Brandoefeningen bij Interparking in Brussel, “Leerrijk voor ons en de brandweer”

dinsdag, 18 juni 2024 12:38
Brandoefeningen bij Interparking in Brussel, “Leerrijk voor ons en de brandweer”

Interparking en de Brusselse brandweer slaan de handen in elkaar om brandoefeningen uit te voeren. Dat gebeurt in een operationele parking zodat de setting realistisch is. De grootschalige oefening zal veel extra praktijkervaring opleveren.

Interparking is een van de grootste Europese parkeeruitbaters. Veel parkings liggen in het centrum van steden en worden intensief gebruikt. Veiligheid is uiteraard een topprioriteit. In noodsituaties moet er snel en efficiënt worden gereageerd. “Interparking stelt Parking Munt in hartje Brussel ter beschikking om ruim vijfhonderd brandweerlieden te laten trainen. Zij maken deel uit van het Brusselse brandweerkorps. De bedoeling is dat de brandweerlieden hun theoretische operationele procedures kunnen toetsen aan de praktijk. Alles wordt goed opgevolgd. Stel dat iedereen dezelfde fout maakt, dan is het duidelijk dat de procedure aangepast moet worden. In het najaar organiseren we een congres om alles te bespreken”, zegt Tom Vandeweghe, Head EV Charging België. De oefenperiode loopt van 24 april tot 7 juni, in die periode is de parking gesloten voor het publiek.

Realistische setting
“Er worden verschillende brandscenario’s getest. Enkele daarvan worden repetitief door de korpsen getraind. Op de site staan een brandweerwagen en een pompwagen klaar. De brandweerlieden volgen alle stappen die ze bij een echte brand moeten ondernemen, zoals op verkenning gaan en het installeren van een commandopost. Vanop het Muntplein worden brandweerslangen naar beneden getrokken. Als het nodig is, wordt met water gekoeld. We deden veel inspanningen om de parking rookdicht te krijgen. De situatie wordt immers nagebootst zoals ze zich in realiteit zou voordoen, met rookontwikkeling en vlammen. Er zullen ook effectief vijftig auto’s in de parkeergarage op niveau -5 staan. Die worden geleverd door GALLOO Recycling, het gaat om autowrakken. De hele parking is bij de operatie betrokken, vandaar ook dat we die volledig sluiten voor de klanten.”

Train de trainer
In totaal zullen ruim 500 brandweerlieden in reële omstandigheden hun vaardigheden en efficiëntie oefenen. Op die ervaring kunnen ze bij echte interventies terugvallen. “De oefeningen worden telkens geleid door instructeurs. Tijdens de eerste week werden zij opgeleid tot specialisten. Ze werden getraind en legden zich ook toe op het operationele luik. Er komt immers heel wat bij kijken. Instructeurs moeten onder meer logistiek materiaal klaarzetten. In de parking creëren ze witte rookontwikkeling. Ook zetten ze gasflessen klaar om een zelfgemaakt voertuig in brand te kunnen steken zodat er gasdampen ontstaan. Er moet signalisatie zijn enzovoort.” De buurt en voorbijgangers worden met affiches verwittigd dat het om een oefening gaat om te vermijden dat er paniek uitbreekt. Ook de mede-eigenaren, winkeliers en omwonenden worden op de hoogte gebracht van de oefeningen zodat alles volledig transparant en harmonieus kan verlopen.

Veiligheidsgaranties
Het gaat om een beveiligd oefenterrein waarvoor uitsluitend niveau -5 wordt gebruikt, alleen door brandweerlieden. Ze kunnen twee toegangswegen gebruiken om met hun uitrusting naar -5 te gaan. De oefeningen gebeuren niet lukraak, ze werden grondig onderzocht en goedgekeurd door de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp (BHDBDMH). Op die manier voldoen ze aan de strengste veiligheidsnormen.

Observatie
“Parking De Munt ligt in het centrum van Brussel. Dit is ook wat de brandweer wou, het moet niet om een gemakkelijke locatie gaan. Hoe moeilijker de uitdaging, hoe leerrijker.” Bewakingsapparatuur, zoals camera’s en een warmtebeeldcamera van Araani zullen de brandbestrijdingsactiviteiten in real time observeren. Er loopt ook een samenwerking met Netwerk Brandweer en ReZonWal zodat 34 andere hulpverleningszones in het land de site kunnen bezoeken. Dat gebeurt met interventiekledij en individuele ademhalingsapparatuur zodat ze ook die ervaring meekrijgen.

Renovatie
“Het is voor het eerst dat er in een publieke parkeergarage, in volle rotatie, een dergelijke oefening wordt gehouden. Dat is een unicum. We zijn in gesprek met andere brandweerzones in het land om hen ook de opportuniteit te geven om te komen oefenen in een parkeergarage. Parking De Munt willen we eind dit jaar grondig renoveren. De praktijkervaring van de brandoefening zal ons veel kennis bijbrengen. Ook voor onze andere parkings is het interessant. Wat kunnen we aanpassen in de oudere parkings, hoe pakken we het aan bij nieuwbouw? We stellen veiligheidsplannen voortdurend scherper. Er zijn verschillende brandweernetwerken waarbinnen kennis en procedures worden gedeeld. Het is dus op ruimere schaal absoluut een meerwaarde.”

Laatst aangepast op dinsdag, 18 juni 2024 12:40