Burgerbeweging Klimaan breidt vloot elektrische deelwagens uit met Bob, Otto en Rikkie

dinsdag, 20 augustus 2024 08:51
Burgerbeweging Klimaan breidt vloot elektrische deelwagens uit met Bob, Otto en Rikkie

Burgerbeweging Klimaan stelde vandaag 3 nieuwe elektrische deelwagens voor op de Veemarkt in Mechelen. Daarmee biedt de organisatie naast compacte stadswagens nu ook een extra gezinswagen en een monovolume aan en brengt ze haar totaal aantal deelwagens op 9. “Met deze nieuwe samenwerking met Klimaan verstevigen we onze ambitie om in Vlaanderen één van de absolute koplopers qua deelmobiliteit te blijven,” zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen.  

Burgercoöperatie Klimaan, dat zich met projecten rond hernieuwbare energie inzet voor een duurzame samenleving, biedt al enkele jaren in samenwerking met stad Mechelen toegankelijke deelmobiliteit aan. Ze breidt haar aanbod nu van 5 stadswagens en 1 gezinswagen uit naar 6 stadswagens en 3 gezinswagens, goed voor een totaal van 9 Mechelse deelwagens. 

“Als stad willen wij dit soort projecten absoluut aanmoedigen,” stelt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen. “We zijn dan ook tevreden dat Klimaan haar aanbod verder kan uitbreiden, en zo meebouwt aan de deelmobiliteit in onze stad. In Vlaanderen zijn we dan ook één van de koplopers hierin. We hebben als stad altijd proactief een aanbod uitgebouwd, en zien dat deze aanpak werkt. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de deelwagens, en ook de aanbieders blijven uitbreiden. Momenteel rijden in Mechelen 161 deelwagens rond, waarvan 39 elektrisch. Dit toont duidelijk aan dat deelmobiliteit belangrijk is voor heel wat inwoners van onze stad.” 

De negen deelvoertuigen staan verspreid over Mechelen en zijn te vinden in de wijken Nekkerspoel en Coloma, op de Veemarkt, aan de Olivetenvest, de Begijnenweide, het Raghenoplein, en in Muizen.  

“Delen is het nieuwe hebben. Burgercoöperaties zoals Klimaan spelen een belangrijke rol in de omschakeling naar een duurzamer mobiliteit. Deelmobiliteit is top in onze stad. De lancering van meer deelwagens, die dan ook nog eens rijden op groene stroom, juichen we zeker toe. Eén deelwagen kan tot acht andere wagens vervangen. Zo besparen grondstoffen, energie en drukte op de weg. Zo ontstaat meer ruimte in de stad en wijken, die we kunnen invullen met meer groen en plaats voor ontmoeting.”, zegt schepen voor klimaat en energie Patrick Princen.

“Met deze uitbreiding zorgen we dat elke Mechelaar in het centrum een Klimaanwagen op minder dan 500m van zijn deur kan vinden,” zegt Tim Hermans, projectcoördinator bij Klimaan. “Onze wagens behoren ook tot het CEDAN-netwerk, dat toegang biedt tot 133 deelauto’s verspreid over heel Vlaanderen. De wagens zijn vlot en laagdrempelig toegankelijk. Onze coöperanten, 426 ondertussen in Mechelen, kunnen zonder abonnementskosten, instapkosten of extra waarborgen de deelauto’s gebruiken. De enige voorwaarde is coöperant zijn of worden door een minimum van 3 ‘Klimaandelen’ (€ 300) te kopen, waarmee je duurzame en lokale projecten ondersteunt.” 

Een coöperant van Klimaan betaalt enkel voor het gebruik van de wagen. Onafhankelijk van het wagentype is dat 3 € per uur met een kilometerprijs van €0,28 per kilometer. Ook een vast maandtarief van 75€ is een optie. Nieuwe gebruikers krijgen een rijtegoed van €30 om het deelsysteem uit te proberen. 

“Deelwagens bieden enkele belangrijke voordelen,” voegt schepen Vandersmissen toe. “Een vaste parkeerplek is gegarandeerd en ernaar zoeken hoeft niet meer. Een deelauto vervangt bovendien tot wel 15 private wagens, wat de parkeerdruk vermindert. En doordat de Klimaanwagens elektrisch zijn, zijn ze duurzaam. Deelwagens vormen een belangrijke schakel in een veranderende mobiliteit die we in Mechelen uitbouwen.” 

“We geven alle klimaanwagens een naam,” vertelt Tim Hermans. “Die plakken we met rode letters op de motorkap van de wagen. We hebben het publiek om suggesties gevraagd en ontvingen veel inzendingen, waarbij Otto, Bob en Rikkie de meeste stemmen kregen. ”   

Meer info op: https://deelmobiliteit.klimaan.be

Laatst aangepast op dinsdag, 20 augustus 2024 08:53