Test: Mercedes EQE 350+ Launch Edition

maandag, 20 juni 2022 19:13
Test: Mercedes EQE 350+ Launch Edition

Elektrocruiser

Bij Mercedes gaan de nieuwe elektromobielen even snel als het alfabet.  Na de EQA, EQB, EQC, EQS en EQV is er nu de EQE. Deze bouwt voort op het ontwerp en platform van grote broer EQS. Wat de EQS voor de S-klasse is, is deze EQE voor de E-klasse. Of toch niet helemaal ?  Wij zoeken het uit in deze test.

In profiel ziet de EQE eruit als een kleine EQS, ware het niet dat hij 27 centimeter korter is dan die EQS, wat hem een lengte van 4,95 meter oplevert en dat is zelfs nog altijd groter dan de E-klasse. De EQE heeft tevens een klassieke kofferklep, t.o.v. de de vijfde deur van de EQS. De koffer herbergt 430 liter, wat 180 liter minder is dan de EQS.

Wat tevens ook opvalt is de achterbank. Door de vrije korte zitting en de schuine opstelling zit je hoog met je voeten en knieën, wat een beetje onnatuurlijk aanvoelt. De beenruimte achterin is nochtans wel voldoende. Daarbij komt dat ook de achterruit schuin afloopt, wat voor de bestuurder een beperkt zicht geeft naar achteren. De camera’s bij het parkeren zijn dan ook een must.  

90,5 kWh batterijen

De EQE komt in een eerste versie als EQE 350. Die houdt het bij achterwielaandrijving en één enkele motor die een relatief bescheiden vermogen levert van 292 pk, waarmee hij in 6,3 seconden naar 100 km/u spurt. Meer dan vlot genoeg. Deze uitvoering krijgt daarnaast een “+” in zijn typebenaming om vooral het rijbereik te benadrukken. De actieradius van de 90,5 kWh-batterij bedraagt tot maximum 660 kilometer (WLTP), afhankelijk van de uitrusting van de auto. Onze EQE haalde vlot 440 km, wat zorgt voor een ontspannen en zorgeloze rit zonder laadstress. Het opladen kan aan gelijkstroom (DC) tot 170 kW, en dat deed hij wat ons betreft perfect. Bij Fastned deden wij er 33 minuten over om van 13 % tot 75 % te laden, wat gelijkstaat voor een rijbereik van 60 tot 351 kilometer. Een volledig laadbeurt aan diezelfde snellader duurde 57 minuten. Er zijn auto’s die beter doen, maar dit zijn al mooie cijfers. Aan een wallbox laadt de EQE standaard met 11 kW, optioneel is dit mogelijk met 22 Kw. Over onze testweek scoorde de EQE een gemiddeld verbruik van 19,4 kWh/100 km tot een maximum van 25,8 kWh/100 km, dat laatste in de sportiefste modus, die wij slechts sporadisch hanteerden

 Regeneratie via de peddels

Opvallend bij deze nieuwe elektrische Benz is de remwerking en bijhorende regeneratie. De mate van generatie is instelbaar via de peddels achter het stuurwiel. Gaande van geen, normale, sterke of volledig adaptief. U bedient deze door aan de “+” of “-“ peddels te trekken. Zeer handig systeem, een voorbeeld voor velen lijkt ons. De adaptieve stand “D auto” zoals die heet in het dashboard, zorgt via de navigatie, je rijstijl, de verkeerdrukte en zelfs de weersomstandigheden voor de optimale regeneratie. De auto denkt als het ware mee in het verkeer.

Comfortabel cruisen

De Mercedes getuigt van een prima filtering en handling onderweg. Ondanks het formaat en bijhorend gewicht, is dit best wel een vinnige auto. Vooral het comfort primeert, wat niet wegneemt dat ook het sturen en weggedrag up to date zijn. Ons testmodel had de optionele vierwielsturing niet. Hiermee is vooral de draaicirkel en de wendbaarheid state of the art, maar dit mochten wij reeds testten op de EQS. De EQE is wat ons betreft één van de aangenaamste EV’s van dit moment als het op combinatie van comfort en wegligging gaat. Met de stilte aan boord, eigen aan een elektrisch voertuig, is dit ook een extra comfortitem om voor deze EQE te kiezen.

Geen hyperscreen

Binnenin herkennen wij het ondertussen gekende interieur en infotainment van Mercedes, met het centrale scherm in het midden van het dashboard. Nogmaals benadrukken wij het gebruiksgemak en helderheid van dit scherm. Het hyperscreen zoals in broer EQS is op deze basisversie niet leverbaar, maar je vindt alles om het rijden aangenaam te maken, zoals radio, navigatietools, de specifieke EV-menu’s tot en met de bediening van de stoelen en/of massage, indien de auto ermee uitgerust is. Met dat laatste was mijn tijdelijke passagier bijzonder opgetogen, tot zover dat hij de Hey Mercedes-spraakbediening bevelen gaf om een date te regelen met de masseuse in kwestie, wat natuurlijk een brug te ver is. De spraakbediening werkt overigens prima om instructies door te geven.

Geen koopje

Ruim 104 000 euro moet onze EQE 350+ Launch Edition kosten. Deze zit dan goed in de
uitrusting en opties, al is het voor die prijs wel jammer dat de achterasbesturing nog niet aanwezig was. Wil je het bescheidener, dan start je aan 78 650,- € voor de basis. Vooralsnog geen spotprijzen. Uiteraard is er als zelfstandige het gunstige fiscale regime, als particulier zijn dergelijke prijzen een ander paar mouwen.

De nieuwe EQE is net als zijn grotere broer EQS een schot in de roos in het elektrogamma van Mercedes.  Hij profiteert van een kleinere omvang door vinniger de bocht om te gaan, terwijl hij dan weer minder ruimte biedt op de achterbank.  De prestaties van het basismodel 350+ zijn ruim voldoende. Daarnaast is hij stil en comfortabel, een Mercedes waardig. Zijn grootste troef is zeker het rijbereik dat de psychologische grens van 400 km ruim overschrijdt. In combinatie met het rijbereik springt hij zuinig met zijn kilowatts om, wat hem een volwaardige reisberline maakt. Wie tot slot te vinden is voor zijn gestileerde druppelvorm en er de centen voor heeft, is aan het juiste adres.

PLUS

  • verbruik
  • rijbereik
  • wegligging

MIN

  • zicht naar achteren
  • zichthouding achterbank
  • prijs

 
tekst: Filip Dewulf
foto’s: Mercedes Benz