Primeurtest: Opel Mokka-e

donderdag, 04 februari 2021 19:12
Primeurtest: Opel Mokka-e

Meer en betere koffie

Opel verkocht sinds de lancering van de Mokka in 2012 reeds 1 miljoen exemplaren.   In 2016 kreeg hij een facelift en het achtervoegsel X erbij.  Met de nieuwe Mokka die nu gelanceerd wordt, verliest hij opnieuw dat achtervoegsel.  De nieuwe telg komt meteen ook beschikbaar in een elektro-versie, vermits hij profiteert van de beschikbaar zijnde onderdelenbank uit de groep PSA, of beter Stellantis zoals die nu heet.  Tegen eind 2021 zal het Opel-gamma 9 verschillende EV’s bevatten.

Het nieuwe model gaat voor nieuw design en nieuwe technologieën.  Ook het vernieuwde Opel-logo hoort daarbij. De nieuwe Opel “feel en drive” zoals ze het graag noemen. Wij mochten in primeur al een namiddag voelen en testen met de nieuweling.

Opel wil met deze Mokka de pure lijnen benadrukken. Tevens zijn ze er fier op om te verwijzen naar de illustere Manta uit de jaren ’70.  Vooral dan vooraan zou de gelijkenis er enigszins moeten zijn.  Het nieuwe gezicht heet Vizor en valt op door het gesloten zwarte rooster vooraan in combinatie met de standaard LED koplampen zowel voor- als achteraan.  De Mokka wordt 12,4 cm korter, maar wint dan weer 10 cm in de hoogte.  Zijn luchtweerstandscoëfficient bedraagt 0,32 Cx-waarde.

Pure Panel

De vernieuwing zet zich eveneens door in het interieur.  Een totale zuivering oftewel detox zoals Opel het noemt.  Dit uit zich in de digitalisering van het dashboard. Als bestuurder krijg je nu een nieuw multimediasysteem met 10-inch display of zelfs een 12-inch instrumentencluster “pure panel” genaamd in de versie Ultimate. Het infotainment loopt naadloos over in de instrumenten. De Mokka combineert sportiviteit met elegantie, ook binnenin. Het mag tegenwoordig wat frivoler en frisser,en terecht.   Het is aangenaam vertoeven binnenin de Mokka.  Het klassieke dat een Corsa nog heeft, is hier helemaal verdwenen.

PSA-genen

Voor de aandrijving doet Opel beroep op het ondertussen gekende CMP platform uit de groep.  De elektromotor en batterijpakket wordt ondertussen gemeengoed binnen de groep.  136 pk of 100 Kw is zijn deel en de batterijen hebben een capaciteit van 50 Kwh.   Wij kennen dit aandrijvingsgeheel als een aangenaam rijdende combinatie. Door te kiezen tussen Eco, Normal of Sport heb je respectievelijk 60 Kw, 80 Kw of de volle 100 Kw ter beschikking.  Ons viel op dat het bijzonder aangenaam voelt om in Normal of Sport te rijden op binnenwegen of secundaire wegen om daarna bij het binnenrijden van stedelijke omgeving naar de Eco-stand over te schakelen, in combinatie met de B-stand van de versnellingen.  Hierdoor kun je ook optimaal genieten van het one-pedal drive en het regeneratief remmen, waardoor je het rijbereik optimaal houdt.  Wie echt een spurtje trekt, kan dit in 8,5 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid blijft beperkt tot 150 km/u. 
Het batterijcapaciteit heeft een WLTP-bereik van 324 km. Dit hebben wij tijdens de korte test niet kunnen nagaan. Naar ons gevoel rekenen wij op 280 tot 300 km in de praktijk.  Het verbruik schommelde tijdens de testrit op de boordcomputer rond 25,8 Kwh/100 km tot 28,8 Kwh/100 km, maar daar kan daar zeker nog een stuk af om  bij 20 Kwh/100 km uit te komen.  Opladen kan tot maximum 100 Kw via DC-laden.

Rijden

En rijden doet de Mokka best aangenaam.  Of laten wij zeggen zoals een doorsnee elektro-auto. Met zijn voorwielaandrijving mikt hij op efficiëntie en veilig weggedrag. De grip is nooit problematisch, maar dat verwachten wij ook niet met dit vermogen. De ophanging is helemaal niet te zacht zoals bij Citroën (zie test van de Ë-C4 in vorig nummer).  Een sportwagen is dit echter ook niet, maar dat is ook de bedoeling niet en het koperspotentieel van dit soort auto’s zijn al helemaal geen rally- of circuitadepten.  Wat niet betekent dat je op kleinere wegen geen plezier kunt hebben.  Dat bewees de testrit zeker, vermits een deel ervan verliep op binnenwegen rond Ittre en Braine le Chateau in Waals-Brabant.  Wat bewijst dat ons landje de moeite blijft om te verkennen.

Familiekwestie

De Mokka-e is er vanaf 36 200,-€ in de versie e-Edition. Standaard heb je dan al de digitale intrumentencluster, 16-duims lichtmetalen velgen, safety pack, verkeersbordherkenning, LED-lichten met automatische grootlichten en sleutelloos starten. Een achteruitrijcamera en 17-duimsvelgen zijn er vanaf het 2de niveau Elegance voor 37 500,- €. Voor een sportievere aankleding en o.a. een zwart Vizor frame en 18-duismvelgen is er de GS-Line voor 38 950,- €.  En helemaal top of the range is de Ultimate voor 41 300,- € met het zwarte dak en de Matrix koplampen.

En binnen de groep zijn er nog wat broertjes en zusjes.  De Peugeot e-2008, die er in de Active-versie is vanaf 33 802,- €.  Bij DS heb je de DS3 Crossback e-Tense in de So Chic uitvoering vanaf 38 400,- €.  Die laatste wil binnen de familie het chiquere broertje of zusje zijn. Een gelijkaardige benzineversie 130 pk start bij 23 800,- €, wat de kloof tussen beide nog altijd groot maakt.  Zeker voor een particuliere aankoop.

De Opel Mokka-e gooit zijn stijl over een andere boeg en toont dit vooral met zijn nieuwe Vizor-front en trekt die lijn ook door in het interieur.  Het elektro-aandrijfgeheel is een aangename partner en de Mokka rijdt veilig en voorspellend, zonder veel verrassingen.  

PLUS

  • nieuw Opel design
  • aangename elektro-aandrijving
  • zuinige Eco-modus

MIN

  • kiezen tussen Mokka-e, e-2008 of DS3 Crossback
  • verschil tussen benzine en elektroversie blijft (te) groot


 
tekst en foto’s: Filip Dewulf          

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2021 13:45