EVChargeking lanceert een slimme mobiele lader die ook vast gebruikt kan worden. De ideale fleetlader

donderdag, 17 oktober 2024 14:52
EVChargeking lanceert een slimme mobiele lader die ook vast gebruikt kan worden. De ideale fleetlader

EVChargeking, de Belgische fabrikant van laadkabels, met Colruyt groep als aandeelhouder, komt met een wereldprimeur. Het bedrijf uit Hulshout ontwikkelde een slimme mobiele lader die via een docking station ook vast gebruikt kan worden. Dit flexibel concept zorgt ervoor dat het de ideale fleetlader is en biedt ook unieke servicemogelijkheden.

Een mobiele/vaste lader die stabiel, betrouwbaar én bovendien de laadsessiedata waar ook ter wereld registreert. Het nieuwe product van EVChargeking lost een heel aantal problemen op waar fleetmanagers en eindgebruikers vaak tegenaan lopen. Maar ook aan de installateur heeft het bedrijf gedacht. Te mooi om waar te zijn? CEO Bart Van Winkel en eigenaar Erwin Raets maken hun verhaal hard.

Het concept: “De laptoplader onder de desktops”

“Wij bieden de ETAPpro aan” begint Erwin Raets. Het is de enige slimme lader in de markt die zowel vast als mobiel te gebruiken is. Je kan het vergelijken met een laptop die in een dockingstation geklikt wordt. In ons geval is het de lader die je in zijn muurhouder kan klikken. Op die manier gebruik je de lader vast en heb je een slim en mooi ogend toestel dat kan laden op hoog vermogen. Indien nodig klik je het toestel uit zijn docking station en gebruik je een adapterkabel waarmee je op verplaatsing kan laden aan gewone of industriële stopcontacten. Alles wordt bestuurd via de cloud met een app waarmee je de ETAPpro van overal kan bedienen.

Betaalbaar, mobiel en slim

 “De ETAPpro staat voor ‘value for money’. Je zal geen andere lader op de markt vinden die zo veel waarde biedt voor zijn prijs en zo veel nieuwe perspectieven opent als die van ons”, zegt eigenaar Erwin Raets.

Drie jaar puur Belgische engineering was nodig om dit unieke idee marktklaar te krijgen. “Naast het unieke concept om de lader zowel vast als mobiel te gebruiken, hebben we enorm veel moeite gestoken om de installatie en ingebruikname van de lader via de app zo simpel en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken” vult CEO Bart Van Winkel aan.

Het mobiele concept vroeg een aangepaste aanpak voor het monitoren van de laaddata. Het stabiel functioneren, betrouwbaar registreren én communiceren van de laadsessiedata stonden bij de ontwikkeling hoog op de prioriteitenlijst. ”We zijn hiervoor dan ook van een wit blad begonnen”, zegt Erwin Raets. Het laadpaal design, de elektronica-engineering, de firmware, de app software en back-end software alsmede de elektronicaproductie en assemblage van de toestellen gebeuren in België met bekwame partners die experten zijn in hun vakgebied. “Dankzij onze Belgisch total value chain verhaal hebben we zeer korte reactietijden en zal je in EVChargeking ook een complete en innovatieve partner vinden die met je meedenkt en open staat voor co-creatie”, geeft Bart Van Winkel aan. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van multi-CPO functionaliteit (zie verder) door EVChargeking, als fleetlader leverancier  voor Colruyt groep of de creatie van een design laadzuiloplossing voor een grote Vlaamse installateur.

Op het ontwerpwenslijstje stond uiteraard ook dat ETAPpro slim moest zijn. Maar wat houdt dit in? “Het komt erop neer dat de lader je in staat stelt om geld en CO2-uitstoot te besparen door onder andere het capaciteitstarief en het laden met zonne-energie te managen”, geeft Bart Van Winkel aan. “We vinden het belangrijk dat deze lader zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen de klimaatverandering, daarom hebben we gezorgd dat de ETAPpro via modbus of API kan worden aangestuurd voor naadloze integratie in een (lokaal) energiebeheersysteem (EMS)”, vervolgt Erwin Raets.

De ideale fleetlader!

Een straf statement, maar met 3 unieke eigenschappen mag je dit ook wel terecht stellen:

