Test: Range Rover P510e SV

vrijdag, 11 november 2022 10:32
Test: Range Rover P510e SV

King of the road

De vijfde generatie van de Range Rover pakt uit met indrukwekkende cijfers, en niet alleen wat gewicht en omvang betreft. Wij mochten op pad met de plug-in hybride versie en dan nog in zijn hoogste uitrustingsversie SV, wat staat voor de afdeling Special Vehicle Operations.

De nieuwe Range ziet er nog steeds indrukwekkend uit. In zijn “normale” versie is hij al 5,06 meter lang en 2,21 meter breed. Een verlengde versie is er ook, alleen komt deze niet met de grootste plug-in hybride combinatie. Maar vooral opzij en achteraan is hij opvallend vernieuwend. Het koetswerk ziet er bijzonder glad uit met de verzonken deurgrepen en de glaspartij die er als het ware bovenop zweeft.  Achteraan pakt hij uit nieuwe verlichting die aan de zijkanten uitloopt. Wij zijn fan van dit ontwerp. Het blijft een indrukwekkende verschijning, aan het stuur kijk je al het ware boven alles en iedereen uit. En als je deze Range Rover dan nog bestelt in het kleur Sunrise Copper with satin finish – een optie van meer dan 9 000,- euro, gaan af en toe wat duimpjes omhoog onderweg.  

De plug-in hybride was reeds in de vorige generatie beschikbaar, waar hij standaard uitging van een viercilinder benzine waar een accupakket aan toegevoegd werd. Generatie vijf gaat nog een stap verder en biedt zelfs de keuze uit twee vermogens, 440 pk voor de P440e of  510 pk voor de P510e. Aan de basis gaat het telkens om de 3-liter zescilinder in lijn met daaraan gekoppeld een accupakket van maar liefst 38 kWh, dat op papier tot 113 elektrische kilometers belooft. Onze P510e liet tot 80 elektrische kilometers toe. Wij waren aangenaam verrast door zijn verbruik wanneer je de auto tussenin telkens oplaadt. Een ritje vanaf de kust naar Antwerpen en terug leverde een verbruik van 3,9 liter per 100 km op. Het overschakelen tussen de elektromotor en de benzinemotor is onmerkbaar, je voelt en hoort zo goed als niets. Enkel in de Dynamic-stand hoor je de zescilinder gedempt op de achtergrond. Met als gevolg dat het verbruik in Dynamic de hoogte ingaat, tot 10 liter en meer per 100 km.

Wat prestaties betreft, die zijn eveneens van goed allooi. Ondanks het gewicht van ruim 2800 kg snelt onze Range Rover naar 100 km/u in 5,5 seconden. De topsnelheid – die wij niet persoonlijk gemeten hebben – piekt op 247 km/u. Zelfs in pure EV-modus glijdt de nieuwe Range nog vlot door het verkeer, maar hier voel je toch zijn gewicht iets meer, de  elektromotor levert 143 pk als hij het werk alleen doet. Voor een elektroduw in de rug is het ongetwijfeld wachten tot 2024 wanneer de volledige elektrische versie er komt. Maar de snedigheid waarmee de Range afstanden verslindt, is ruim voldoende.

Active Noise Cancelling

De Range Rover is een absolute cruiser, dat is wel duidelijk. Mede door de uiterst comfortabele stoelen, zowel vooraan als achteraan. De stoelen kunnen uitgerust worden met alle mogelijke elektrische verstellingen tot en met massage. Wat zeker aan te raden is de Active Noise Cancelling in de hoofdsteunen vooraan. In combinatie met het Meridian soundsysteem geniet je van topklank in alle comfort. Precies alsof je een individuele hoofdtelefoon aan hebt tijdens het rijden.

Zwaar

Wij zeiden al dat dit een zware jongen is. En dat voel je wanneer de weg iets kronkeliger wordt en je wat dynamischer de bochten probeert te nemen. Gelukkig is er de adaptieve luchtvering waardoor je zacht door de bochten klieft. Wie het iets sportiever wilt, kiest beter voor de Range Rover Sport, die met dezelfde motorcombinaties verkrijgbaar is. Bij parkeren, rechtsomkeer maken of in nauwe straten is de Range Rover dan weer geholpen door de vierwielsturing. Ook op het onverhard staat deze Range Rover zijn mannetje, dankzij het Terrain Response, die via diverse instellingen de juiste hoogte of zelf waaddiepte kiest.  Voor alle duidelijkheid, met onze minimale off road-ervaring hebben wij dat niet getest, om het koetswerk en het exclusieve kleur te sparen.

Prijs

De nieuwe Range Rover P510e is verkrijgbaar in vier uitrustingsniveaus: HSE, Autobiography, First Edition en de SV zoals onze testversie. De First Edition wordt enkel in het 1ste productiejaar verkocht. De vanafprijs is 157 599,- euro voor de HSE.  Wij waren op zijn minst onder de indruk van de prijs van onze SV, met een basisprijs vanaf 208 833,- euro en een eindbedrag van maar liefst 220 800,- euro. Engelse charme heeft zijn prijs. Wijlen Queen Elisabeth en haar opvolger King Charles hebben goede smaak in het Verenigd Koninkrijk, dat staat vast.

De nieuwe Range Rover is een indrukwekkende verschijning.  Hij is groot, zwaar en duur, maar in zijn P510e topversie koppelt hij prestaties aan een uitmuntend comfort, afwerking en sfeer.  Dat hij geen absolute bochtenpikker is, zullen de kopers worst wezen. In deze auto voelden wij ons als nooit te voren King of the Road.  Daarnaast blijft hij een icoon on en off road.


 
PLUS

  • verbruik bij optimaal opladen
  • stilte
  • comfort

MIN

  • gewicht
  • ontzettend duur


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Range Rover       

Laatst aangepast op vrijdag, 11 november 2022 16:41