Test: Hongqi E-HS9 President Long Range - Budget Rolls Royce uit China !

donderdag, 17 oktober 2024 14:59
Test: Hongqi E-HS9 President Long Range - Budget Rolls Royce uit China !

Na de test van de XPeng G9 krijgen wij opnieuw een Chinees onder de voet.  De imposante Hongqi E-HS9. In tegenstelling tot XPeng die pas in 2014 ontstaan is, is Hongqi al sinds 1958 een automerk in China. In het Chinees betekent Hongqi immers ‘rode vlag’, een limousine helemaal in de stijl van de Sovjetunie in de jaren ’80.  Wij gaan in deze test na of de look-a-like van een Rolls Royce Cullinan de rode vlag of rode loper uitrolt.

5 meter 20

Wij reden al meermaals met grote en brede auto’s, maar deze slaat alles.  Een lengte van 5,20 meter, een breedte van 2,01 meter en een hoogte van 1,71 meter.  Opletten alvast in parkeergarages of de steeds smaller wordende parkeerstroken in steden. En het is van de VW ID.Buzz geleden dat wij nog zoveel vragen en reacties kregen, duimen omhoog of omlaag.  You hate or you love it.  Wat design aan de buitenkant betreft, zijn wij zeker geen fan van de voorkant, met de grote grille. Van opzij valt het nog mee, ook de achterkant is iets stijlvoller. De wielbasis bedraagt trouwens 3,110 meter, wat voor een gigantische binnenruimte zorgt. Op de tweede zitrij van onze President-uitvoering zijn er afzonderlijke ‘captain chairs’ voorzien, met alle comfort, net als de voorzetels.  Superzacht en naar wens in te stellen, verwarming, koeling, alles indien gewenst.  De derde zitrij bevat ook nog twee kleinere stoelen, waardoor deze presidentiële limousine dus op weg kan met zes personen.  Al zullen die laatste niet van de grootste mogen zijn. Gelukkig zijn de zitjes elektrisch in en uit te klappen.

Schermen alom

Het dashboard is één al schermen. Tot vier schermen als je het onderste voor de klimaatcontrole meetelt.  Digitaal bestuurdersdisplay, centraal infotainment en dus ook een exemplaar om de bijrijder te plezieren. Heel veel aanraken, wij waren niet altijd overtuigd van de snelheid en het gemak waarmee dat verloopt. Zoeken naar je gewenste radiozender, een kalvarietocht. Je bestemming in de navigatie ingeven, de karakters zijn zo klein en het zoeken naar het adres gaat tergend traag. Niet up to date alvast. Dan maar Android Auto of Apple Car Play proberen. Vergeet je kabel niet, want draadloos is niet mogelijk.  Ook de spraakassistent is niet altijd je beste vriend vermits ‘hey Hongqi’ niet altijd goed begrepen werd. Op vlak van infotainment en gebruiksgemak hebben de Chinezen hier nog wat werk. Dit zou met het volgende model, de E-HS7, al een stuk beter moeten zijn, vertelde de verantwoordelijke ons.

551 pk

In de Hongqi E-HS9 krijg je telkens twee elektromotoren om het gewicht van 2705 kilogram voort te bewegen. In de basisversies zorgt dat voor een vermogen van 435 pk en 600 Nm koppel. In onze President Long Range is dat zelfs 551 pk en 750 Nm aan koppel. Dat brengt je in 4,9 seconden aan 100 km/u. En dat is razendsnel voor deze zware jongen.  
Zijn batterijen zijn afhankelijk van de versie 84 kWh, 99 kWh of in ons geval 120 kWh groot. En dat is nodig, want hij heeft nogal wat stroom nodig. Ons verbruik ging op de bestuurdersdisplay nooit lager dan 31 kWh per 100 kilometer, tot maxima van tegen de 40 kWh als wij er als een speer vandoor gingen.  Was enigszins te verwachten met een auto die een stroomlijn heeft van een kleerkast.
Het rijbereik spreekt van 515 kilometer volgens de WLTP-norm. Met wat geluk zal dat rond de 300 kilometer zijn. Opladen kan standaard aan 11 kW, snelladen tot maximum 140 kW.  En aanpasbare remrecuperatie is er helaas ook niet. Ontoereikende cijfers in deze klasse.

Dat de Hongqi E-HS9 snel is, las je hierboven.  Maar of dat ook sportieve ambities in zich houdt, helemaal niet. Na enkele bochten heb je al door dat deze bonkige Chinees niet gemaakt is om bochten te pikken in achterafwegen of kleinere landwegen. Daarvoor is zijn stuurgevoel veel te vaag en heb je weinig feedback. Deze statige SUV gebruik je best op grote wegen aan cruisesnelheid, om te genieten van zijn luchtvering en het comfort aan boord.  De afwerking en de gebruikte materialen zijn trouwens premiumwaardig, met enige links naar Europese modellen. De versnellingshendel zou zo uit een Audi A5 kunnen komen.

Budgetvriendeijk

Wanneer de prijslijsten zien, dan heeft de Hongqi E-HS9 volgens ons geen concurrentie. De Business ‘basisversie’ met zeven zitplaatsen is er vanaf 69.995 €.  Tussenin is er de Executive voor 79.995 €, of de President voor 89.995 €.  Onze President Long Range is er voor 102.995 €. Met een dergelijke standaarduitrusting, vermogen en prestaties is dit ongetwijfeld nergens anders te vinden. Of de verkoper dan de 495 euro extra voor een frunk zal aanrekenen, zal je moeten over discussiëren.

De Hongqi E-HS9 lijkt op een Rolls Royce Cullinan, of is dat ver gezocht ? Mogelijks wel, want die Rolls kost zowat vier keer zoveel en is zelfs niet verkrijgbaar met elektrische aandrijving.  Kan je leven met een bonkige, zware, maar statige Chinees en wil je prestaties van een sportwagen, zonder de wegligging ervan. Dan is dit je ding.  Comfort is gegarandeerd, rijbereik en verbruik zijn dat helemaal niet.   Wij blazen rood en groen tegelijk met deze test.   

 PLUS

  • comfort
  • prestaties
  • verhouding prijs - uitrusting

MIN

  • rijbereik ontoereikend
  • groot en zwaar
  • ergonomie binnenin

www.hongqi.be

Getagged onder:
Hongqi
Laatst aangepast op donderdag, 17 oktober 2024 15:45