Vlaamse premie van 5.000 euro beschikbaar

woensdag, 21 augustus 2024 18:34
Vlaamse premie van 5.000 euro beschikbaar

Het heeft misschien wat voeten in de aarde gehad, maar sinds februari is de mogelijkheid om de premie van 5.000 euro aan te vragen bij aankoop van een elektrische auto tot 40.000 euro beschikbaar. Dit kan via het e-loket van de Vlaamse overheid. Naast een overzicht van de auto’s die in aanmerking komen in de tabel, toch wat toelichting over de werking en voorwaarden. In de tabel vindt je telkens de wagen, zijn catalogusprijs (maar 2024), het bruikbare rijbereik, de kofferinhoud (met opgeklapte zetels, dus in standaardconfiguarie), het aantal zitplaatsen en de waarborg op de batterij. Dit is meestal anders dan op het totale voertuig.

Enkel in 2024
Oorspronkelijk had de Vlaamse regering de intentie de premie toe te kennen voor 2024, 2025 en 2026, maar daar is ze op hun stappen teruggekeerd en kun je dus enkel dit jaar genieten van de premie.  De Vlaamse regering wil na de verkiezingen de nieuwe regering niet meteen opzadelen met dergelijke budgetten.

Particulier of VZW of aanbieder van deelmobiliteit
De maatregel is van toepassing voor particulieren, maar ook voor vzw’s van het KMO-type of voor KMO’s die deelvoertuigen aanbieden. Je krijgt dus een bedrag van 5.000 euro als premie bij aankoop van een nieuw voertuig.  Als grote vzw’s of aanbieder van deelmobiliteit, is de premie beperkt tot 3.000 euro. Net zoals bij aankoop van een tweedehands voertuig, ook daar beperkt de premie zich tot 3.000 euro.

Microcars
Ook de aankoop van een zogenaamde ‘microcar’ , een elektrische quadricycle komt in aanmerking. Let wel, de premie kan nooit meer dan 25 procent van de aankoopprijs van het voertuig bedragen. Vandaar dat wij in het lijst enkele van die microcars zoals bijvoorbeeld de Microlino hebben opgenomen.
Als voorbeeld met die beperking van 25 procent, nemen wij een Silence SE04, met een prijs van 16.285 euro.  In dit geval bedraagt de premie slechts 4.071,25 euro.

Voorwaarden
Voor alle duidelijkheid, sommen wij graag nog eens de voorwaarden op om te voldoen aan deze premie.

  • personenwagens en lichte vrachtwagens tot 3,5 tot of quadricycles in de categorie L7e
  • aankoopdatum ligt ten vroegste op 25 september 2023
  • het voertuig dient ingeschreven te zijn ten vroegste op 1 januari 2024
  • de premie kan tot uiterlijk eind 2024 aangevraagd worden
  • maximale kostprijs van de wagen: 40.000 euro inclusief BTW, na aftrek van korting
  • tweedehands auto: kostprijs van de oorspronkelijke catalogusprijs mag niet hoger dan 60.000 euro zijn
  • tweedehands auto: minimaal 3 jaar bij de vorige eigenaar ingeschreven en maximaal 8 jaar geleden voor de eerste keer ingeschreven
  • de wagen moet verkocht worden door een officieel erkende autohandelaar
  • de handelaar mag ook in het buitenland gevestigd zijn
  • een verkoop tussen particulieren is uitgesloten
  • het aangekochte voertuig moet minstens drie jaar ingeschreven blijven op naam van de aanvragen, een erfgenaam of rechtsopvolger, die in het Vlaamse gewest woonachtig is
  • de aanvraag dient via het Vlaamse e-loket te gebeuren, dit op basis van de verkoopovereenkomst of bestelbon van de aangekochte auto. Na controle zul je het inschrijvingsbewijs en de verkoopfactuur moeten uploaden. Je hebt daar maximaal 90 dagen tijd voor. Indien dit allemaal in orde is, wordt de premie op je rekening uitbetaald.

De Vlaamse regering voorziet een budget van 26 miljoen euro.  Volgens berekeningen zou dat goed moeten zijn voor ongeveer 5.000 tot ruim 8.000 auto’s. Wij gaan er vanuit dat het budget toereikend is. 

Nog deze tip: aarzel niet als je een EV koopt die hiervoor in aanmerking komt, je kunt maar beter meteen de aanvraag doen.

tekst: Filip Dewulf

Laatst aangepast op woensdag, 21 augustus 2024 18:36