DS 9: Frivool Frans alternatief voor de dikke Duitsers

donderdag, 17 oktober 2024 14:38
DS 9: Frivool Frans alternatief voor de dikke Duitsers

Kan deze snelle DS 9 hybride met zijn unieke stijl, comfort en luxe klanten wegsnoepen van de Duitse premium merken?

We reden met de in China gebouwde DS 9 E-TENSE 360 4x4, de meest performante versie van deze luxesedan uit de stal van Stellantis. Wie op zoek is naar hoogstaand comfort en luxe en wat anders wil dan de Duitse ‘usual suspects’ in dit segment, leest best even aandachtig verder.

The Art of Detail

Je moet het ze nageven: oog voor detail hebben ze wel bij DS Automobiles. Ze hebben er zelfs een eigen naam voor: “The Art of Detail”. Bij de DS 9 zijn er dan ook heel wat interessante details terug te vinden, die samen maar één doel hebben: zoveel mogelijk luxe uitstralen. Hiervoor laten ze zich bij DS - patriottisch als ze zijn, het zijn tenslotte Fransen - maar al te graag inspireren door exclusieve Franse modehuizen, horlogemakers enz.

Neem nu het “Point Perle”, een verfijnde siersteek in de bekleding waarvoor DS de inspiratie bij de haute couture heeft gehaald. Wie thuis is in de wereld van dure luxehorloges zal het “Clous de Paris” guilloche patroon herkennen in de verchroomde strip op de motorkap en in het interieur. Ook uit dezelfde wereld: het lederen horlogeband motief op de rugleuning van de stoelen.

Natuurlijk zijn er ook verwijzingen naar het eigen roemruchte merkverleden. Het rechte dashboard is een knipoog naar het handschoenkastje van de DS 23 van vorige eeuw. De knipperlichten in de raamstijlen van de achterruit verwijzen naar hetzelfde verleden. Over lichten gesproken: dé party trick van de DS 9 zijn de draaiende koplampen. Als je de wagen opent of sluit, komen de kristalvormige lichtblokken tot leven en doen ze een sierlijke pirouette.

Is het dan allemaal niet wat té veel van het goede? Tja, des goûts et des couleurs on ne discute pas… Wij zien het alleszins als een welgekomen afwisseling naast de minder frivole Duitse luxeberlines.

Ergonomie met de Franse slag

Het is aangenaam toeven in de DS 9. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Ook  lager in het interieur en achteraan blijft het afwerkingsniveau hoog. De achterste zetels van deze Opéra topuitvoering zijn zelfs (net als de voorzetels) voorzien van een massagefunctie. Om de stilte aan boord te garanderen is de DS 9 uitgerust met akoestische en gelamineerde zijruiten en voorruit. Jammer genoeg produceren de mooie 20 inch wielen erg veel rolgeluid, wat des te meer opvalt door de voor de rest uitstekende geluidsdemping.

Bij het instappen valt de lage zitpositie op. De verwarmde en geventileerde stoelen zijn in alle mogelijke richtingen verstelbaar, maar duwen toch wat opvallend in de schouders. Alsof ik met een lengte van 187 cm net te groot ben om een comfortabele houding te vinden.

Op het vlak van ergonomie kunnen we helaas nog enkele missers noteren. De knop om de drive assist in te schakelen zit links onderaan op het dashboard op een nogal onhandige plaats: naast de knop om het tankdeksel te openen. Ventilatie en airco moeten ingesteld worden via het touchscreen, maar deze functie is niet bereikbaar wanneer je Apple CarPlay of Android Auto gebruikt. De gevoeligheid en snelheid van het touchscreen zelf kan trouwens beter. Onze testwagen had ook last van een vervelende vervorming in de voorruit, pal in het zicht van de bestuurder.

En nog eentje om het af te leren: de 360° parkeercamera is niet echt bruikbaar. De DS 9 heeft slechts 1 camera vooraan en 1 camera achteraan. Je krijgt op het scherm links en rechts van de wagen dus geen live beelden te zien, maar blinde vlekken die opgevuld worden terwijl je je manoeuvre uitvoert. Nogal nutteloos dus, maar vooral beschamend voor een auto met een prijskaartje van 88.500 euro…

En route!

