Test: Opel Grandland Hybrid4

zaterdag, 06 november 2021 16:06
Test: Opel Grandland Hybrid4

Efficiënt en niet meer saai

Halverwege zijn carrière krijgt de Opel Grandland een grondige facelift. Ondanks dat zijn voorganger met het achtervoegsel X er wat saai uitzag – dixit de verantwoordelijke bij Opel België – zijn er sinds 2017 al 300 000 stuks door de toonzalen gegaan. 

Nieuw van buiten en van binnen

De nieuwe Grandland krijgt dan ook stevige veranderingen. Dat uit zich aan de buitenkant vooraan, waar de signatuur van Opel, genaamd Vizor, de nieuwe voorbumper siert. Achteraan zijn er hertekende lichtblokken met de obligate LED-technologie.  Het mag gezegd dat de Grandland er met zijn nieuwe front en achterlichten heel wat frisser uitziet.  Er is nu ook een GS Line uitrustingsversie, die met zwartglanzende details hem een dynamischer karakter geeft.   
Binnenin spreekt Opel van de volledige detoxificatie, als het ware het vaccin tegen de tand des tijds, om Coronatermen te gebruiken. Het dashboard krijgt een dubbel scherm dat Pure Panel gedoopt wordt en die wij eerder al zagen op de nieuwe Mokka. Het scherm voor de bestuurder meet 12 duim en gaat naadloos over op het middelste scherm dat tot maximum 10 duim groot is. Het bestuurderspaneel is makkelijk instelbaar, overzichtelijk en handig in bediening.  De graphics van het middelste scherm zijn niet van de modernste, maar alles is goed afleesbaar en de afwerking is correct. Daarnaast zijn er ook nog fysieke knoppen voor de airco, en daar zijn wij altijd blij mee.

Ook op stroom

Naast het traditionele benzine- en dieselaanbod, komt er ook een interessant plug-in hybride-aanbod in het gamma. De basis is telkens een 1.6 liter viercilinder met turbo. In combinatie met één elektromotor vooraan met 110 pk en voorwielaandrijving levert hij een gecombineerd vermogen van 225 pk. Diezelfde combinatie met een extra elektromotor van 113 pk achteraan, wordt in de Hybrid 4 een vierwielaandrijver en krijgt tot 300 pk te verwerken. De krachten worden telkens overgebracht door een 8-traps automaat, de EAT8. Deze gaat soepel en schokvrij door zijn verzetten, wat hem zeer aangenaam comfortabel maakt.  De batterij in de Hybrid-versies is telkens 13,2 kWh groot en levert een respectabel elektrisch rijbereik van 60 kilometer op. Er is tevens een B-stand in de versnellingshendel, voor een optimale energierecuperatie en een bijna one-pedal-drive.  Opel vermeldt ook nog graag dat ze 8 jaar waarborg bieden op de batterijen. 

Bij het rijden wil de Grandland voorrang geven aan de elektromotor, vermits hij wat luidruchtiger voor de dag komt wanneer zijn batterij leeg is. Blijf dus zoveel mogelijk in de Hybrid-stand, waar de Grandland voorkeur geeft aan zachtheid en een toch nog vloeiende rijstijl.  Het verbruik tijdens onze test viel dan ook goed mee, de boordcomputer op het centrale display toonde 5,1 liter/100 km gemengd. Er vermits wij af en toe wat afwisselden in de verschillende rijmodi van Electric, over Hybrid en Sport tot e-AWD, kan bij er bij een constantere rijstijl zeker nog wat van af.

Voorts rijdt de Grandland ook heel gezond. Vermits wij op weg waren met de 300 pk sterke Hybrid4, heb je zeker geen gripproblemen.  Ons testparcours bestond ook uit een kasseiweg en een vlot rijdende onverhardstrook.  Daar bleef de grip zeker goed, de wagen geeft geen krimp.  Natuurlijk zijn Parijs-Roubaix-achtige wegen niet de meest voorkomende, al bewijst hij met zijn comfort dit aan te kunnen. Algemeen kunnen wij stellen dat de Grandland een gezond weggedrag heeft. Niet uitgesproken speels en sportief, maar voldoende voor het gebruik en publiek waar hij op mikt. Al kun je natuurlijk de vraag stellen of de meerprijs van 6500 euro tussen een 225 pk en de 300 pk wel de moete loont.  Of het moet zijn dat je zeker de 4-wielaandrijving wilt. 

Nachtzicht

Ook de uitrusting van de Grandland krijgt enkele updates.  Naast de klassieke veiligheids- en rijhulpsystemen, is nu optioneel een nachtzicht ‘night vision’ beschikbaar. Een item dat eerder aan hogere en/of duurdere autosegmenten voorbehouden lijkt. 
Komen wij tot de prijsvork van dit alles.  De Grandland Hybrid in zijn basisversie met 225 pk is er vanaf 43 450,- €.   Een Hybrd 4 is er vanaf 49 950,- €.  Er is keuze tussen Business, Elegance, GS Line en Ultimate wat uitrustingen betreft.  Onze testwagen in topversie Ultimate tikte af op 57 300,- €.

De nieuwe Opel Grandland komt met een geslaagde facelift en een interessant plug-in hybride aandrijfgeheel. Zijn elektrisch bereik is zeker prima voor het dagelijks gebruik en in het algemeen is hij zuinig wat gemengd verbruik betreft.  Daarnaast is hij ruim genoeg voor het gezin en blijft hij in alle omstandigheden comfortabel. Zijn prijs is concurrentieel, al zit hij niet ver af van de premiummerken.  

PLUS

  • homogeen geheel
  • gemengd verbruik
  • geslaagde facelift

MIN

  • bijna premium prijzen
  • iets lawaaierige motor bij enkel benzine-aandrijving
  • verschil tussen 225 pk en 300 pk-versie


 
tekst: Filip Dewulf
foto’s: Filip Dewulf en Opel Belgium 

Laatst aangepast op woensdag, 10 november 2021 13:09