Belasting op elektrische laadpalen: BECI vraagt om herziening van de maatregel

woensdag, 17 juli 2024 18:24
Belasting op elektrische laadpalen: BECI vraagt om herziening van de maatregel

Brussel, 12 juli 2024 - Deze woensdag is de conferentie van burgemeesters van de Brusselse gemeenten het eens geworden over een uniforme belasting op elektrische laadpalen op de openbare weg. BECI hekelt het principe van deze belasting en roept formateur David Leisterh op om dit dossier op te pakken.

Eind 2023 waren er niet minder dan 1.900 oplaadpunten geïnstalleerd op de openbare wegen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De uitrol van elektrische laadpalen, geleid door Electrify.brussels, zou tegen 2035 verder moeten groeien om een park van 22.000 publiek toegankelijke laadpalen te bereiken op het Brusselse grondgebied.

Woensdag kwam de conferentie van Brusselse burgemeesters bijeen onder voorzitterschap van Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek, om onder andere een voorstel te onderzoeken om vanaf 2025 een uniforme belasting op openbare elektrische laadpalen in te voeren. De pers spreekt van een "principeakkoord" over een bedrag van 125 euro per aansluiting.

BECI hekelt deze contraproductieve maatregel tegen de elektrische laadpalen op openbare wegen in een context van noodzakelijke transitie in het licht van klimaatverandering. Deze laadpalen zijn immers essentieel om te voldoen aan de Europese doelstellingen van koolstofneutraliteit tegen 2050.

Wij willen eraan herinneren dat Brussel enerzijds moeite heeft om het aantal laadpalen te realiseren dat zo’n omschakeling vereist. Anderzijds is het Brussels Gewest van plan om snel de verkoop van verbrandingsvoertuigen te verbieden, terwijl iedereen moeite heeft om over te schakelen naar elektrisch.

Een betere toewijzing van de openbare ruimte moet worden doorgevoerd, mits dit ordelijk en methodisch gebeurt. Daarom roept BECI formateur David Leisterh op om dit dossier met goed bestuur en gevoel voor maat op te pakken.

 

Laatst aangepast op woensdag, 17 juli 2024 18:26