  1. Hoogste Flexibiliteit / laagste TCO:
    Door het mobiele karakter van de ETAPpro blijft de werkgever eigenaar van de lader en zal bij einde contract het toestel samen met de auto terug ingeleverd kunnen worden. De veel goedkopere muurbeugel kan de werknemer behouden.  De investering voor laden in bedrijven kan significant dalen want de lader kan meegenomen worden van het bedrijf naar thuis en vice versa. Het biedt ook een oplossing voor heel wat praktische problemen zoals nieuwe werknemers die je morgen al wil laten beginnen met geregistreerd laden want je kan een mobiele lader meegeven. Hierdoor gebeurt de verrekening van het elektrisch thuisverbruik vanaf het begin correct. De muurbevestiging kan in een later stadium gemonteerd worden. De installateur krijgt bijgevolg meer flexibiliteit in de planning voor het installeren van de muurbeugel.
    “Je begrijpt dat thema’s zoals verhuis of thuisladen op twee plekken bvb. bij nieuw samengestelde gezinnen voor werknemers met een mobiele/vaste lader plots veel gemakkelijker te regelen zijn”, zegt Bart Van Winkel.
  2. Hoezo Multi CPO? Meerdere laadpassen op 1 thuislader?
    Uiteraard kan de ETAPpro ook met Charge Point Operator (CPO) platformen praten voor volledige split bill afhandeling naar je werknemers toe, hij is daarvoor uitgerust met een RFID lezer.
    De ETAPpro kan als enige lader op de markt zonder extra kosten (laadpunt publiek stellen) rechtstreeks verbinding maken met meerdere CPO-platformen tegelijk, waardoor op 1 toestel met meerdere laadpassen  van verschillende providers kan geladen worden. Bovendien kan via API elk IT-systeem worden geïntegreerd en kan je er ook voor kiezen om de vergoeding van de werknemers zelf af te handelen. Op onze portaalsite kan je gratis de laadgegevens van je werknemers bekijken en in overzichtelijke pdf rapporten of Excel files downloaden.
  1. Echt unieke service
    Service is ongelofelijk belangrijk voor EVChargeking. Tevreden klanten zijn hun hoogste prioriteit. “Toen ik de lader aan het bedenken was, wilde ik dit aspect zeker meenemen en verbeteren.”, vertelt Raets.
    Door zijn mobiel karakter kan de klant de lader zeer gemakkelijk losklikken uit de muurbeugel en wisselen met een vervangtoestel. Wij garanderen dat dit vervangtoestel binnen de 24 uur verstuurd is en dit nadat er een service ticket gemaakt is op onze website. Dankzij cloud technologie zullen de instellingen en de laadgeschiedenis op de app blijven zoals ze waren en zal de eindgebruiker niets van de omruiling merken.
    De levenslange garantie bieden we aan als onderdeel van een abonnement van 52€per jaar, dit dekt ook de SIM kaart kosten. Los van het abonnement krijgen alle laders steeds alle onderhoudsupdates automatisch draadloos doorgestuurd (OTA). “Als dat geen unieke service is”, glimlacht hij.

Kwaliteit in hardware en software

Op vraag van de aandeelhouder Virya/Colruyt groep werd de lader door een onafhankelijk partij nl. VUB (Prof. Cedric De Cauwer / EVERGI expertengroep) op de testrooster gelegd. De algemene indruk is dat het een lader is met veel meer functionaliteiten dan verwacht, waar goed over is nagedacht en die toekomstgericht is gebouwd. Zij hielpen ook in de laatste finetuning van de lader.

Uiteindelijk zal 85% van de mensen gaan thuisladen

De ladermarkt is nu nog een B2B-markt. Meer dan 90% van de elektrische wagens die dit jaar zijn ingeschreven zijn bedrijfswagens. Bij EVChargeking gelooft men echter dat de B2C-markt niet lang op zich zal laten wachten. Versnellers hiervoor zijn de Vlaamse premie van 5000€ voor een goedkopere elektrische wagen en de auto-industrie die, onder impuls van Chinese autobouwers, in een wedloop om goedkope elektrische wagens verzeild is geraakt. Volgens ChargeUp Europe, de stem van de industrie voor oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, zal de markt tegen 2030 bestaan uit 35 miljoen laadpunten waarvan 80% met residentieel karakter. “Met ons mobiel lader concept en alle slimme functies aan boord, zijn we er nu al klaar voor.”, besluit Erwin Raets.

Over EVChargeking

EVChargeking Is een Belgische fabrikant van laadkabels en nu ook van slimme laders voor elektrische wagens. Colruyt kocht zich in voor 25% en bracht recent al zijn energiegerelateerde investeringen onder in de Virya holding.

EVChargeking is het bedrijf van Erwin Raets. Erwin begon in 2014 met assemblage en verkoop van laadkabels. Hij is een no nonsens kerel die klantenservice zeer hoog in het vaandel draagt en werkelijk tot het uiterste gaat voor een tevreden klant. Kijk maar eens naar de Googlerating van EVChargeking. 4,9 op 5. Niet slecht toch?

In 2021 startte hij samen met professionele partners de ontwikkeling van de ETAPpro. In 2023 vervoegde Bart Van Winkel zich als CEO bij het bedrijf. Bart is een ervaren manager en samen zetten ze nu het vermarkten van de ETAPpro in gang.

Meer informatie

Bart Van Winkel
+ 32 478 99 88 07
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.etap.pro

Laatst aangepast op donderdag, 17 oktober 2024 14:59