Test VW ID.3 58 Kwh

maandag, 30 november 2020 19:14
Test VW ID.3 58 Kwh

Elektro-Volkswagen voor iedereen ?!

Volkswagen wil met hun nieuwe ID.3 doen wat het ooit met de VW Kever en de VW Golf deed, een wagen voor het grote publiek ontwerpen en verkopen. In dit geval een voor het grote publiek bereikbare elektrische auto. Een revolutie komt er aan, volgens VW. Volkswagen belooft tevens de prijs onder de 30 000 euro te houden. Wij gaan na of de nieuwe elektro-VW opnieuw de referentie wordt en een echte wagen voor het volk kan worden.
De nieuwe ID.3 staat op het MEB-platform dat binnen de VW-groep zal gebruikt voor diverse modellen. Na deze ID.3 komt er een ID.4, de SUV versie, Skoda brengt binnenkort de Enyaq, bij Seat zal dit de E-Born worden, naast heel wat andere modellen die er op deze basis aankomen.

Golfklasse

De ID.3 kiest voor een vijfdeurskoetswerk. Hij is breder en hoger dan een doorsnee Golf en plaatst zijn wielen op de 4 hoeken van het koetswerk. Over dit uiterlijk zijn de meningen verdeeld. Je bent voor of tegen, maar Volkswagen creëert een nieuwe designtaal, waardoor de ID-modellen op die manier zeker onmiddellijk herkenbaar zijn. De grootste vernieuwing zit ongetwijfeld binnenin, waar een vrij minimalistische cluster in het gezichtsveld van de bestuurder zit met daarop de noodzakelijke rij-informatie zoals snelheid, navigatiegegevens en afstandsregelaar. Ziet er een beetje Playmobil uit, maar iedereen had ooit wel Playmobil als speelgoed. Aan de rechterkant van deze cluster zit de schakelhendel voor de versnellingen. Werkt heel vlot moeten wij zeggen.

Achterwielaandrijver

Opvallend is dat de elektromotor achteraan geplaatst is en tegelijk de achterwielen aandrijft. Nogmaals zijn voorvader de Kever indachtig. Dat maakt dat deze VW bij momenten wat speelser is en je de achterkant af en toe wat kan laten glijden. Geen wilde driftpartijen, maar aangenaam overstuur zoals dat heet. Leuk. Bijkomend voordeel is de draaicirkel. Keren in een straat of tussen stoepen levert een draaicirkel van 10,2 meter op.
Voor de rest rijdt deze Volkswagen vlot en stil en zoals elke elektro-auto met direct vermogen en koppel. Wind- en bandengeruis is er eveneens niet. Hij voelt ook stevig aan, zoals wij van de producten van het merk gewoon zijn. En mede door de wielbasis en het feit dat de wielen op de hoeken van de koets staan, is dit wel een geslaagde combinatie.
Verder is er ook voldoende plaats voor 4 en zelfs af en toe 5 volwassenen. De koffer biedt 385 liter aan stouwruimte. Er is een klein vakje onderaan de koffervloer, maar de laadkabels (zeker die voor de wallbox) passen er niet in.

3x batterijkeuze

De ID.3 komt bij de lancering met een batterijpakket van 58 Kwh en een elektrovermogen van 204 pk. Later komen hogere versies van 77 Kwh en kleinere van 45 Kwh. Zowel bij de 77 Kwh als de 58 Kwh blijft het vermogen op 204 pk. Onze ID.3 spurtte naar 100 km/u in 7,3 seconden en zijn top is elektronisch begrensd op 160 km/u. Het rijbereik WLTP schrijft 424 km voor. In de praktijk haalden wij 320 km. Maar wij maakten veelvuldig gebruik van de verschillende rij-modi en zeker ook de Sport- en Individual-toets. In die beide voelt de ophanging iets strakker aan, worden de dwarsnaden iets harder doorgegeven en heb je het volle vermogen In Eco zal je zeker iets meer kilometer kunnen halen. Comfort is de meest aangewezen rijstand. Het verbruik op de boordcomputer varieerde gemiddeld tussen 18,1 KWh/100 km tot 24,2 Kwh/100 km. De batterij opladen tot 80 % kan in 36 minuten aan een snellader tot 100 Kw. Wij deden het aan een Fastned-station en werkte perfect. Meer dergelijke snelladers graag. Tot 80 % opladen is ook de meest voorkomende en aangeprezen manier. Aan een wallbox zal je laadmoment zo’n 9 uur duren.

1st Edition of meer

De ID.3 komt zoals de trend tegenwoordig in autoland is, met een zogenaamde 1ste editie. Daarnaast kan heel divers in het gamma gekozen worden, eigen aan de VW-groep. Er zijn 6 mogelijkheden in uitrustingsversies. Gaande van Pro, over Life, Pro S, Business, Tech om tot de topversie Tour te komen. Een basisversie kost 35 650,- €. Onze 1ste Edition tikte af op 37 990,- € en zit hiermee goed in de uitrusting, maar ook niet super de luxe. Over de afwerking binnenin is al redelijk wat inkt gevloeid. Alles is perfect geassembleerd, enkel binnenin lijken enkele plastics minder duurzaam. Dat maakt ze wat krasgevoeliger. Standaard heb je hier de Discover Pro navigatie, grootlichtassistent, adaptieve cruise control, LED koplampen, verwarmde stoelen, 2 zone airco. Opvallend is de bediening van de achterste zijruiten, hiervoor dien je dezelfde toetsen te gebruiken als bij de voorste ruiten, mits eerst de “rear”-knop hiervoor aan te toetsen. Vernieuwend en op zich niet onoverkomelijk. In de uitrusting valt bij onze versie wel op dat er geen elektrisch inklapbare buitenspiegels zijn en geen mistlichten vooraan. Hiervoor moet je hoger in het gamma. Mits het samenstellen van je gewenste versie, zijn er nog weinig bijkomende opties. Wie echter zijn ID.3 met lederen zetels wilt, komt bedrogen uit, deze zijn niet verkrijgbaar. Jammer. De prijs gaat wel snel hoger naargelang de versie. Om een voorbeeld te geven, een 77 Kwh Tour komt al snel uit op 49 000,- €. Voor elk wat wils dus. Benieuwd of Volkswagen zijn laagste (basis)versie rond de 30 000, - € kan aanbieden.
In dezelfde categorie ontdekken wij de nieuwe Citroën ê-C4, met 136 pk en een prijs vanaf 37 292,- €. Beide modellen zijn zowat de eerste elektro-auto’s in dit segment, maar ongetwijfeld zal hier ook de markt groeien. Interessant, het hoeft voor ons niet altijd een SUV te zijn.

De nieuwe ID.3 komt als vernieuwend op de markt. Vooreerst omdat hij de eerste in de middenklasse is met elektrische aandrijving. Hij is prima gebouwd, enkel binnenin zijn er wat mindere plastics. Voor de rest rijdt hij aangenaam stevig, is wendbaar, comfortabel en voldoende snel. Dit in alle stilte die wij van elektrische auto’s gewoon zijn. Met zijn prijs zit hij voorlopig nog boven de beloofde 30 000,- €, maar je kunt hem naar believen samenstellen. Of hij de markt op stelten zet, zullen zijn verkoopcijfers op termijn wel uitwijzen.

PLUS
- wegligging
- ruimte binnenin
- draaicirkel
MIN
- nog geen prijsbreker
- iets te minimalistisch dashboard
- uitrustingslacunes

tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op donderdag, 03 december 2020 20:24