KBC Autolease ziet digitale toekomst met vertrouwen tegemoet

maandag, 10 juni 2024 16:14
KBC Autolease ziet digitale toekomst met vertrouwen tegemoet

KBC Autolease is klaar voor de toekomst in een snel veranderende en multimobiele wereld. “Voor een ontzorgende en snelle service zullen we meer proactief communiceren met klanten, gebruikers en partners en hen extra digitale tools ter beschikking stellen”, zegt CEO Wannes Vermost.

Om haar toonaangevende positie binnen de leasemarkt van auto, fiets en multimobiliteit te bestendigen en verder uit te bouwen, werkte de directie van KBC Autolease een toekomstvisie-en strategie uit. “De krijtlijnen zijn vastgelegd in een groeiplan 2027”, zegt CEO Wannes Vermost. “Op basis van marktanalyses, vele klantengesprekken en maatschappelijke trends hebben we een mooi project op papier gezet en ik kijk met vertrouwen uit naar hoe we dit in de toekomst ook vorm gaan geven”.

Dynamische tijden
Het zijn bijzonder uitdagende tijden, in een veranderend fiscaal landschap. De versnelde elektrificatie van bedrijfsvloten en de bijhorende uitrol van laadpalen, de verstoorde levering van wagens (waarvan de inhaalbeweging wel zo goed als afgerond is) en de exponentiële groei van fietsleasing hebben een stroom aan extra vragen van klanten en bestuurders op gang gebracht. “Die nieuwe situatie heeft ons uitgedaagd”, zegt Wannes. “In snel tempo hebben we onze operationele processen verder gestroomlijnd met het ultieme doel onze klanten, gebruikers en partners goed te blijven servicen te midden van de dynamische  marktomstandigheden. Dit zal onze belangrijkste focus blijven.”

Ontzorgen
Voor een ontzorgende dienstverlening zet KBC Autolease al een hele tijd gedigitaliseerde oplossingen in. Deze weloverwogen keuze heeft zijn nut al bewezen bij fietsleasing. Met enkele muisklikken worden het offerte-en bestelproces doorlopen en afgerond. Na de digitalisering van het onderhoud (in 2023) werd dit voorjaar het laatste stukje van de ketting, de overname van de eindecontractfiets, gedigitaliseerd. De mobiliteitsprovider zal op deze ingeslagen weg verdergaan door de samenwerking te digitaliseren met alle fietsdealers binnen het netwerk van KBC. De gebruikers, ten slotte, zullen binnenkort de unieke bestelcode voor hun leasefiets kunnen terugvinden in de gratis en performante tool KBC MoveSmart.

Deze gedigitaliseerde manier van werken in fietsleasing trekt KBC Autolease door naar zijn autobusiness. “Ook hier zullen vereenvoudigde en efficiëntere werkprocessen uitgerold worden en een deel van onze interne resources vrijmaken”, zegt Wannes. ”Deze capaciteit zetten we prioritair in op de verdere optimalisatie van onze service en de proactieve communicatie binnen onze autobusiness. In die context willen we onze mensen op het juiste moment met de klant in contact brengen, met de bedoeling een service met een toegevoegde waarde aan te bieden. Voor de eenvoudigere zaken kunnen klanten terecht in MoveSmart, de intuïtieve extra dienst in de KBC Mobile-app of op onze service gerichte website die tegen de zomer in een nieuw jasje zal steken.”

Binnen de elektrificatie van de autovloten werkt het team van KBC Autolease momenteel aan een aantal oplossingen om de nieuwe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. “Stilletjes aan zullen mensen hun tweede elektrische leasewagen nemen. Zij zullen geen nieuwe laadpaal meer nodig hebben, enkel nog een abonnement. Ook voor de correcte en efficiënte opvolging van die flow werken we momenteel oplossingen uit”, vertelt de kopman.

Om al deze doelstellingen waar te maken, heeft KBC Autolease onder meer intern het menselijk kapitaal versterkt. “Er is bijvoorbeeld een extra diensthoofd aangeworven voor de offertering en inverkeerstelling. Dat luik pakken we apart aan omdat we ervan overtuigd zijn dat we daar nog meer het verschil kunnen maken door sneller op de bal te spelen. Daarnaast hebben we ons in de diepte verder versterkt en kunnen  we met een nog meer gemotiveerd team aan de slag  in een hyperconcurrentiële markt”, zegt Wannes.

Veel potentieel
Wannes Vermost is tevreden dat er heel wat beweegt in de showrooms van de autoconstructeurs. “Vroeger was er vooral een elektrisch aanbod in het hogere segment. Sinds een tijdje merken we dat er ook in het middensegment en het lagere segment elektrische wagens op de markt komen, waardoor de keuze breder wordt dan voordien. Dat is een goede zaak voor het verder opentrekken van de markt van de EV’s en bij uitbreiding de leasing. We zien dit al in onze cijfers: op dit moment is meer dan 80% van onze verkoop volledig elektrisch, meer dan 95% is geëlektrificeerd via plug-inhybride of hybride voertuigen”, vertelt de CEO. De switch naar het elektrisch rijden bij KBC Autolease is helemaal gemaakt. De directie ziet dan ook heel wat potentieel in de autoleasemarkt. “In het corporate segment willen we groeien, maar ook in de kmo-markten en bij zelfstandigen merken we dat het elektrisch rijden zijn ingang vindt”, zegt hij.

Wannes verwacht ook het ontbolsteren van de releasing markt, waar eindecontractwagens opnieuw geleased worden tegen interessante voorwaarden. Of private leasing verder zal doorbreken en in welke vorm? “De vraag is vooral wanneer en zal ook een stuk afhangen van de fiscale regelgeving.  Vanuit onze servicegerichte sterkte willen we alvast de nieuwe mogelijkheden bekijken en hierop inspelen”, vertelt de CEO.  

Ook op het vlak van de fiets ziet Wannes veel mogelijkheden. “Er zijn nog heel wat bedrijven en overheden die in fietsleasing zullen stappen. Ook de oplossingen rond multimobiliteit zullen we blijven aanbieden in samenwerking met de experten van Olympus Mobility. Multimobiliteit blijft een ankerpunt. We zijn ervan overtuigd dat er een mooie kruisbestuiving kan zijn tussen de verschillende vormen van mobiliteit”, zegt hij nog.

Groeimotor
Er is een consolidatie aan de gang in de sector. “In die optiek moeten we kijken hoe we onze positie kunnen versterken.  De motor van de groei van KBC Autolease zit in een goede samenwerking met de distributiekanalen van KBC Groep. Hiervoor zullen we onze processen nog een beetje moeten aanpassen om de dienstverlening naar ons klanten toe nog sneller en vlotter te laten verlopen. Kortom, we willen een naadloze service aanbieden waar onze klanten tevreden mee zijn”, besluit Wannes Vermost.

Laatst aangepast op maandag, 17 juni 2024 16:17