Test: Alfa Romeo Giulia - Italiaanse schone

donderdag, 17 oktober 2024 11:30
Test: Alfa Romeo Giulia - Italiaanse schone

Wie Alfa Romeo zegt, zegt Italiaanse autopassie, stijlvolle ontwerpen, sportieve prestaties en een rijke racehistorie. Sinds de oprichting in 1910 combineert Alfa Romeo Italiaanse vurigheid met technische innovatie, wat resulteert in auto's die zowel dynamisch als elegant zijn. Het merk wordt vaak geroemd om zijn unieke mix van snelheid, schoonheid en rijplezier, en spreekt liefhebbers van autorijden over de hele wereld aan.

Het model Giulia kwam begin 2016 op de markt. Dit model markeerde de terugkeer van Alfa Romeo naar het segment van sportieve sedans, met een focus op prestaties, design en rijplezier.

Het merk loopt wat achter op het gebied van elektrificatie, maar voor het doek definitief valt over de brandstofmotoren, wil het met de speciale editie ‘Tributo Italiano’ nog een eerbetoon brengen aan de heritage, het Italiaanse erfgoed en de rijke traditie van het merk.

Tributo Italiano
Naast de twee uitrustingsniveaus Sprint en Veloce komt er nu dus een derde uitvoering bij: de Tributo Italiano. Meteen ook de hoogste en dus meest complete uitvoering.
Italiaans chauvinisme maakt dat we beperkt zijn tot de driekleur van de Italiaanse vlag: Bianco Banchisa, Verde Montreal of Rosso Alfa. En voor wie geen Alfa-Italiaans spreekt, bedoelen we dus wit, groen of rood, allen in een duo-tone combinatie met een zwart dak.
Maar eerlijk toegegeven, de Giulia komt in elk van deze drie kleuren volledig tot zijn recht.
En mocht je het even vergeten, op de spiegels krijgen we een reminder dat dit wel degelijk een rasechte Italiaanse wagen is.
De zwarte V-grille vooraan, de twee flinke uitlaatsierstukken en de zwarte diffuser achteraan zorgen voor een erg sportieve look. De 19 inch lichtmetalen velgen met rode remklauwen maken de look compleet.
En het blijft niet enkel bij de looks, want onder al dit fraais zit een 280 pk sterke 2.0L turbo benzinemotor met een automatische acht-versnellingsbak, Q4-vierwielaandrijving en 400 Nm koppel die je in 5,2 seconden van 0 naar 100 km/u brengt.
We weten echter dat ferme specificaties niet de enige ingrediënten zijn voor een prettige, dynamische wagen.
Daarin stelt deze Giulia niet teleur. Deze wagen biedt de ideale combinatie van power, dynamiek en rijcomfort.
Het geheim zit hem in de actieve ‘Dual-Stage Valve'-ophanging met elektronisch geregelde demping. Je kan je verwachten aan een sportief weggedrag, zonder dat je uit je stoel wordt gedaverd. De vierwielaandrijving zorgt ervoor dat het 400 Nm koppel zijn voetjes stevig op de weg houdt. De Giulia gaat bochten vol vertrouwen in, met scherpe besturing en uitstekende wegligging. Niets op aan te merken, of toch?
Ondanks 280 pk en 400 Nm koppel, zit er toch wat vertraging op het moment van het indrukken van het gaspedaal en de reactie van de motor. En voelden we bij stevige zijwind op de autosnelweg dat dit lichtgewicht van 1.545 kg toch wat wiebelde. Echter, de Giulia is geen lichtgewicht aan de pomp. Met een verbruik van 10 L/100 km is ze toch een stevige drinker.

Sportivo
Ook binnenin ademt de Giulia sportiviteit uit. We zien aluminium instaplijsten, sportzetels met geperforeerd zwart leder en rode accenten, het geborduurde ‘Tributo Italiano’ logo op de hoofdsteun, rode stiksels op het interieur, de carbon-look op het dashboard en de middenconsole, en aluminium schakelpeddels aan het stuur. Die laatste zijn mooi, maar zo groot dat je met kleine handen maar moeilijk aan het achterliggende knipperlicht of de ruitenwisser kan.
Achterin is het krap, zeker als je groter bent dan 1,80 m of als je drie kinderen op de achterbank wilt krijgen. Ook de koffer laat blijken dat dit geen echte gezinswagen is. Met 480 L kofferinhoud in een sedan krijg je slechts drie plooikratten erin.
Met haar 4.650 mm lengte en 1.860 mm breedte is deze Giulia dan ook eerder een kleine dame in het D-segment.

Weinig vernieuwend
Aan comfort voorin is er geen gebrek: met zachte, verwarmde voorzetels, een verwarmd stuurwiel, een Harman Kardon audiosysteem met veertien speakers inclusief subwoofer en een draadloze telefoonlader. Je hebt helaas nog wel een kabeltje nodig om Android Auto of Apple Carplay op het infotainment te krijgen.
Het digitale instrumentarium heeft de looks van analoge meters en is een mooie nostalgische knipoog naar het verleden. Niet zo nostalgisch is de middenconsole en het infotainmentsysteem. Een 12V-aansluiting, een klein 8,8 inch schermpje dat traag en niet drukgevoelig genoeg is, een onoverzichtelijke menustructuur, een erg basic achteruitrijcamera, veel fysieke knoppen en zelfs een grote draai-drukknop, die je het beste gebruikt om het touchscreen van het infotainmentscherm te bedienen.
Het doet allemaal heel erg ‘2016’ aan, terug in de tijd toen de Giulia op de markt kwam. En als je denkt dat je hierdoor blindelings de radio kan opzetten vanuit Carplay, dan kun je het vergeten.
Wat ons wat teleurstelde, want voor deze forse 63.513 euro hadden we toch ook graag een volledig elektrische achterklep gezien en een moderner infotainmentsysteem.

Puur rijplezier
De ‘Tributo Italiano’ benadrukt de Italiaanse identiteit van Alfa Romeo, met de focus op stijl, prestaties en vakmanschap, en richt zich op liefhebbers die iets bijzonders en authentieks zoeken in hun auto. Het is een mooi eerbetoon aan het einde van een heel mooie reeks wagens met verbrandingsmotoren.
Een sportieve wagen met de combinatie van looks, dynamiek en rijbeleving is waar deze Giulia voor staat, en dat mag wat kosten. De goedkoopste Giulia heb je voor 45.673 euro, maar voor deze Tributo Italiano-editie betaal je dus 63.513 euro.

Tekst: Katrijne Bossuyt
Foto's: Alfa Romeo en Katrijne Bossuyt

Getagged onder:
Alfa Romeo
Laatst aangepast op donderdag, 17 oktober 2024 11:44