en ik kan niet wachten om naar Marokko te gaan.”

CRISTINA GUTIÉRREZ (SPANJE), PILOTE, DACIA SANDRIDERS : “De kans krijgen om de Dacia Sandrider in actie te zien en mijn eerste kilometers in de auto af te leggen, was ongelofelijk. Ik voel me erg op mijn gemak in de auto. Dat vergemakkelijkt mijn aanpassing aan de categorie T1+, die heel anders is dan de categorie T3 waarin ik tot nu toe actief was. Er zijn nog heel wat belangrijke testdagen, maar over het algemeen zijn we erg tevreden over het werk van het team. We zouden in dit ontwikkelingsstadium niet meer van de auto kunnen vragen en ik ben echt onder de indruk van het prestatieniveau van de Dacia Sandrider."

SÉBASTIEN LOEB (FRANKRIJK), PILOOT, DACIA SANDRIDERS : "De tests zijn heel goed verlopen. Ik heb een dag in het Verenigd Koninkrijk en twee dagen in Frankrijk gereden. We hebben aan de ophanging en het differentieel gewerkt om een goed evenwicht te vinden en ik ben echt tevreden met het resultaat. De motor werkte vanaf het begin erg goed en we hadden geen problemen met de auto. Het is de eerste keer dat een auto reeds bij de eerste ritten zo geslaagd blijkt en ik kijk ernaar uit om de tests in Marokko voort te zetten.”

PHILIP DUNABIN, TECHNISCH DIRECTEUR, DACIA SANDRIDERS : “We hebben een reeks eerste tests uitgevoerd voordat we naar Marokko gingen voor onze eerste sessie in een echte Rallyraid-omgeving. Tot nu toe is alles verrassend goed verlopen, zonder ernstige problemen. We zijn erin geslaagd om alle basiselementen van de motor te valideren, we hebben veel meer dan verwacht gewerkt aan de afstelling van de ophanging en de afstelling van de transmissies werd herzien wat het differentieel betreft. De ophanging werd grondig onderzocht, niet alleen tijdens de tests op Sweet Lamb, maar ook tijdens de tests aan Château de Lastours. Nu hebben we nog heel wat werk voor de boeg om de laatste aanpassingen door te voeren en ervoor te zorgen dat de auto klaar is voor de competitie. Tijdens de proefritten hebben we kunnen zien dat er nog enkele problemen zijn met de installatie van de teams in de wagen. Daar moeten we nog aan werken, maar dat zou tegen onze volgende sessie in Marokko in orde moeten zijn. Het algemene gevoel is in ieder geval erg positief. Nu werkt iedereen keihard om Marokko voor te bereiden en we kijken ernaar uit om onze voorbereidingen voor Dakar daar voort te zetten."

Laatst aangepast op dinsdag, 11 juni 2024 20:57