Test Audi A6 55 TFSIe Avant Competition Quattro

zondag, 06 december 2020 10:16
Test Audi A6 55 TFSIe Avant Competition Quattro

De Audi 100 uit de jaren ’60 werd in 1994 opgevolgd door de Audi A6 en is ondertussen ook reeds aan zijn 5de generatie toe. Het gamma bestaat uit een berline en een breakversie, hier nog steeds Avant genoemd.
Naast benzine en dieselversie is het gamma ondertussen ook een plug-in hybride-variant rijk. Wij krijgen de Avant in zijn 55 TFSIe versie mee voor een test.

Onze A6 krijgt als basis een 2 liter viercilinder in de neus. Hij levert 252 pk en door de toevoeging van een elektromotor van 14,1 Kwh krijgt hij een gecombineerd vermogen van 367 pk en drijft hij de vier wielen aan via het gekende Quattro-systeem, dat dit jaar trouwens zijn 40ste verjaardag viert.

Prestaties

De 367 pk leveren deze kilometervreter een sprintje naar 100 km/u op in 5,6 seconden en een topsnelheid van – hoe kan het anders – 250 km/u. Dit is een meer dan vlotte rakker. Er zijn 3 instellingen mogelijjk. Wanneer hij voldoende opgeladen is, dan start hij in de EV-modus, waardoor je zo’n 48 km elektrisch kunt rijden. Genoeg voor je woon-werkverplaatsing ongetwijfeld. De meest aangewezen stand is echter Auto Hybrid, waarbij de Audi zelf de meest geschikte aandrijving kiest. Zeker wanneer je de navigatie gebruikt, kiest hij automatisch de meest voordelige combinatie. Het overschakelen van de elektrische modus naar zijn verbrandingsmotor gaat geruisloos en zonder schokken. Je voelt er niets van, enkel een symbool in het dashboard verklapt welke motor het werk aan het doen is. Of de verbruiksmeters in de boordcomputer natuurlijk. Deze geeft telkens de beide verbruikswaarden mooi onder elkaar aan. Tot slot is er de Battery Hold functie. Hier kun je er voor kiezen enkel op de benzine te blijven rijden, om zo nog voldoende elektriciteit over te houden om zelf weer te kiezen wanneer je terug elektrisch wenst te rijden. Nuttig wanneer je b.v. een LEZ (low emission zone) binnenkomt. Dit zal ongetwijfeld de minst gebruikte stand worden.
Het verbruik schommelt zodoende van helemaal niets in elektro over 2,1 liter tot zo’n 10 à 12 liter. Die laatste haalden wij toen wij de S-stand en de Dynamic modus van het drive select selecteerden en op binnenwegen de sportiviteit van de auto aan de tand voelden. Je kunt de bak zelfs nog manueel bedienen door met de spatels aan het stuur te spelen. Veel verschil in schakelen en optrekken maakt dit niet, maar het is wel eens aangenaam.

Dynamisch comfort

Dankzij de permanente Quattro vierwielaandrijving beschik je altijd over de juiste grip en trekkracht. Het gemak waarmee de toch zware Audi accelereert en zijn trekkracht tentoon spreidt is een voorbeeld. De kracht wordt overgebracht via de alomgekende 7-traps S Tronic bak. Alleen af en toe heeft de bak iets meer moeite met hernemen, ongetwijfeld te wijten aan de sturing in de D-stand. In de S-stand merk je daar niets van. Zelfs op kleinere wegen kun je met deze auto plezier beleven. En dit in alle comfort. Zeker dankzij de schitterend zittende en elektrisch verstelbare sportzetels uit het S-line pakket die hier standaard zijn. De plug in versie heeft trouwens het zogenaamde Competition-pakket met meer uitgesproken bumpers, zwarte zijspiegels en rode remklauwen. Een competitiebeest is het niet, maar het klinkt wel goed.
Vanzelfsprekend zijn grotere wegen en autosnelwegen zijn terrein. Met de adaptieve cruise control en de stand D en het Auto programma geselecteerd is dit een aanrader in zijn categorie. En wanneer het avond wordt, heb je de LED matrix koplampen die zonder tegenliggers te verblinden feilloos overschakelen van dim- naar grootlicht. In optie zijn zelfs nog krachtigere HD matrixkoplampen mogelijk. Deze hadden wij niet en hierover kunnen wij dus geen oordeel vellen.

Hoogstaande afwerking

Terwijl je het land doorkruist, geniet je van zijn uitrusting en het gemak waarmee je alles bedient. Het MMI van Audi is nog steeds een voorbeeld van intuïtiviteit en gebruiksgemak. Navigatiegegevens ingeven is een fluitje van een cent. Daarnaast geniet je van de virtual cockpit in het dashboard voor je. Of je switch af en toe naar de boordcomputer om het verbruik na te lezen. Dit alles in een tot in de puntjes afgewerkt interieur met zorgvuldig gekozen materialen.
De 55 TFSIe is trouwens enkel verkrijgbaar in dit Competition pakket. Een versie Advance of Sport zoals bij andere Audi-modellen is niet verkrijgbaar. De standaarduitrusting is netjes, maar uiteraard kun je via de optielijst nog een waslijst aan leuke zaken toevoegen. De meeste zijn gebundeld in pakketen zoals Business of Platinum, waardoor je toch wat voordeel doet op de toch al behoorlijke stevige prijs.

Budget

Wie voor deze A6 plug in wilt gaan, voorziet best een stevig budget. De basisprijs bedraagt 73180,- € en onze versie met het Platinum pack, panoramisch glazen dak en trekhaak bracht de eindfactuur op 83 790,- €. Binnen het gamma is een vergelijking met zijn pure benzine- en dieselbroers interessant wat prijsvork betreft. Die liggen allemaal in elkaars buurt rond 85 000,- € of iets meer met gelijkaardige uitrusting. Hier zal dus het feit van de inschrijving en belastingen de doorslag geven en dan zal altijd de hybride het voordeel hebben. Ook in 2021 waar de verkeersbelasting nog altijd gunstiger zal uitvallen. Zeker als firmawagen of als zelfstandige. Concurrenten zijn vanzelfsprekend te vinden bij de 2 andere Duitse premium constructeurs. BMW 530e XDrive Touring (benzine met 292 pk) vanaf 66 450,- € en Mercedes E300de 4 Matic break (dieselhybride 320 pk).

De Audi A6 55 TFSIe Quattro plug in hybride is een uitermate stijlvolle, comfortabele en prima presterende reisberline. Hij koppelt prestaties aan zuinigheid in hybridemodus. Daarnaast zal menig directielid zijn hoogstaande afwerking appreciëren. Wie dergelijke auto op zijn verlanglijstje mag zetten als firmawagen, neemt met plezier het stuur in handen om terug naar de werkplek te rijden i.p.v aan thuiswerk te doen.

PLUS

  • hoogstaande afwerking
  • verbruik in hybridemodus
  • comfort en wegligging

MIN

  • verbruik in normale (benzine)stand
  • prijs met opties
  • geen standaard Advance versie beschikbaar

Tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op woensdag, 09 december 2020 16:41