De gloednieuwe, volledig elektrische Volvo EX90 SUV is onderweg – de eerste klanten krijgen deze maand hun auto

woensdag, 04 september 2024 10:23
De gloednieuwe, volledig elektrische Volvo EX90 SUV is onderweg – de eerste klanten krijgen deze maand hun auto

De volledig elektrische Volvo EX90 is klaar en wordt nu verscheept: de eerste exemplaren van ons SUV-topmodel zijn momenteel op weg naar onze dealers in de Verenigde Staten en Europa. Deze maand nog zullen de eerste klanten hun auto in ontvangst kunnen nemen. Tussen het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2025 zullen we de leveringen fors opvoeren, ook naar meer markten.

De Volvo EX90 is het nieuwe paradepaardje van Volvo Cars en is de nieuwe norm voor ons bedrijf op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en mensgerichte technologie die het leven makkelijker en aangenamer maakt.

Bij het testen legden we de lat erg hoog en gingen we tot het uiterste. Onze CEO Jim Rowan heeft de Volvo EX90 de afgelopen weken uitgebreid getest: samen met enkele collega’s maakte hij een roadtrip door de Verenigde Staten: van onze fabriek bij Charleston in South Carolina tot in Californië.

“Na die trip ben ik er zeker van: de Volvo EX90 is de beste auto die we ooit gemaakt hebben”, aldus Jim Rowan. “Ik heb er 950 km mee gereden door drie staten, en dat in verschillende rijomstandigheden en op verschillende wegoppervlakken. Ik kan er niets negatiefs over zeggen. Het opladen, besturen, rijcomfort, de stilte in het interieur en het geweldige geluidssysteem, de betrouwbaarheid, technologie en de feel van de gebruikersinterface: ik heb nog nooit met zo’n goede Volvo gereden. De Volvo EX90 luidt de start van een nieuw tijdperk in voor Volvo Cars.”

En je hoeft ons niet alleen op ons woord te geloven: onlangs hebben we honderden journalisten van over de hele wereld laten kennismaken met de kwaliteiten van de Volvo EX90 tijdens een testrit voor de media in de buurt van Los Angeles (VS).

De start van een nieuw tijdperk
De Volvo EX90 is ook een kentering voor ons bedrijf: het is de eerste Volvo die aangedreven wordt door een coresysteem.

De AI-computer in de auto is gebouwd op het NVIDIA DRIVE®-platform. Samen met het Snapdragon® Cockpit Platform van Qualcomm Technologies, Inc. en de intern ontwikkelde software zal dat coresysteem naadloos de functies in de auto uitvoeren, van veiligheid en infotainment tot batterijbeheer. Dat zorgt voor een zeer responsieve en comfortabele ervaring.

De slimme Volvo EX90 heeft Google aan boord en is uitgerust met tal van sensoren, waaronder radars, camera’s en een lidar van Luminar voor extra veiligheid. Dankzij de gegevens van de sensoren, de constante 5G-verbinding en regelmatige over-the-air software-updates kunnen we de functies van de auto voortdurend verbeteren en over verloop van tijd uitbreiden.

De Volvo EX90 is dus ontworpen om samen met jou te groeien en verder te ontwikkelen.

“De Volvo EX90 belichaamt onze toekomst als volledig elektrische autofabrikant. We willen auto’s maken die tijdens hun levensduur steeds beter worden dankzij core computing en software-updates”, aldus Jim Rowan. “Hij weerspiegelt onze algemene capaciteiten op het vlak van engineering en bevestigt onze leiderspositie in de technologieshift die de autosector aan het doormaken is.”

De Volvo EX90 is gebaseerd op onze volledig elektrische technologiebasis van de volgende generatie en heeft een bereik van tot 619 km*. Het is daarnaast de veiligste auto die we ooit gemaakt hebben, dankzij passieve en actieve veiligheidstechnologie van de volgende generatie en op geavanceerde sensors gebaseerde software.

De Volvo EX90 heeft veel primeurs in petto: het is de eerste Volvo met een lidar en de eerste met een core-computingsysteem. Het is bovendien de eerste Volvo waarmee bidirectioneel laden mogelijk is. Daarmee kunnen klanten een bijdrage leveren aan een evenwichtiger elektriciteitsnet en zorgen voor meer hernieuwbare energie. En het is de eerste auto ter wereld met de Abbey Road Studios-modus, die wordt geleverd met het optionele Bowers & Wilkins-audiosysteem van topniveau.

De productie van de Volvo EX90 is eerder dit jaar van start gegaan in onze fabriek bij Charleston (South Carolina, VS). Daar kunnen tot 150.000 auto’s per jaar gebouwd worden. De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in de faciliteiten daar, door de carrosserieafdeling en lakspuiterij te vernieuwen en uit te breiden. Daarnaast heeft de fabriek nu ook een ultramoderne productielijn voor batterijen. Die investeringen hebben onze productiefaciliteit in de VS klaargestoomd voor de start van dit nieuwe tijdperk.

De kleine lettertjes
*Rijbereik overeenkomstig de realistische WLTP-cyclus onder gecontroleerde omstandigheden voor een nieuwe auto. Het werkelijke rijbereik kan variëren. De cijfers zijn gebaseerd op het voorlopige doel.

Getagged onder:
volvo
Laatst aangepast op woensdag, 04 september 2024 10:41

Gerelateerde items (op tag)

Test: Volvo EX30 Single Motor Extended Range, Chippendale-Volvo

Volvo scoort bovenaan de hitlijsten in de verkoop in België met hun XC40 Recharge en C40 Recharge, die binnenkort EX40 en EC40 gaan heten. Daaronder komt nu deze ‘kleine’ EX30. Klein, want slechts 4,23 meter lang. Een auto waar veel van verwacht wordt, want naast de huidige productie in China, heeft Volvo beslist om vanaf 2025 deze EX30 ook in Gent van de band te laten rollen.

Test: Volvo EX30 Single Motor Extended Range

Volvo scoort bovenaan de hitlijsten in de verkoop in België met hun XC40 Recharge en C40 Recharge, die binnenkort EX40 en EC40 gaan heten. Daaronder komt nu deze ‘kleine’ EX30. Klein, want slechts 4,23 meter lang. Een auto waar veel van verwacht wordt, want naast de huidige productie in China, heeft Volvo beslist om vanaf 2025 deze EX30 ook in Gent van de band te laten rollen.