Stellantis Pro One, de bedrijfsvoertuigen Business Unit van Stellantis, kondigt het nieuwe programma Stellantis CustomFit aan tijdens de IAA Transportation 2024 in Hannover

zaterdag, 19 oktober 2024 09:57
Stellantis Pro One, de bedrijfsvoertuigen Business Unit van Stellantis, kondigt het nieuwe programma Stellantis CustomFit aan tijdens de IAA Transportation 2024 in Hannover

Fiat Professional kondigde onlangs zijn deelname aan het programma "Stellantis CustomFit" aan, een nieuw voertuigconversie- en aanpassingsprogramma dat al in enkele fabrieken is ingevoerd en geleidelijk zal worden uitgebreid naar andere productielocaties. Dit programma garandeert de hoogste normen van kwaliteit en veiligheid, evenals een naadloze integratie tussen de technologische kenmerken van het basismodel en de specifieke aanpassingen die door de klant worden gevraagd. Deze interne aanpassingen worden aangevuld met oplossingen die zijn ontwikkeld in samenwerking met een wereldwijd netwerk van meer dan 400 gecertificeerde partners.

De Fiat Professional E-Ducato Cargo Box, een grote bestelwagen met een indrukwekkende laadcapaciteit van 18,3 m³ en royale binnenafmetingen (4,23 m lang, 2,03 m breed, 2,15 m hoog), is gebouwd op een elektrische cabineversie met een batterij-aangedreven chassis. Deze versie biedt een maximaal koppel van 410 Nm en een vermogen van 200 kW / 270 pk met een 110 kWh-batterij die rechtstreeks in de fabriek wordt geïnstalleerd. Deze grote Fiat Professional bestelwagen werd in Hannover gepresenteerd om de flexibiliteit van het "Stellantis CustomFit" programma te demonstreren, dat steunt op een betrouwbaar intern aanpassingsproces en samenwerking met gecertificeerde partners om te voldoen aan alle behoeften en specificaties van professionele klanten.

Stellantis en de waterstof-brandstofceltechnologie

Stellantis heeft een emissievrije waterstof-brandstofceloplossing ontwikkeld die de voordelen van waterstof-brandstofcelvoertuigen combineert met die van batterij-elektrische technologie in een elektrisch voertuig met brandstofcel (FCEV). Meer specifiek heeft Stellantis een unieke middellangemacht-architectuur ontworpen die een actieradius van meer dan 500 km biedt voor grote bestelwagens, met een tanktijd van slechts 5 minuten.

Waterstof levert de energie die nodig is voor lange afstanden, terwijl de kleine extra batterij de kracht levert die nodig is voor dynamische prestaties, energie terugwint en een oplaadcapaciteit biedt. Deze oplossing is ideaal voor bestuurders van lichte bedrijfsvoertuigen (LCV's) die op zoek zijn naar meer actieradius, snel tanken en emissievrije mobiliteit. Dit alles is mogelijk zonder de laadruimte te verminderen. Alle specifieke componenten van het brandstofcelsysteem zijn buiten de laadruimte geplaatst, waardoor de volledige laadcapaciteit behouden blijft.

Bovendien kan het systeem worden geïntegreerd in geëlektrificeerde bedrijfsvoertuigen, met minimale variaties en uitstekende synergiën tussen de batterij-elektrische en waterstofversies. Voor het eerst zal de volledige productie van grote waterstofbestelwagens in-house worden uitgevoerd, wat zorgt voor verhoogde veiligheids- en kwaliteitsnormen. Om het best te voldoen aan de behoeften van professionele klanten, biedt de middellangemacht-oplossing van Stellantis verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele architectuur: "Full-Power" (maximaal vermogen) en "Range-Extender" (vergroting van de actieradius). Naast het behoud van de iconische laadcapaciteit en -volume, doet de middellangemacht-oplossing geen concessies aan de voertuigprestaties: het brandstofcelsysteem levert voldoende energie om constante snelheden op de snelweg te bereiken. Indien nodig wordt extra vermogen geleverd door de batterij onder de voorstoelen. De batterij voorziet ook in de energiebehoefte voor versnelling, het starten en de eerste kilometers, wat zorgt voor een betere duurzaamheid doordat het brandstofcelsysteem altijd onder optimale omstandigheden werkt. Tot slot laadt de batterij automatisch op dankzij regeneratief remmen op vier niveaus.

Innovaties: Multijet 4.0-motor en AT8-automaat

De Multijet-motorfamilie, bekend om zijn technologische innovaties en commercieel succes, heeft een nieuw lid: de Multijet 4.0. Deze motor vertegenwoordigt de nieuwste innovatie in de Multijet-familie: hij levert een krachtig koppel van 450 Nm, ongeëvenaard in zijn klasse voor grote voorwielaangedreven bestelwagens.

Goedgekeurd voor lichte bedrijfsvoertuigen (Euro 6E) en zware bedrijfsvoertuigen (Euro VIE), bevat de nieuwe Multijet 4.0 een lange lijst van nieuwe technische componenten, zoals geoptimaliseerde turbo's en een nieuw geavanceerd dubbelcircuit uitlaatgasrecirculatiesysteem, wat de betrouwbaarheid aanzienlijk verbetert en de prestaties optimaliseert terwijl de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Naast de handgeschakelde zesversnellingsbak bevat het assortiment grote Fiat Professional-bestelwagens ook de nieuwe AT8-automaat, waarmee het bedrijf wederom zijn inzet toont om producten te verbeteren en zijn klanten een nog meer bevredigende ervaring te bieden. Een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe achtversnellingsbak is de aanzienlijke vermindering van 10 % van de CO2-uitstoot ten opzichte van de huidige automaat, dankzij een beter gebalanceerd en efficiënter koppel. Deze nieuwe componenten dragen ook bij aan een rijervaring die wordt gekenmerkt door meer comfort, verbeterde schakeltijden en betere controle. De nieuwe koppelingen dragen bij aan een efficiëntere rijervaring dankzij de nieuwe Multijet 4.0-motor.

Een andere belangrijke innovatie van de AT8 is de hydraulische accumulator, een essentieel element dat zorgt voor soepelere schakelingen en de reactietijd van de transmissie optimaliseert, wat een vloeiendere werking van het Start & Stop-systeem bevordert. Dit is een groot voordeel voor professionele gebruikers die dagelijks veel tijd achter het stuur doorbrengen, zowel in stedelijke gebieden als op langere afstanden (zoals bij leveringen of assistentie), evenals voor particuliere klanten die hun camper willen gebruiken voor lange ritten of vakanties. Deze transmissie is geschikt voor campers met een maximaal laadvermogen van 5 ton, een toename van 600 kg ten opzichte van de vorige modellen, en een totaalgewicht van 6,5 ton.

De lancering van het nieuwe aandrijfsysteem (Multijet 4.0 en AT8) zal naar verwachting de leidende positie van de Fiat Professional Ducato in de recreatievoertuigenmarkt verder versterken, een strategische sector van het Italiaanse merk. Voor de 16e keer op rij werd de Ducato uitgeroepen tot "Beste camperbasisvoertuig 2024" door de deskundige lezers van het Duitse tijdschrift Promobil.

Laatst aangepast op zaterdag, 19 oktober 2024 10:09