De E-TENSE 360 4x4 heeft een 200 pk 1.6 liter benzinemotor gekoppeld aan twee elektromotoren die samen 360 pk en 520 Nm leveren, een geëlektrificeerde achttraps automatische versnellingsbak en een compacte lithium-ion batterij met een capaciteit van 15,6 kW. Zuiver elektrisch raak je met in deze uitvoering 62 km ver en dit tot een snelheid van wel 140 km/u! In theorie zou je het merendeel van je kilometers dus puur elektrisch kunnen rijden. Over langere afstanden klokten we in hybride rijmodus af op een verbruik tussen de 3,5 en de 6 liter per 100 km, sterk afhankelijk van hoe zeer we ons tijdens de test lieten verleiden om het gaspedaal dieper in te drukken.

Doe je het rustig aan, dan is de DS 9 E-TENSE 360 4x4 een plezier om mee te rijden. De 8-traps automaat kwijt zich dan uitmuntend van zijn taak. Het schakelen gebeurt haast ongemerkt, net als het omschakelen tussen benzine en elektrisch. De wegligging laat zich nog het best omschrijven als geruststellend, rustig en stabiel. Ook bij hogere snelheden laat de ophanging zich niet uit het lood slaan. De ingenieurs van DS Performance, dat in 2019 en 2020 alle Formule E-titels won, hebben uitstekend werk geleverd bij het afstellen van de ophanging voor deze topversie!

Hoewel deze versie van de DS 9 duidelijk sportieve ambities heeft, nodigt hij niet uit om snel te rijden. Doe je dat toch, dan blijkt zijn onderstel ook verrassend efficiënt bij sportief bochtenwerk. De 0 tot 100 km/u wordt afgelegd in een keurige 5,6 seconden. De versnellingsbak is jammer genoeg niet zo sportief ingesteld als de ophanging en moet vaak even nadenken voor hij in actie schiet. Combineer dat met het lichte stuurgevoel en je merkt snel wat de ware roeping van deze DS 9 is: comfortabel kilometers vreten.

De adaptieve cruise control doet verfijnd zijn werk zonder aarzelingen of bruusk remmen. Ook interessant: de Comfort rijmodus schakelt de “DS Active Scan Suspension” in. Met camera’s wordt het wegdek voor je gescand om de ophanging aan te passen aan de oneffenheden op je traject. En dat merk je: hobbels en bobbels worden zo nog efficiënter weggewerkt.

Ook praktisch weet de DS 9 te overtuigen op een aantal vlakken. De lange wielbasis van 2,90 meter zorgt uiteraard voor royale beenruimte achteraan. Je Louis Vuitton koffers geraak je makkelijk kwijt in de kofferruimte van 355 liter. De kleine draaicirkel is met 11 meter opmerkelijk klein voor deze klasse: handig voor een auto van bijna 5 meter!

Conclusion finale

Alles is aanwezig voor een comfortabele en serene rijervaring. Echter, door luxe en comfort met sportiviteit te willen verenigen, is de DS 9 E-TENSE 360 4x4 beland in een soort identiteitscrisis. Die combinatie leidt immers tot compromissen en dat merk je bijvoorbeeld aan de versnellingsbak.

Toch wist deze DS 9 ons te charmeren met zijn unieke karakter. Hij kan een interessante optie zijn voor wie op zoek is naar comfort en luxe en eens iets anders wil dan een BMW 5, Audi A6 of Mercedes E-klasse. Misschien is de wat minder dure versie met “slechts” 250 pk in dezelfde luxueuze Opéra uitvoering dan wel een logischere keuze.

Pluspunten:

+ Eigen unieke stijl

+ Comfortabele kilometervreter

+ Uitstekende wegligging

Minpunten:

- Rolgeluiden van de 20” wielen

- Geen sportieve versnellingsbak

- Herverkoopwaarde tegenover concurrentie

Website: www.dsautomobiles.be/nl/modellen/ds9.html

Tekst: Stijn Remels
Foto's: Stijn Remels, Stellantis

Getagged onder:
DS Automobiles
Laatst aangepast op donderdag, 17 oktober 2024 14:52